Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie da się włączyć samodzielnie ogrzewania lusterek. Reguluje tym automat - ustawia tryb (tj. siłę i długość) grzania w zależności od temperatury otoczenia

W instrukcji też napisali: 

image.thumb.png.b4934d373a9a7bd0021c63b6c964b5f6.png

W internetach znalazłem jeszcze taką informację o tym, jak działa ów automat decydujący o "as needed":

image.png.773d0608f294812233ed183688c75a6f.png

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano
6 godzin temu, maciek_w napisał(a):

tak

A nie włącza się razem z ogrzewaniem tylnej szyby? Myślałem, że tak to działa w każdym aucie.

Opublikowano
10 minut temu, Leon napisał(a):

A nie włącza się razem z ogrzewaniem tylnej szyby? Myślałem, że tak to działa w każdym aucie.

W "każdym" aucie jest tak, że masz włącznik/wyłącznik ogrzewania lusterek. Sam decydujesz kiedy i na jak długo ogrzewanie lusterek ma działać. Rozumiem, że w BMW tak nie jest.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz73 napisał(a):

W "każdym" aucie jest tak, że masz włącznik/wyłącznik ogrzewania lusterek. Sam decydujesz kiedy i na jak długo ogrzewanie lusterek ma działać. Rozumiem, że w BMW tak nie jest.

Nie wiem w jakim aucie widziałeś włącznik ogrzewania lusterek osobno 😃 Zawsze włączało się z ogrzewaniem tylnej szyby. W BMW może jest inaczej, nie wiem, do tej pory nie zwróciłem na to uwagi.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Włącznik ogrzewania tylnej szyby włącza ogrzewanie tylnej szyby. Nie włącza natomiast ogrzewania lusterekIMG_8282.thumb.jpeg.3da9a4bd0dff90cbc03aebb1351fec38.jpeg

Edytowane przez maciek_w
  • Lubię to 1

Opublikowano
11 godzin temu, Leon napisał(a):

Nie wiem w jakim aucie widziałeś włącznik ogrzewania lusterek osobno 😃 Zawsze włączało się z ogrzewaniem tylnej szyby. W BMW może jest inaczej, nie wiem, do tej pory nie zwróciłem na to uwagi.

W wielu markach. Audi, VW, Kia...

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeszcze dla pewności zrobiłem dzisiaj test. Na zewnątrz 6 stopni C, wiozę młodego na trening - ok 7 kilometrów. Na końcu trasy dotykam lusterek - zimne. W drodze powrotnej włączyłem ogrzewanie tylnej szyby. Na końcu trasy: tylna szyba ciepła, lusterka zimne

Wydaje się, że instrukcja prawdę mówi i samochód sam sobie decyduje, kiedy grzać lusterka

• Lubię to 1

Opublikowano
W dniu 17.11.2024 o 00:58, Semtex93 napisał(a):

Np. w Audi jest oddzielne ogrzewanie lusterek - pokretlo na drzwiach, to do regulacji lusterek, ma taka pozycje.

W dniu 17.11.2024 o 08:21, Tomasz73 napisał(a):

W wielu markach. Audi, VW, Kia...

Można to potraktować jako włącznik, natomiast nie bezpośredni. Bo nie powiecie, że jak to ustawicie, ale bez włączenia ogrzewania tylnej szyby, to Wam zacznie grzać. Owszem, są te dodatkowe włączniki jak piszecie, ale to żeby zdecydować, czy wraz z włączeniem ogrzewania tylnej szyby mają być podgrzane również lusterka. Bo nie zawsze możemy chcieć, aby marnować prąd też na nie. Nigdy nie widziałem osobnego układu do samych lusterek.

W BMW niestety nie ma czegoś takiego, czyli nie możemy wymusić grzania lusterek przy włączeniu ogrzewania tylnej szyby.

ps. Tak w ogóle Tomasz73, to kilka miesięcy temu dokładnie o to samo pytałeś jeszcze po odbiorze auta, bo to chyba Ty? 🙂

I tam już padły odpowiedzi, że nie ma osobnego włączenia, łącznie z moją:

"Niestety, ogrzewanie lusterek zewn. jest w pełni automatyczne. Zdaje się, że Body Domain Controller (BCD) tym zawiaduje i dostosowuje siłę grzania w zależności od różnych czynników wejściowych. Nie zdziw się, jeśli nie będzie odparowywało tak szybko jakbyś chciał. Też jestem w lekkim "szoku", że BMW tak ma."

Później też jeszcze dyskutowaliśmy, czy to dobrze czy nie.

