Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki macie soft w swoich G01 z Europejskiego rynku? Mój ostatni update dostał do wersji 03/2023.67 i zastanawiam się czy to koniec dla tego modelu.

Opublikowano

Czy ktoś z Was może wie czy na G01 wybiera się aktualizacja Personal Assistant w języku polskim?

Opublikowano
W dniu 6.11.2024 o 22:26, vheider napisał(a):

Czy ktoś z Was może wie czy na G01 wybiera się aktualizacja Personal Assistant w języku polskim?

BMW raczej już porzuciło iDrive 7 pomimo, że nadal sprzedają z nim samochody 🙂 ja osobiście mam Drive Recorder, który dostał świetne nowe funkcje ale nie na iDrive 7 - ja już raczej samochodu BMW nie kupię.

W dniu 3.11.2024 o 12:00, Chimal napisał(a):

U mnie jest 07/2024.30 

Dzięki, Twój pewnie na takiej wyjechał? Mój jest z 2022 roku i dostał 2 aktualizacje OTA a potem koniec. Z tego co czytam na forach to BMW nie ogarnia oprogramowania i "tak ma być", tak też opowiadają w serwisie. Ja tego nie kupuję i więcej BMW nie kupię, nie spodziewałem się Skody.

Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 13:21, sosen85 napisał(a):

Dzięki, Twój pewnie na takiej wyjechał? Mój jest z 2022 roku i dostał 2 aktualizacje OTA a potem koniec. Z tego co czytam na forach to BMW nie ogarnia oprogramowania i "tak ma być", tak też opowiadają w serwisie. Ja tego nie kupuję i więcej BMW nie kupię, nie spodziewałem się Skody.

Nie, dostał OTA jakiś miesiąc po odebraniu od dealera i pewnie następnego już nie będzie..... Ale ja miałem świadomość, że kupuję auto z systemem nierokującym na rozwój więc to była świadoma decyzja. Co prawda myślałem że nowa X3 będzie dużo droższa....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mylisz pojęcia IMO. Ja też wiedziałem, że ID7 będzie schodzić ale nadal sprzedają końcówki samochód z tym systemem i uważam, że X3 '22 powinno dostawać aktualizacje dopóki takowe wychodzą.

Po prostu BMW ma problemy z oprogramowaniem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Kolego,
mieszasz tu dwie kwestie.

Otóż nieprawdą jest, że BMW nie wypuszcza aktualizacji - owszem, regularnie wypuszcza i będzie wypusczać także po zakończeniu sprzedaży G01 (choć oczywiście należy spodziewać się, że będzie się to działo rzadziej).
Sam mam rocznik 2022 i aktualnie mam wersję 11/2024.20, a jest już dostępna nowsza. Od odbioru auta miałem w sumie 6 aktualizacji, a nie korzystałem ze wszystkich, które były dostępne.
Natomiast inną kwestią jest to, że nie wszystkie aktualizacje są dostępne przez OTA, większość z nich jest dostępna tylko poprzez lokalny update (powiedzmy, że do zrobienia m.in. w serwisie).

Druga kwestia to Twoje oczekiwania co do aktualizacji. Czy w Twoim aucie jest jakiś problem spowodowany przez błąd w oprogramowaniu, do którego nie ma dostępnej aktualizacji? Bo wydaje mi się, że to o czym piszesz dotyczy nowych funkcjonalności. Czyli oczekujesz, że w systemie wcześniejszej generacji będą pojawiać się funkcjonalności dostępne dopiero w nowej platformie. No niestety nie będą, albo przynajmniej nie wszystkie - z tego samego powodu, dla którego chcąc mieć najnowsze funkcjonalności musisz kupić nowy smartfon, a Twoje dziecko chcąc grać w najnowsze gry musi wymienić konsolę na nową.

W iX3 mam iDrive7, w iX iDrive8 - to są całkowicie różne systemy, zbudowane w oparciu o zupełnie inną filozofię. Choćby z tego względu nie da się zaimplementować wszystkich funkcjonalności z iDrive8 we wcześniejszej wersji systemu. Do tego dochodzą oczywiście kwestie sprzedażowo-marketingowe (tak samo jak w smartfonach, konsolach, etc.)

Edytowane przez Pe.te
Opublikowano
3 godziny temu, Pe.te napisał(a):

Sam mam rocznik 2022 i aktualnie mam wersję 11/2024.20, a jest już dostępna nowsza.

Ja mam samochód prod. listopad 2022 a wersja oprogramowania 07/2022.50. Nie znajduje mi żadnych aktualizacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Bo online z poziomu auta możesz wyszukać tylko aktualizacje dostępne przez OTA.
Ale jak podjedziesz do serwisu, to wgrają Ci aktualną wersję (na dzisiaj to 11/2024.20 lub nowsza)... *)
Możesz też zadzwonić - jak im podasz VIN, to powinni móc Ci sprawdzić dostępność nowego softu konkretnie dla Twojego auta i o której wersji mowa.

*) w aucie z gwarancją wystarczy zgłosić cokolwiek (głupiejące kontrolki na desce, etc.) żeby zrobili update gratis (i właściwie od ręki, programowanie auta przez serwis trwa ok. 1h)

image.thumb.jpeg.179d48af288276ccfa86c0b39a4b3904.jpeg

Edytowane przez Pe.te
Opublikowano

Ja sprawdzam przez aplikację myBMW. Tam pokazuje, że nie ma aktualizacji dla mojego samochodu - "jest zainstalowana najnowsza wersja oprogramowanie" 🙂

Byłem ostatnio na serwisie olejowym i nie zaktualizowano mi oprogramowania. Dodam tylko, że mam id7 w samochodzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Przez aplikację czy przez samochód - to to samo, pokaże Ci dostępność jedynie wersji OTA (swoją drogą z uaktualnieniem przez OTA to dziwna sprawa, bo na pewnych rynkach są dostępne nowsze wersje niż na innych - mowa o tym samym modelu auta).

Serwis sam z siebie raczej nigdy nie instaluje nowych wersji softu - chyba że mają w systemie zgłoszoną dla danego auta akcję serwisową związaną z oprogramowaniem.

W tym wypadku (bez akcji serwisowej), aby wgrali nową wersję - trzeba im to zgłosić, jak pisałem wcześniej.

To co mają natomiast obowiązek zrobić dodatkowo “z automatu”, niezależnie z czym przyjedziesz do serwisu (albo przynajmniej poinformować o tym klienta) - to właśnie akcje serwisowe przypisane do auta w systemie (nie tylko związane z softem, ale w ogóle).

Edytowane przez Pe.te