Skocz do zawartości

Zawieszenie pneumatyczne

Tomasz73

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie zawieszenia pneumatycznego X5 LCI. Podczas wymiany kół/opon powinno się je zablokować, albo wyłączyć. czy tak jest w rzeczywistości? Jesli tak, to jak je wyłączyć w X5. Przeczytałem w instrukcji, że trzeba ten przełącznik od zamiany wysokości zawieszenia przytrzymać około 7 sekund, do góry lub w dół. Próbowałem , ale to nic nie daje. Coś robie źle?

Edytowane przez Tomasz73

4 godziny temu, Tomasz73 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie zawieszenia pneumatycznego X5 LCI. Podczas wymiany kół/opon powinno się je zablokować, albo wyłączyć. czy tak jest w rzeczywistości? Jesli tak, to jak je wyłączyć w X5. Przeczytałem w instrukcji, że trzeba ten przełącznik od zamiany wysokości zawieszenia przytrzymać około 7 sekund, do góry lub w dół. Próbowałem , ale to nic nie daje. Coś robie źle?

Po przytrzymaniu  tego przełącznika   powinny zgasnąć   kontrolki wysokości  ( zawieszenie  zablokowane) tak zwany "jack mode" ponowne  przytrzymanie 7s  odblokowuje  zawieszenie ( kontrolki się zaswiecaja)  tak jest w Pre lci przynajmniej . 

Godzinę temu, Tomasz73 napisał(a):

Nie wiem, po co. Dlatego pytam. Mam na myśli wymianę kół na zimowe. 😀

A po to żeby nie uszkodzić miechów i nie tylko  w bmw jest Jack mode a większości  aut które posiadają zawieszenie pneumatyczne. Być może  w bmw jest jeszce jakieś inne zabezpieczenie  o którym  nie wiem  że auto potrafi samo zablokować zawieszenie podczas podnoszenia . W Audi Q7  uszkodziłem sobie taki miech  właśnie przez to że nie zablokowałem  zawieszenie podczas  wymiany kół.  Fajnie to tlumaczy koleś na kanale EKG (youtube) jak działa zawieszenie pneumatyczne  i dlaczego  można uszkodzić  miechy podczas wymiany  kół gdy się nie zablokuje zawieszenia .