Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Przychodzę z prośbą o pomoc bo już rozkładam rece. 
Problem polega na tym że podczas hamowania (najbardziej przy 120) przy bardzo leciutkim naciśnięciu hamulca drga mi kierownica, jeżeli nacisnę troszkę mocniej te drgania nie są ta wyczuwalne. Sprawdzałem wahacze zero luzów, tulejki całe rok temu wymieniałem cały komplet wahaczy z przodu firma lemforder, piasty także nowe firmy fag, zaciski nowe firmy trw.
Tarcze także wymieniłem na TEXTAR PRO+ wraz z klockami, drążki kierownicze dębu też nowe. Tarcze były takze na tokarce, problem dalej występuje, mam dwa komplety kół zima lato też wymieniałem i kombinowałem na różne sposoby z przodu na tył i na odwrót, zawieszenie amortyzatory sprężyny nowe firmy sachs. Przy jeździe nic nie stuka nawet przy jeździe po „kocich łbach” na stacji diagnostycznej także nic nie wykryło. 

Czy może mi ktoś pomóc? 
Bardzo serdecznie z góry dziekuje.
Pozdrawiam. 

Opublikowano

Miałem podobny temat w E46, cały zawias nowy, hamulce porobione, piasty i tarcze za każdym razem pomierzone. 

Zawsze po ok 10kkm od momentu wymiany tarcz z klockami zaczynało bić przy delikatnym muskaniu hamulca, przy mocniejszym wcisnieciu pedału przestawało. Dodatkowym objawem było "pływanie" przy dohamowywaniu, takie uczucie jakbym wciskał pulsacyjnie hamulec w kółko. 

Dopiero przy 3 komplecie tarcz połączyłem watki ze problemy zaczeły sie od kiedy stanął mi tłoczek w lewym zacisku i go regenerowałem (wymiana gumek i uszczelnień). Tym razem kupiłem zestaw do regeneracji kompletny z tłoczkiem i problem juz ustąpił. 

Opublikowano

Zaciski mam nowe od firmy TRW, nie zatrzymuje się tłoczek. 
Piasty nowe firmy fag bez bicia. 

Dodam że jak leciutko hamuje też przy przedmości 50-0 to przy 30/20kmh czuje takie falowanie samochodu.