Skocz do zawartości

Błąd sinika spowodowany dodatkiem do Adblue

Sebek9999

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry panie i panowie mam mały dylemat posiadam swoje bmw serii 3 G20 320D  z roku 2020 jestem pierwszym właścicielem od nowości 

a więc tak kilka dni temu postanowiłem zakupić do swojego auta z racji wieku tez  dodatek firmy forte do adblue przeciwko krystalizowaniu się mocznika czytałem opinie i wszyscy którzy pisali że nigdy ten preparat nikomu nie zaszkodził a wręcz przeciwnie pomógł i stosują go również profilaktycznie do swoich samochodów a wiec zakupiłem ten środek i wlałem do zbiornika adblue tak jak zalecał producent na maxymalnie 20 l 150ml preparatu  po zrobieniu ok 50 km wyskoczyła mi kontrolka silnika po zbadaniu samochodu komputerem diagnostycznym wyskoczył  błąd 

OXYGEN SENSOR AFTER CATALYTIC CONVENTER SIGNAL  KOD PRODUCENTA TO306000 OGOLNY BLAD P013A

OXYGEN SENSOR AFTER CATALYIC CONVENTER PLAUSIBILTY  

Zdziwiony ja skasowałem błąd pomyślałem pewnie produkt zaczął działać  ale po przejechaniu znowu ok 30 km błąd powrócił jeszcze raz ten sam  

zadzwoniłem do tej firmy z pytaniem co mogło się stać pani po opisanym przeze mnie problemie powiedziała że układ na dnie zbiornika musiał być mocno zasolony a nawet mogły się zrobić jakie gródki które się  rozpuściły i soli w układzie jest pewnie za dużo i dlatego samochód odczytał to jako błąd i nie powinien się martwić wyjeździć to co jest w zbiorniku i po dolaniu adblue powinno wrócić do normy  i teraz moje pytanie czy mieliście podobna sytuacje ? czy mogło to uszkodzić czujnik ? proszę o wasze opinie