Opublikowano (edytowane)

Tak, oczywiście, że to ja pytałem. Nawet zapomniałem, wspólnik kupił BMW teraz i stał nademną, żebym, zapytał, czy na pewno w tych najnowszych też nie ma włącznika. 🙂

I oczywiście, że jest osobno włącznik / wyłącznik (bezpośredni 🙂 ) lusterek, nie powiązany z ogrzewaniem tylnej szyby. Uruchamiasz ogrzewanie lusterek, a do ogrzewania tylnej szyby jest osobny. W wielu autach tak miałem. Choćby ostatnio w Touaregu. I jeśli tego nie ma, a nie ma,  to jest to uciążliwe, bo np. po wyjeżdzie z myjni nie mogę odparować lusterek.

Ciekawi mnie też sprawa ogrzewanej kierwnicy. Nie ma możliwości wyboru siły grzania kierownicy, jak choćby w fotelach? 

grzanie.jpg

Edytowane przez Tomasz73
Opublikowano

W LCI możesz sterować stopniem grzania kierownicy uruchamianego automatycznie

Opublikowano
27 minut temu, maciek_w napisał(a):

W LCI możesz sterować stopniem grzania kierownicy uruchamianego automatycznie

A kiedy to automatyczne grzanie się załącza? Tak samo z fotelami.

Opublikowano
21 minut temu, maciek_w napisał(a):

Nie mam pojęcia 🤣

Tak to widzę.. trzeba się przyzwyczaić 🥲

Swoją drogą, wczoraj żonie włączyło się automatyczne grzanie kierownicy, było 5,5 stopnia na zewnątrz. Za to kiedy ja wsiadłem za kierownicę, też przy tej samej zewnętrznej temperaturze i też z włączonym automatycznym grzaniem, to już tego zaszczytu nie dostąpiłem 🙆‍♂️

bije-bity-mozna-sie-przyzwyczaic-janek-koza.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz73 napisał(a):

I oczywiście, że jest osobno włącznik / wyłącznik (bezpośredni 🙂 ) lusterek, nie powiązany z ogrzewaniem tylnej szyby. Uruchamiasz ogrzewanie lusterek, a do ogrzewania tylnej szyby jest osobny. W wielu autach tak miałem.

Ja też miałem i u mnie nigdy nie działało to autonomicznie, samo włączenie tego nie grzało lusterek, dopiero gdy włączyło się ogrzewanie tylnej szyby. Tak, jak pisał Leon. Natomiast, gdy się tego nie ustawiło, to grzanie tylnej szyby działało tylko na nią. Ciekawe, jeśli jest jak piszesz, to może coś się pozmieniało, choć przekonany nie jestem :).

Godzinę temu, maciek_w napisał(a):

Nie mam pojęcia 🤣

A co mówi instrukcja w LCI na ten temat?

Opublikowano (edytowane)

Jeżdżę X5 od 7 lat i w sumie nigdy nie miałem problemu zaparowanych/zamarzniętych lusterek - poza sytuacją wyjazdu z myjni ręcznej o czym wspominał ktoś wyżej. Nawet po postoju w trakcie deszczu/mżawki lusterka szybko robią się suche. Musi to działać więc jakoś całkiem nieźle (stawiam, że włącza się częściej niż sami byśmy włączali mając przycisk) jeśli przez tyle lat nie zwróciłem na to uwagi. Co nie zmienia faktu, że mogli dodać ten przycisk backupowo i dać nam trochę władzy ;).

Edytowane przez BigCactus
  • Lubię to 3
Opublikowano
8 godzin temu, kenhor napisał(a):

Ja też miałem i u mnie nigdy nie działało to autonomicznie, samo włączenie tego nie grzało lusterek, dopiero gdy włączyło się ogrzewanie tylnej szyby. Tak, jak pisał Leon. Natomiast, gdy się tego nie ustawiło, to grzanie tylnej szyby działało tylko na nią. Ciekawe, jeśli jest jak piszesz, to może coś się pozmieniało, choć przekonany nie jestem :).

A co mówi instrukcja w LCI na ten temat?

Nic właśnie nie mówi. Wyżej gdzieś w tym wątku wkleiłem screenshot. Ogólnie stwierdza, że grzanie włącza się automatycznie i tyle 😅

Opublikowano (edytowane)

To już moje 3cie BMW z automatycznym grzaniem lusterek i nie wiem, bo nie musze wiedzieć, jak to się kontroluje. Tak jak oba posty wyżej, działa to bardzo dobrze i nie trzeba sobie zawracać tym głowy. Jak ktoś potrzebuje takiej kontroli, to niech kupi Skodę, ewentualnie Tuarega, maja te same przełączniki lusterek od 25 lat 😄 

Edytowane przez Godlike
  • Lubię to 2
Opublikowano
10 minut temu, Godlike napisał(a):

