Skocz do zawartości

530e lci hybryda

kris1973

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Witam.

Używa ktoś 530e lci 292 KM na codzień ? Chodzi mi o jazdę pozamiejską. Ile realnie można przejechać na paliwie po wyczerpaniu akumulatora ? Z rekuperacji jest w stanie podładować baterię trakcyjną do jakiegoś rozsądnego poziomu ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Krzysztof

Cześć, posiadam 530xe LCI od miesiąca, więc auta jeszcze się uczę. Praktycznie jak tylko odebrałem auto zrobiłem trasę około 3000 km. W międzyczasie baterie z gniazdka naładowałem jeden raz. Spalanie z całej trasy miałem około 7L (80% autostrada). Z wyładowaną baterią jeździłem w trybie sport, który nie wyłącza silnika w czasie jazdy, wtedy w górach bateria naładowała się do 20-25% co pokazywało 9-10km zasięgu, następnie spadło to do 6km zasięgu i tak się utrzymywało. Tankowałem co 500-600 km. 

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 2.11.2024 o 19:19, kris1973 napisał(a):

Witam.

Używa ktoś 530e lci 292 KM na codzień ? Chodzi mi o jazdę pozamiejską. Ile realnie można przejechać na paliwie po wyczerpaniu akumulatora ? Z rekuperacji jest w stanie podładować baterię trakcyjną do jakiegoś rozsądnego poziomu ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

No ja mam. 

Mam 11km do rogatek miasta ale dalej przez kolejne 5km jadę dwupasmówką gdzie jest trochę świateł.
Ogółem 27km do pracy i 26km do domu.

Od kwietnia do października dało radę zrobić to w 100% na prądzie ale bez nawiewu, czasem zostawało 3-5km zasięgu.

Kodowałem też SME2 dla polepszenia zasięgu (dodało to z 4-5km).

W obecnej chwili bez nawiewu mogę zrobić 46-50km.

W trasie - 7,5-8l/100km gdzie przy identycznej jeździe diesel spalał 6,2l/100km (2.0d ta sama buda)

W dniu 2.11.2024 o 19:19, kris1973 napisał(a):

Z rekuperacji jest w stanie podładować baterię trakcyjną do jakiegoś rozsądnego poziomu ?

Nie. Mozesz włączyć 'battery control' ale wtedy auto pali na tyle dużo że nie ma to ekonomicznego uzasadnienia.

Ja bez x-drive.

Najlepsze wyniki zużycia jakie udaje mi się uzyskać to ~16kwh/100km.

Dziś jadąc do pracy było to już 19,5kwh/100km - a nic się nie zmieniło oprócz temperatury.

Ogrzewanie w kabinie (ustawione 20*C) zabiera 4-5km z całego zasięgu (przy pełnej baterii) więc około 8%.

Przy jeździe hybrydowej spalanie w warunkach jak wyżej ok. 6-7l/100km.

Żona ma G30 z mniejszą baterią i zasięg ok. 16km teraz, latem około 25km i z ostatnich 10 tys km ma spalanie 3,1l/100km. - ale to już w formie ciekawostki.