Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów .Postanowilem zmienić koła w mojej x4 G02 30i na większy rozmiar w tym momencie posiadam oryginalne 245 50 19 .Podpowiedzcie jaki rozmiar opon dobrać interesują mnie felgi 20” najlepiej z m pakietu tyle te mają one dwie szerokości 9,5tyl i 8 cali przód  tył  275 a przód 245 szerokości i pytanie czy takowe mogę założyć do mojego samochodu czy to nie wpłynie na prowadzenie samochodu pogorszenie osiągów itd? Z góry dziękuje za odpowiedzi 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trafiły się wkońcu do kupienia w mojej okolicy koła w rozmiarze 255 45 20 z wersji X4M wychodzi mi że są ciut wyższe  w porównaniu do seryjnych 245 45 20 i znów chciałem dopytać czy można takowe założyć ? 

• Moderatorzy
Opublikowano

To powinien być przód, bo tył ma wtedy 9,5 ET 39. Jesteś pewny, że wszystkie cztery mają takie parametry?
Powinny wejść.

Opublikowano

Sprawdzone w serwisie zgodność i zakupione BMW stosuje w kołach zimowych 1 szerokość .Fabryczny komplet 255 45 20 z X4M Competition wzór  764 M spasował idealnie 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.12.2024 o 20:46, Andi821 napisał(a):

Sprawdzone w serwisie zgodność i zakupione BMW stosuje w kołach zimowych 1 szerokość .Fabryczny komplet 255 45 20 z X4M Competition wzór  764 M spasował idealnie 

Ja mam na zimę 245/45/20 w tym rozmiarze możesz mieć wszystkie koła takie same.Na lato mam 21” i są już koła mieszane.

Opublikowano
W dniu 26.12.2024 o 20:46, Andi821 napisał(a):

To chyba nie jest prawidłowy rozmiar do X4 30i? Wydaje mi się, że masz nieprawidłowe felgi i nieprawidłowe opony. Jeżeli tak, to jak trafi się kontrola i policjant będzie chciał być skrupulatny, to zatrzyma dowód rejestracyjny. Na badaniu technicznym takie samo ryzyko, że diagnosta zatrzyma dowód. W przypadku stłuczki ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Dodatkowo może grozić Ci oskarżenie o ingerowanie we wskazania drogomierza, to jest teraz zagrożone karą więzienia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@PKort ja się tylko tak spytam z ciekawości, nie chce jakiejś kłótni wywoływać, ale czy mieszkasz w Polsce? 

Czy byłeś tu kiedyś na przeglądzie gdzie diagnosta sprawdzał ci parametry felg i kół do naklejki? Co najwyżej spojrzy na bieżnik. Taki diagnosta miałby jednego klienta dziennie, bo nikt by tam nie jeździł

Czy kontrolował cię kiedyś policjant i powiedział " Panie ma pan felgi o złym ET, a opona to ma za duży naciąg powinna być 275 a nie 255. Ja się osobiście nie spotkałem nigdy.

Co do ubezpieczalni to przy ostatniej mojej stłuczce, jakieś dwa lata temu rzeczoznawca sorawdził tylko bieżnik. Dodam, że felgi i opony nie miały nic wspólnego z tabliczką znamionową.

Największą obawę w przypadku innych rozmiarów ogumienia, to że ASO się przywali w razie reklamacji na napęd. Także tylko z obawy on napęd trzymałbym się takiego samego obwodu z przodu i z tyłu.