Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Godlike napisał(a):

Mam nadzieję, że się nie pogniewałeś, taka drobna uszczypliwość, ale nie złośliwa 🙂 żarcik 😉 

Pewnie, wszyscy mamy swoje preferencje i ja to szanuję 🙂 

Żart miał bardziej dotyczyć tych samych przełączników w grupie VAGa, które pamiętają końcówkę lat 90tych, niezależnie czy to topowy i bardzo dobry bądź co bądź Touareg, czy Audi A2 jakie miała żona, czy Skoda Octavia 🙂 chociaż pardonsik… Na Twoim zdjęciu jest wykończenie aluminiowe 🙂 

Oczywiście,  że się nie pogniewalem 😀. Zdjęcie wziąłem przypadkowe z neta. Miałem sporo aut i często przełącznik grzania lusterek był osobny od przełącznika grzania tylnej szyby. W Skodzie nie wiem, nie miałem. Chociaż to VAT. Natomiast fakt, że dziwi mnie automatyzacja np. grzanych foteli, lusterek, czy kierownicy w bmw. Pewnie się przyzwyczaje😀. Choć wczoraj ustawiłem grzanie automatyczne fotela i kierownicy. Rano się załączyło...jednak za 3 minuty się wyłączyło. Więc i tak musiałem ponownie włączyć ręcznie. I wtedy pomyślałem o sensowności tego rozwiązania... 

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.11.2024 o 13:33, BigCactus napisał(a):

Pogoda sprzyja więc sprawdzę przy pierwszej okazji.

Udało Ci się może potestować i poczynić obserwacje?

Zresztą innych też zachęcam do dzielenia się, czy się samo wyłącza i przez ile działa Wam grzanie tylnej szyby :).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio na zewnątrz okolice 0-2C. Ani lusterka, ani fotele, ani kierownica nie włączają automatycznie ogrzewania

Fotele i kierownicę uruchamiam guzikiem. Grzania lusterek nie mam jak włączyć…

• Przykro mi 1

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano
2 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Ostatnio na zewnątrz okolice 0-2C. Ani lusterka, ani fotele, ani kierownica nie włączają automatycznie ogrzewania

Fotele i kierownicę uruchamiam guzikiem. Grzania lusterek nie mam jak włączyć…

OK, tyle, że ja teraz pytałem o ogrzewanie tylnej szyby i automatyczne jego wyłączanie, jak cofniesz się w komentarzach, to znajdziesz szczegóły.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A to nie sprawdzałem 

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano
W dniu 3.12.2024 o 11:46, kenhor napisał(a):

Udało Ci się może potestować i poczynić obserwacje?

Zresztą innych też zachęcam do dzielenia się, czy się samo wyłącza i przez ile działa Wam grzanie tylnej szyby :).

Wczoraj sprawdziłem wracając z Warszawy - gaśnie samo, ale na pewno trwa to dłużej niż 20min i krócej niż 2,5h... bo obserwowałem 20min a poźniej zapomniałem o tym i przypomniałem sobie już we Wrocławiu 😂. I jeszcze jedno - ogrzewanie szyby nie włącza ogrzewania lusterek bo też je dotykałem. Ale to wiemy.

• Lubię to 1
Opublikowano
42 minuty temu, BigCactus napisał(a):

Wczoraj sprawdziłem wracając z Warszawy - gaśnie samo, ale na pewno trwa to dłużej niż 20min i krócej niż 2,5h... bo obserwowałem 20min a poźniej zapomniałem o tym i przypomniałem sobie już we Wrocławiu 😂. I jeszcze jedno - ogrzewanie szyby nie włącza ogrzewania lusterek bo też je dotykałem. Ale to wiemy.

Dzięki. Przyznaj się, przysnęło Ci się i obudziłeś się dopiero we Wrocku? 😉 S8 usypia, ta monotonia...

Opublikowano
26 minut temu, kenhor napisał(a):

Dzięki. Przyznaj się, przysnęło Ci się i obudziłeś się dopiero we Wrocku? 😉 S8 usypia, ta monotonia...

Coś w tym jest 😉 - mgła, -1,5st i w sumie jedna z lepszych podróży z Wawy 😉

• Haha 1
Opublikowano

a przy okazji: w pre-LCI asystent pamięta wam ustawienia temperatur do włączania podgrzewania foteli i kierownicy? Bo co nie ustawię to po krótkim czasie znowu reguły znikają. Dobrze że mam jeszcze przyciski, ale trochę to wkurza.