To już moje 3cie BMW z automatycznym grzaniem lusterek i nie wiem, bo nie musze wiedzieć, jak to się kontroluje. Tak jak oba posty wyżej, działa to bardzo dobrze i nie trzeba sobie zawracać tym głowy. Jak ktoś potrzebuje takiej kontroli, to niech kupi Skodę, ewentualnie Tuarega, maja te same przełączniki lusterek od 25 lat 😄 

Działa pewnie dobrze, ale dla mnie nie świetnie. Zacytuję mój komentarz z wątku, który podlinkowałem wcześniej: "W X5 miałem sytuację, że były zaparowane i nic się z nimi nie wydarzyło wtedy, kiedy potrzebowałem, bo system uznał najwyraźniej, że jeśli już, to powinien grzać ale niską mocą. I nie miałem na to żadnego wpływu." To była poranna wilgoć, nic w nich nie widziałem, ale z ciekawości pozwoliłem systemowi zadziałać i nie przetarłem. Odwiozłem dziecko do szkoły i przynajmniej przez drogę do szkoły dalej były zaparowane, bardzo powoli odparowywały, bo system nie wrzucił wyższej mocy. Zakładam, że temperatura i inne czynniki wejściowe wg systemu jej nie wymagały. A to, że nic nie widziałem, to cóż...

A propos panowie z preLCI (może LCI też, ale nie wiem czy tu też się coś nie zmieniło) - jak długo po włączeniu ogrzewania tylnej szyby ono działa? Bo przez cały ubiegły zimowy sezon nie zauważyłem, żeby u mnie kiedykolwiek się samo wyłączyło, a trzymałem włączone przez różne czasy. Powinno się to wyłączyć standardowo, jak w innych autach, bo nawet instrukcja to wspomina, ale jakoś nigdy nie doczekałem. Jak to jest u Was?

I taka ciekawa historyjka z serwisu dzisiaj, bo byłem na oleju - przy okazji zapytałem doradcę serwisowego o tę kwestię. Nie wiedział przez ile powinno, ale złapał któregoś mechanika i zapytał. Po czy przekazał mi odpowiedź - może to trwać dłużej, bo na tej samej wiązce grzeją lusterka. Ja na to, że z tego, co wiem, to w BMW lusterka grzane są autonomicznie przez system a nie przy grzaniu tylnej szyby, a on że tak mu odpowiedział kolega. Ech, i jak tu traktować serwis poważnie... Tak czy siak, jeśli stwierdzę, że się nie wyłącza, to mam zgłosić osobno i będą czytać błędy i sprawdzać.

Opublikowano
2 godziny temu, kenhor napisał(a):

....

A propos panowie z preLCI (może LCI też, ale nie wiem czy tu też się coś nie zmieniło) - jak długo po włączeniu ogrzewania tylnej szyby ono działa? Bo przez cały ubiegły zimowy sezon nie zauważyłem, żeby u mnie kiedykolwiek się samo wyłączyło, a trzymałem włączone przez różne czasy. Powinno się to wyłączyć standardowo, jak w innych autach, bo nawet instrukcja to wspomina, ale jakoś nigdy nie doczekałem. Jak to jest u Was?

...

Pogoda sprzyja więc sprawdzę przy pierwszej okazji.

Opublikowano
4 godziny temu, Godlike napisał(a):

Rozumiem, że to do mnie ta uszczypliwość. Miałem Touarega , nie Tuarega i mam się tego wstydzić? Są osoboy, które lubią wiedzieć. To akurat fajne , że nie wszyscy są tacy sami! Nadal uważam , że roziwązanie z włącznikiem/wyłącznikiem grzania lusterek jest lepsze. Moim zdaniem, a nie wszyscy muszą myśleć tak samo. 🙂

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz73 napisał(a):

Rozumiem, że to do mnie ta uszczypliwość. Miałem Touarega , nie Tuarega i mam się tego wstydzić? Są osoboy, które lubią wiedzieć. To akurat fajne , że nie wszyscy są tacy sami! Nadal uważam , że roziwązanie z włącznikiem/wyłącznikiem grzania lusterek jest lepsze. Moim zdaniem, a nie wszyscy muszą myśleć tak samo. 🙂

Mam nadzieję, że się nie pogniewałeś, taka drobna uszczypliwość, ale nie złośliwa 🙂 żarcik 😉 

Pewnie, wszyscy mamy swoje preferencje i ja to szanuję 🙂 

Żart miał bardziej dotyczyć tych samych przełączników w grupie VAGa, które pamiętają końcówkę lat 90tych, niezależnie czy to topowy i bardzo dobry bądź co bądź Touareg, czy Audi A2 jakie miała żona, czy Skoda Octavia 🙂 chociaż pardonsik… Na Twoim zdjęciu jest wykończenie aluminiowe 🙂