Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam założone żarówki ledowe i przez to wyskakuje błąd na desce rozdzielczej.

Mam inpe, iste i ncs expert, czy da radę wyłączyć tą kontrolkę lub wykodować całkowicie sprawdzenie danej żarówki? BMW X3 rok produkcji 12.2006 po lifcie. Przejrzałem całym plik .trc z modułu świateł i nie mogę tego nigdzie znaleźć.

Zakodowałem już świtała dzienne, potrójne kierunki czy światła odprowadzające. Proszę o pomoc, z góry dziękuję:)

Opublikowano

To w takim razie źle tego szukasz, bo komendy w module świateł są jak na dłoni. Nie wiem jaki dokładnie siedzi w E83 LCI, ale zapewne ALSZ. 

Pobierz sobie dodatkowo NCS Dummy. Tam wiekszośc komend z pliku TRC (a przynajmniej wszystkie dot. sprawdzania żarówek) masz opisane.

Ale w zależności która dokładnie żarówkę chcesz wyłączyć szukaj opcji WARMUEBERWACHUNG (ciepłe sprwdzanie) oraz KALTUEBERWACHUNG (zimne sprawdzanie).

AL - światła mijania

FL - światła drogowe

BL - światła hamowania

BLK - światła kierunkowskazów

SL_V - światła pozycyjne przednie

SL_H - światła pozycyjne tylne

NSL - swiatła przecimgielne tylne

NSW - światła przecimgielne przednie

KZL - oświetlenie tablicy rejestracyjnej

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, KucaQ napisał(a):

To w takim razie źle tego szukasz, bo komendy w module świateł są jak na dłoni. Nie wiem jaki dokładnie siedzi w E83 LCI, ale zapewne ALSZ. 

Pobierz sobie dodatkowo NCS Dummy. Tam wiekszośc komend z pliku TRC (a przynajmniej wszystkie dot. sprawdzania żarówek) masz opisane.

Ale w zależności która dokładnie żarówkę chcesz wyłączyć szukaj opcji WARMUEBERWACHUNG (ciepłe sprwdzanie) oraz KALTUEBERWACHUNG (zimne sprawdzanie).

AL - światła mijania

FL - światła drogowe

BL - światła hamowania

BLK - światła kierunkowskazów

SL_V - światła pozycyjne przednie

SL_H - światła pozycyjne tylne

NSL - swiatła przecimgielne tylne

NSW - światła przecimgielne przednie

KZL - oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Tak, dokładnie moduł ALSZ, gdy się łącze wyskakuje nazwa LM2. 

Mam NCSDummy, i wszystkie kalt i warm mam zaznaczone na nicht_aktiv. Mogę podrzucić plik .trc, może jest jeszcze jakaś dodatkowa opcja?

Opublikowano

Co więcej dodam że gdy zczytam moduł ALSZ z auta i otworze go w NCSDummy nie mam wszystkich opcji, tzn. jak otworze plik .trc przez wordpada jest dużo więcej opcji i komend. Ale tak czy siak, wszystkie sprawdzenie ciepłe i zimne mam ustawione na nicht_aktiv.

Opublikowano

Które żarówki masz wymienione na LED i chcesz wyłączyc ich sprawdzanie? Tak będzie najszybciej by Ci coś doradzić. 

Bo jak:

45 minut temu, RysiekDTR napisał(a):

wszystkie sprawdzenie ciepłe i zimne mam ustawione na nicht_aktiv

a nadal wyskakuje Ci komunikat spalonej żarówki, to jednak coś musiało pozostać aktywne. 

Możesz podrzucić zawartość Twojego pliku TRC. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Które żarówki masz wymienione na LED i chcesz wyłączyc ich sprawdzanie? Tak będzie najszybciej by Ci coś doradzić. 

Bo jak:

a nadal wyskakuje Ci komunikat spalonej żarówki, to jednak coś musiało pozostać aktywne. 

LED mam w podświetleniu rejestracji od początku i nie było błędu, założyłem H7 ledowe i od tamtej pory świeci się błąd. Też tak myślę że coś jest aktywne ale nie wiem co bo wszystkie sprawdzania na ciepło i zimno mam wyłączone. O 17 podrzucę tutaj plik .trc, z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
4 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Bo jak:

Tak jak mówiłem wstawiam swoje .trc z modułu ALSZ. 

Z tego co widzę sprawdzenie zimne świateł mijania mam opcje i jest nicht_aktiv ale ciepłego sprawdzenia tak jakby nie ma? Bo nigdzie nie widzę "WARMUEBERWACHUNG_AL_LM2" , więc już nie wiem. Poniżej TRC.

