Skocz do zawartości

Choinka na blacie - ABS- trakcja- poduchy bmw e39 M57 525d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Potrzebuję pomocy z diagnoza choinki na blacie robiłem kilka czynności i wymian, ale żadna nie pomogła. 

Zacznę od poduch. Error 112 jest zajętości siedzenia czytałem, że trzeba kupić  emulator i wpiac niestwty blad nie zniknal .

Error 1 jest bedem o airbagu bodajze w kierownicy, jak zidentyfikowac problem na czym on moze polegać? Warto kupić nowego airbagu i wpiąć go w kierownice? Możliwe że poprzedni właściciel coś grzebal czy raczej mogło się coś zepsuć? 

20241117_175233.thumb.jpg.97c1b71047f36945a1195abea10d3157.jpg

Kolejne rzeczy które się swieca jest reakcja abs. Zapaliły mi się po pracy od tego czasu kilka rzeczy zrobilem:

Screenshot_20241121_075634_Gallery.thumb.jpg.6947c2406b02361c125188b5a38079f7.jpg

Po zapaleniu się tych kontrolek całe zegary pracowały prawidłowo, ale postanowiłem tak czy siak wymienic

Ważne!! Wydaje mi się że auto musi się nagrzać aby wywaliło mi błędy. Na zimnym trzeba poczekać. Ale może być to moje dziwne spostrzerzenie. 

1. Czujnik abs tył 

2 Oddałem do mechanika aby wymienił mi piastę z łożyskiem magnetyczny.

Dopiero później kupiłem kabel z programem i wyrzuciło mi taki błąd 

Messenger_creation_4AADDFAC-8449-4EB2-A78E-E00AE601346C.thumb.png.9fd32941e4369c2c6751ce932b38449e.png

wiec zaczalem grzebac przy sterowniku ABS, kupilem czujnik uzywany  cisnienia niestety nic nie dalo. 

Screenshot_20241121_075541_Gallery.thumb.jpg.afd913464377cb634cb3362b2daa7e32.jpg

jak zdiagnozować co jest nie tak z tymi abs'ami. 

Edytowane przez Mikeloooo
Opublikowano

112 błąd zajętości maty: kiedy mi pierwszy raz wyskoczył to kupiłem emulator z allegro. Odłączyłem wszystko pod fotelem, wpiąłem emulator i był spokój z dwa lata. Po czym znów wyskoczył ten sam błąd. Myślałem, że emulator padł. Kupiłem drugi i założenie drugiego już nic nie dało. Więc .... poczytałem i wykodowałem tą matę ncs'em. Samochód już jej nie sprawdza. Zachowuje się tak jakby nigdy jej nie było. Jak masz INPĘ to masz i ncs expert. Na youtube jest dokładny poradnik krok po kroku jak wykodować tą matę. Wg mnie to lepsze rozwiązanie niż ten emulator. Pamiętaj, że po wykodowaniu maty poduszka pasażera zawsze wystrzeli, bez względu na to czy ktoś będzie siedział na miejscu pasażera, czy nie. 

Jeśli chodzi o czujnik (bodajże ciśnienia) abs, który też mi padł, to kiedy kupiłem najpierw jeden zamiennik (działał źle - wywalało błąd), później drugi innej firmy też zamiennik (nadal wywalało błąd) to skończyło się na zakupie oryginału i problem zniknął. Nie pamiętam tylko jaki mi wtedy błąd wywalało, ale chyba bezpośrednio błąd czujnika ciśnienia płynu hamulcowego / abs'u.

A te ikony od abs'u mogą oznaczać wiele różnych rzeczy. Mi padł też sam sterownik pompy abs. Już dwukrotnie. Za pierwszym razem nie działał prędkościomierz i tempomat. Za drugim razem tylko i wyłącznie kontrola trakcji. Za każdym razm sterownik szedł do naprawy i wracał sprawny i wszystko działało.