Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie rozrządu w m47 163 km 2007 rok.

Mianowicie auto stało całą noc, otworzyłem korek oleju i łańcuch w poprzek dałem rade poruszać palcami, widać jest wyraźny luz. Po odpaleniu i krótkiej jeździe łańcuch  jest sztywny i nie dam rady nim ruszyć.

Jest to objaw, gdzie należy go już wymienić czy raczej normalne? Słyszałem, że te łańcuchy są dość dobre i rzadko je się wymienia ale może już jakiś napinacz być wadliwy.

Przebieg to 270 000 km lecz nie ma pewności co do niego.

Wyskoczył mi też błąd 3EC0 (Czujnik wałka rozrządu). Samochód ma moc, odpala normlanie.

Szykować jest na wymianę rozrządu ? jeśli tak to jaki będzie w tego w przybliżeniu koszt aby nie dać się wywalić :)

Opublikowano

Możliwe, że tak lecz w takim razie skoro i tak trzeba rozbierać to może lepiej wymienić cały rozrząd.

W Krk na oryginalnych częściach krzyknięto mi  8 tyś. Nie ukrywam wolałbym aby cena była niższa, musi być oryginał czy zamiennik tez sobie radzi ?

Opublikowano

No trochę dużo jakby nie mówić 😕  Łańcuchy i ślizgi można by z zamienników, ale zębatki, napinacz to bym brał oryginalne.

Zobacz u tych Fąfara czy jakoś tak, oni się specjalizują w rozrządach.

Opublikowano

Ok, dzięki za informacje a co sądzicie o wymianie uszczelki pod głowicą podczas rozrządu czy raczej nie tykać póki nic się nie dzieje ?

Opublikowano

Głowicy nie ściągasz przy robieniu rozrządu. To się robi jak jest problem, a nie profilaktycznie, poza tym to kupa siana.