HEIMLEUCHTEN

wert_02

CYCL_TI_BLK

dreimal

AL_KL_50_LM2

aktiv

ALC_DEF_AKTIV_LM2

nicht_aktiv

BEI_FL_NSW_AUS_LM2

nicht_aktiv

BFD_ABS_STUFE2_LM2

aktiv

BFD_SW1_STUFE2_LM2

aktiv

BI_XENON_LM2

nicht_aktiv

HEIMLEUCHTEN_BLK_LM2

nicht_aktiv

HEIMLEUCHTEN_SL_V_LM2

aktiv

LEUCHTWEITENREGELUNG_LM2

aktiv

LINKSVERKEHR_LM2

nicht_aktiv

PROGRAMMPARAMETER_LM2_1

wert_01

PWM_ANSTEUERUNG_AL_LM2

wert_02

PWM_WERT2_FL_BIXENON_LM2

wert_01

RECHTSVERKEHR_LM2

aktiv

SCHRITTE_STELLUNG_2_LM2

wert_01

SIDEMARKER_US_LM2

nicht_aktiv

SL_VO_ANSTEUERUNG_LM2

aktiv

STELL_HYSTERESE_LM2

wert_01

T_INITSTROM_LM2

wert_01

WINKEL_BLENDUNG_LM2

wert_02

XENON_TEST_LM2

nicht_aktiv

FL_DRL_MIT_RL_LM2

nicht_aktiv

FLC_LED_AKTIV_LM2

aktiv

GEDIMMT_BLK_ALS_PARKLICHT

nicht_aktiv

KALTUEBERWACHUNG_AL_LM2

nicht_aktiv

KALTUEBERWACHUNG_NSW

nicht_aktiv

KALTUEBERWACHUNG_SL_L

nicht_aktiv

KALTUEBERWACHUNG_SL_R

nicht_aktiv

POSITIONSLICHT_ALS_PARK

aktiv

WARMUEBERWACHUNG_NSL

nicht_aktiv

WARMUEBERWACHUNG_NSW

nicht_aktiv

WARMUEBERWACHUNG_SL_L

nicht_aktiv

WARMUEBERWACHUNG_SL_R

nicht_aktiv

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

GED_FL_ALS_DRL

nicht_aktiv

ALC_KLS_ENABLE_LM2

nicht_aktiv

AUTO_LWR_ENABLE_LM2

nicht_aktiv

DYNAM_LWR_ENABLE_LM2

nicht_aktiv

LWR_DIAG_FKT

aktiv

EINLENKEN_RKW

aktiv

ENTGEGENGES_RKW

aktiv

US_AHM_LTG

nicht_aktiv

V_E_HI_KRV

wert_02

V_E_LO_KRV

wert_02

CAN_11H_LM2

nicht_aktiv

PROGRAMMPARAMETER_LM2_2

wert_01

PROGRAMMPARAMETER_LM2_3

wert_01

Opublikowano

Jesteś pewien, że wrzuciłeś całą zawartość pliku TRC? Bo wygląda raczej na jakąś część. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jesteś pewien, że wrzuciłeś całą zawartość pliku TRC? Bo wygląda raczej na jakąś część. 

Dokładnie, całe TRC, też się dziwię bo jak patrzę na innych to mają taką długą listę i dużo opcji a u mnie takie coś. Może coś źle robię? No ale zakodowałem 3 funkcje i wszystko gra, więc może mam jakiś moduł okrojony lub jeszcze czegoś brakuje? Włączam NCS, wybieram profil, łączę się z autem, potem moduł ALSZ, później wybieram CODIERDATEN_LESEN i Execute job, i to cały plik .trc który mi ściągnęło. Co dalej? 

Opublikowano

Dodam że sp_daten mam wgrane świeże V71, chyba że są jeszcze nowsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, KucaQ napisał(a):

Wygląda na to że moduł LM2 jest okrojony w wyszczególnienie warm/kalt poszczególnych żarówek.

Zerknij tu, to powinno być rozwiązanie na Twój problem (post #421)- https://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1553779-NCS-Dummy-Taking-the-expert-out-of-NCS-Expert&p=27201768#post27201768

No też tak myślę, jeszcze myślałem może nad zmianą modułu ale to też trochę zachodu i koszta.. 

Czyli z tego posta wynika że w module AKMB muszę opcje CC_LAMPEN dać na nicht_aktiv. Dziś o 18 dam znać czy mam taki moduł, czy posiada taką opcję i czy się ewentualnie udało:)

Opublikowano

Moduł musisz mieć, bo to KOMBI - zestaw wskaźników, a inaczej - licznik 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, KucaQ napisał(a):

Oki, później dam znać, jak się uda to wiszę dobre piwo;)

Opublikowano
6 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Działa, a więc dla potomnych, moduł AKMB, CC_LAMPEN dać na nicht_aktiv, ale kontrolki od spalonej żarówki nie będzie w ogóle. A Ty KucaQ jak chcesz to podeślij numer na PW to wyślę blika na piwko za pomoc;) Dzięki.