Opublikowano
12 godzin temu, BigCactus napisał(a):

U mnie pamięta ustawienia foteli - masz na myśli reguły?

Tak, reguły klimatyzacji,  bo fotele pamięta ok.

Opublikowano

Nie mam ustawionej reguły na fotele, ale na kierownicę tak. I pamięta, nie zauważyłem problemu. Ustawiałem w zeszłym roku i w tym działa nadal.

Opublikowano
Godzinę temu, Kingu napisał(a):

Tak, reguły klimatyzacji,  bo fotele pamięta ok.

Reguły klimatyzacji - ustawienie grzania foteli - to miałem na myśli 😉 - u mnie pamięta.

Opublikowano (edytowane)

W LCI można ustawić różne poziomy kiedy grzanie się załącza, osobno kierownicy osobno fotelów. Niestety nie mówi jak te poziomy przekładają się na temperaturę. Mi się grzanie kierownicy włącza przy 10 stopniach teraz, bo mi mega ręce marzną. Żonie totalnie wyłączyłem bo jej się i tak pocą. Fotele to może zaczną przy jakiś minusowych dopiero na aktualnych ustawieniach - i tak powinno być, powiem jak się włączą.

Edytowane przez Lukxxx
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukxxx napisał(a):

W LCI można ustawić różne poziomy kiedy grzanie się załącza, osobno kierownicy osobno fotelów. Niestety nie mówi jak te poziomy przekładają się na temperaturę. Mi się grzanie kierownicy włącza przy 10 stopniach teraz, bo mi mega ręce marzną. Żonie totalnie wyłączyłem bo jej się i tak pocą. Fotele to może zaczną przy jakiś minusowych dopiero na aktualnych ustawieniach - i tak powinno być, powiem jak się włączą.

Jak? Ustawiłem moc grzania foteli jak i kierownicy na maksymalny, 0st na zewnątrz i nic..

Opublikowano
9 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Reguły klimatyzacji - ustawienie grzania foteli - to miałem na myśli 😉 - u mnie pamięta.

Tak reguły klimatyzacji. U mnie wciąż zapomina, ile razy bym nie ustawił to kompletnie zapomina.
Zobaczę jeszcze na profilu żony czy będzie tak samo, ale jest to wkurzające.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 godzin temu, Lukxxx napisał(a):

yyy.... wkleisz fotki, gdzie to ustawiłeś? Ja znalazłem tylko jakieś takie suwaki, co wydają się regulować siłę grzania (5-stopniowa skala). Natomiast nie znalazłem nic, co ustawiałoby parametr "KIEDY" grzanie ma się włączyć

Przez ostatnie kilka dni jest już blisko zera lub leciutki przymrozek, kiedy ruszam do pracy. NIe ma znaczenia, czy autem wyjeżdżam z garażu (zatem ciepłym w środku), czy z podjazdu przy domu (lodowato w środku) -- fotele i kierownica zimne i muszę włączać z guzika. Wkurzający problem 1-go świata 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20 minut temu, Lukxxx napisał(a):

Dzięki. To jest ten sam panel, o którym pisałem wyżej. Ustawia się w nim „jak mocno grzeje, kiedy już włączy się automatycznie”

Niestety, te ustawienia - przynajmniej wg moich obserwacji - nie mają wpływu na to „kiedy podgrzewanie włącza się automatycznie”

Co ciekawe, ten sam panel jest jedynym miejscem, w którym mogę sterować siłą grzania kierownicy. Włącznik na głównym ekranie ma tylko opcję ON/OFF, bez możliwości wybrania stopnia grzania (a dla foteli pokazuje 3 stopnie)

Opublikowano (edytowane)

Dobra, MAM! A przynajmniej po części 🙂

Dziś w korku podumałem chwilę nad tym automatycznym grzaniem foteli i kierownicy i doszedłem do jednego - żeby automatyczne włączanie dla w/w działało, trzeba włączyć AUTO w panelu klimatyzacji. Wtedy faktycznie fotel i kierownica zaczynają grzać. Przy manualnych ustawieniach nawiewu, auto grzanie nie działa.

