Skocz do zawartości

E39 523i M52tub25 - kolektory, katalizatory-problem z mocą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent to e39 m52tub25 sedan, załóżmy że mam zapchane katy, mam parę pytań.

1. Czy po wykręceniu pierwszych sond w kolektorze, auto będzie chodzić normalnie?  Chce je wykręcić i przejechać się z 2 3 km, sprawdzić czy będzie różnica w mocy. Dobrze myślę że jeśli katy zapchane to auto odzyska moc bo spaliny będą miały ujście?
2. Czy na 100% bez problemu wstawię kolektor + portki z m52, zostawiając resztę wydechu tak jak jest czyli seria, wygląda to tak że ściągam cały wydech z kolektorami, wkładam z m52 na nowych uszczelkach, z portkami i łącze przed środkowym tłumikiem? Fajnie jakby ktoś wrzucił foto całego wydechu z m52b25 i m52tub25 dla porownania bo nie ma mnie jeszcze w Polsce nie mam jak tego podpatrzeć żeby sobie dobrze zobrazować.
3. Orientuje się ktoś plus minus jakie są teraz ceny w skupach takich katów? M52tub25 10.1999r, numerów nie mam jak zczytac jeszcze, jeśli byłyby trochę warte może zastanowiłbym się nad kolektorami schmiedmann zamiast kombinować z m52.
4. Nie chce zostawiać pustych puch na kolektorze ze względu na brzęczenie i metaliczny dzwiek. Kolektor z m52 plus portki, później tak jak jest teraz czyli (jeśli dobrze pamiętam) środkowy, Y, końcowy, będzie to normalnie chodzić? Domyślam się że trochę głośniej może być, ale czy nie będzie chamskiego brzęczenia i darcia? Sondy tył się usunie z kompa.

Ogólnie auto ma w chuj muła, od dłuższego czasu co wracam do Polski to latam po mechanikach, wracam teraz za tydzień i ogarniam inpe, więc sam posprawdzam jeszcze co tam na live data pokazuje. Wymieniane były 2 razy czujniki wałka, raz wału, dwa razy sondy tylnie (wszystko Ori używki), ostatnio przepływka, odma z przewodami, regeneracja vanosów. Nadal cały czas wywala jedynie błędy tylnich sond, dlatego teraz wszystko mnie prowadzi do katów, na analizie spalin tlen za wysoko, kiedyś były puszki od katów pęknięte, ale mechanik pospawał, stwierdził wtedy że patrzył kamerką i niby są ok więc ciągle szukałem przyczyn gdzie indziej.

Auto ma przejechane 406tys km z czego 8lat na gazie, były z nim problemy stąd też stawiam na stopione katy. Objawy to tylko i wyłącznie zamulenie, żadnego hałasu, brzęczenia, smrodu, kręci się do odcinki, ale no z miejsca ma problemy, nie ma mowy o jakimś grzaniu kapcia czy rzucaniu bokiem, jak wbije wyższy bieg to z niskich obrotów idzie jak ślimak. Za chwilę wracam i chciałbym z tym ruszyć od razu, zakładam wątek żeby poczytać porad, żeby wiedzieć zawczasu co i jak najlepiej zrobić, jeśli się okaże że to wina katów. Przewaliłem już masę wątków, tematów na grupach, wiedze czerpie tylko z tego bo mechanik że mnie żaden, ale często jest dużo sprzeczności więc tu tak tylko dla rozwiania wątpliwości. 

Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 00:05, blysk napisał(a):

1. Czy po wykręceniu pierwszych sond w kolektorze, auto będzie chodzić normalnie?

nie, pójdzie w "tryb awaryjny" ponieważ komputer nie będzie dostawał informacji z sond....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli jedzie do odcięcia na biegach 1, 2, 3, to raczej nie katalizator.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujniki położenia wałków na 100% oryginalne? Zamiennik może nie pokazać błędu a vanos będzie stał. Zauważasz wzrost mocy od ok 3000 rpm? Czy liniowo muł jest? Skrzynia manualna czy automat?

Sondy oczywiście możesz wykręcić ale zostaw podłączone, sterownikowi chwilę zajmie zanim połapie się, że coś jest nie tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)

Czujniki wałków na 100% oryginalne, ogólnie na samym początku jak zauważyłem problemy to był błąd czujnika wałka i sondy tył, zostały zmienione obydwa i była poprawa ale na jeden dzień, dlatego cały czas się upierałem że problem jest z czujnikami, więcej już ich nie wyrzucało ale niedawno się uparłem żeby zmienić jeszcze raz i też nie było poprawy. skrzynia manual, nie zauważam żeby był jakiś nagły wzrost mocy po 3k obrotów (w sensie jakiegoś jebnięcia, ale no jak wbije np 4 bieg przy małej prędkości to się zbiera jak 100km, jak już złapie wyższe obroty to jest lepiej), ona niby jakoś jedzie ale to nie jest to, ciężko ruszyć pod górę, trzeba podbijać obroty. Z tymi sondami przednimi pytałem bo na kilku forach to widziałem, na grupach też ludzie pisali odkrec przednie sondy i się przejedź. Za tydzień będę, mam już kabel i przejściówkę, jak uda mi się zainstalować inpe to będę szukał, co warto sprawdzić? Wartości przepływki, sond, czujników co jeszcze? 

Ogólnie do pewnego czasu jeździłem na gazie aż zaczął pierdolić, odłączało go przy wyższych obrotach, przy ostrzejszej jeździe, przy pełnej butli, jeździłem od gaziarza do gaziarza ustawiali próbowali i stwierdzali że wszystko ok ale wsiadałem ja i dalej były problemy. Parownik puszczał i był za mały niby, został wymieniony na konkretny, bez poprawy. Teraz długi czas jeździłem tylko na pb, nic gorzej się nie robiło tylko jakieś szarpania, wypadania zapłonu. Na wiosnę były wymieniane cewki, przepływka, zrobił mi ktoś wkoncu konkretnie gaz, zacząłem na nim jeździć noi na początku odczuwałem jakby ją coś przytykało bardziej, ciężko było pełny zakres biegu zrobić, dziwna przerywana odcinka, padła jeszcze jedna cewka ale zmieniłem ją i bez przerywania, pojeździłem parę dni i wyjechałem za granicę. Gość który na wiosnę mi grzebał przy niej, mówił że nie ma żadnych błędów w kompie i już kompletnie nic niepokojącego, żebym usunął te tylnie sondy i zobaczymy jak się będzie zachowywać, że może jednak ten kat jest trochę przypchany i on robi problemy, bije mi chyba sondę tył bank 1, te sondy kiedyś usuwaliśmy i nie było żadnej poprawy.

Edytowane przez blysk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli na benzynie i gazie nie można jej dokręcić do odcinki nawet na niższych biegach, to faktycznie trzeba zainteresować się katalizatorami.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Jakby się mógł ktoś jeszcze wypowiedzieć wprost punktowo na pytania które zadałem, jak wrócę to się dowiem czy to katy czy nie, chodziło mi o to żeby wiedzieć co zrobić jeśli to katy, a nie szukać wtedy i rozmyślać bo jak się nie wezmę za to od razu to znów ją przemęcze i wyjadę 😆