Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

mam problem z którym nigdy wcześniej się nie spotkałem.

Jakiś miesiąc temu odebrałem auto z serwisu po tzw. dużym serwisie. Następnie auto stało na parkingu przez trzy tygodnie, nie jeżdżone, ani nie uruchamiane ze względu na wyjazd wakacyjny. Po tym czasie auto odpaliło bez problemu, ale po przejechaniu około 30 km pojawiła się czerwona ikona akumulatora oraz komunikat:

"Zasilanie elektryczne" 

BMW Pomoc Drogowa

Stań ostrożnie. Nie jedź dalej.Dalsza jazda doprowadzi do awarii istotnych funkcji bezpieczeństwa. Już nie można naładować akumulatora. Wezwij pomoc drogową.

Nie znalazłem takiej ikony w instrukcji ani w aplikacji.

Auto to G31  520xDrive z 2018 roku z przebiegiem 105 000 km.

Czy ktoś z Was może spotkał się z takim problemem ?

Opublikowano

Okazało się iż zerwał się pasek klinowy. Przejechałem mimo to około 20 km już po wyświetlaniu tego komunikatu, gdyż miało to miejsce na autostradzie. Mam nadzieję iż wystarczy wymiana paska i nic nie uległo uszkodzeniu, bo auto uruchamia się bez problemu, a akumulator jest naładowany jeszcze w 51%.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli temperatura silnika nie była zabójcza to chyba będzie ok 🙂

Opublikowano

Okazało się iż oprócz paska trzeba było wymienić jeszcze dwa elementy, napinacz i jeszcze jakąś inną część oraz dolać płynu chłodzącego. Tak więc nie było tragedi. 

Opublikowano

Kurcze nie zaglądałem na forum kiedy to pisałeś bo zaraz bym podpowiedział. Miałem podobny problem:

Opublikowano

Dzięki za informację, u mnie to pierwszy taki przypadek , choć kilka aut BMW już miałem, ale nigdy nie trzymałem ich zbyt długo. Ten „wypadek” z paskiem oraz kolem pasowym zdarzył się po raz pierwszy, ale auto ma przejechane już 105 000 km, a wszystkie poprzednie zostały sprzedane przed 100 000. Niestety dwa dni pow wymianie paska i koła pasowego zaświeciła się żółta ikona silnika, więc czeka mnie kolejna wizyta w w arsztacie.

wyglada wiec na to iż po stu tysiącach auto zaczyna się sypać.