W kwestii suwaków BARDZO SŁABO > BARDZO MOCNO - tutaj jeszcze muszę to dokładniej sprawdzić, natomiast przy zewnętrznej temperaturze 2 st. dopiero jak ustawiłem na ŚREDNIO lub wyżej, fotel i kierownica zaczynały grzać. Mam wrażenie, że to stopniowanie pozwala ustawić jak wrażliwy ma być system na temperaturę zewnętrzną, a nie jak mocno ma grzać (więc grzanie fotela jest wciąż wyłącznie 3 stopniowe, choć mi włączyło na 1/3, a kierownica na 1/1). Zapewne jest tak, że jeśli, dla przykładu, ustawimy BARDZO SŁABO dla fotela, to przy temperaturze poniżej zera dopiero zacznie grzać. Jeśli ustawimy na BARDZO MOCNO, to przy temperaturze zapewne koło 10 stopni system włączy grzanie - tak jak zauważył @Lukxxx.

Być może w kwestii grzania lusterek temat wygląda podobnie -  dziś już nie miałem czasu zgłębić tematu.

Tyle z dzisiejszych obserwacji. Spadnie temperatura na zewnątrz to będę badał temat dalej.

Edytowane przez buster12
  • Dziękuję 2
  • ??? 1
Opublikowano

Wygląda na to że oprócz kursów jazdy BMW powinno wprowadzić kursy z obsługi, zakręcone to jest niepotrzebnie.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, buster12 napisał(a):

Dobra, MAM! A przynajmniej po części 🙂

Dziś w korku podumałem chwilę nad tym automatycznym grzaniem foteli i kierownicy i doszedłem do jednego - żeby automatyczne włączanie dla w/w działało, trzeba włączyć AUTO w panelu klimatyzacji. Wtedy faktycznie fotel i kierownica zaczynają grzać. Przy manualnych ustawieniach nawiewu, auto grzanie nie działa.

W kwestii suwaków BARDZO SŁABO > BARDZO MOCNO - tutaj jeszcze muszę to dokładniej sprawdzić, natomiast przy zewnętrznej temperaturze 2 st. dopiero jak ustawiłem na ŚREDNIO lub wyżej, fotel i kierownica zaczynały grzać. Mam wrażenie, że to stopniowanie pozwala ustawić jak wrażliwy ma być system na temperaturę zewnętrzną, a nie jak mocno ma grzać (więc grzanie fotela jest wciąż wyłącznie 3 stopniowe, choć mi włączyło na 1/3, a kierownica na 1/1). Zapewne jest tak, że jeśli, dla przykładu, ustawimy BARDZO SŁABO dla fotela, to przy temperaturze poniżej zera dopiero zacznie grzać. Jeśli ustawimy na BARDZO MOCNO, to przy temperaturze zapewne koło 10 stopni system włączy grzanie - tak jak zauważył @Lukxxx.

Być może w kwestii grzania lusterek temat wygląda podobnie -  dziś już nie miałem czasu zgłębić tematu.

Tyle z dzisiejszych obserwacji. Spadnie temperatura na zewnątrz to będę badał temat dalej.

^^^ o to to właśnie jest to

i co ciekawe miałem napisać coś bardzo podobnego. Zatem: klima musi być w trybie „auto”, a suwaki służą do ustawienia „czułości na temperaturę zewn”. To znaczy jak przesunąłem je na maxa po stronie pasażera oraz 4/5 po stronie kierowcy, to nagle ogrzewanie zaczęło włączać się samoczynnie. Przy ustawieniu 3/5 lub mniej nie włączało się wcale

Zatem hipoteza taka, że suwak działa inaczej, niż pisałem gdzieś wcześniej. To znaczyłoby, że nie reguluje siły grzania, tylko wskazania przy jakiej temp zewn grzanie ma się włączyć 

A jeśli tak jest, to autorom opisów w systemie oraz w manualu użytkownika należą się gratulacje za wybitne osiągnięcia językowe w kategorii „jak napisać coś prostego w taki sposób, aby nikt nie zrozumiał”

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano

Aż z ciekawości przy okazji zmienię wersję językową na niemiecki i angielski, żeby sprawdzić jak to wygląda dla innych krajów..

Opublikowano (edytowane)

O kurcze... niezłe skomplikowanie tematu przez BMW. Rozumiem, że musi być włączony tryb auto w panelu klimatyzacji. Ja u siebie włączam auto  przy zakupie i nigdy nie gaszę.  Stąd moje zdziwienie o wykonaniun tej czynności. Myślałem, że każdy tak robi 🙂. Wracajac do głównego tematu, mam ustawione na auto i suwakiem ustawiam czułość reakcji grzania siedzeń, czyli przy jakiej "temperaturze" się grzanie uruchomi lub nie, idąc tropem przedmówcy. W takim razie  skąd system wie, albo gdzie to się ustawia, z JAKĄ mocą ma grzać i JAK długo?

Edytowane przez Tomasz73
  • Lubię to 1