Skocz do zawartości

520d LCI - wyczuwalna praca automatu.

kw95s

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od jakiegoś czasu czuję pracę automatu, zakładam, że praca w trybie komfort nie powinna być wyczuwalna.

Na zimnym silniku, że czuć zmianę biegów, to rozumiem, nawet w testowych egzemplarzach tak jest.

Problem jest przy umiarkowanej jeździe, wyraźnie czuć zmianę biegów, takie jakby krótkie przyhamowanie/szarpnięcie, czasem przy wrzucaniu 2, czasem 4, różnie, czasem jest to kompletnie niewyczuwalne.

Wrażenie jest takie, że przy mocniejszym wciśnięciu gazu jest… lepiej. Jest to wyczuwalne nawet na prostej drodze przy małym obciążeniu.

Również przy dohamowywaniu do świateł, zrzucanie biegów jest wyczuwalne.

Zgłaszałem wcześniej na gwarancji problem z mocno wyczuwalnym odpalaniem/gaszeniem miękkiej hybrydy, stwierdzili, że jest wszystko ok.

Jak to wygląda u Was?

• Zasłużeni forumowicze

W trybie Comfort nie czuć zmiany biegów niezależnie od tego czy silnik zimny czy ciepły. W trybie Sport/Sport+ czuć wyraźnie zmiany biegów (i tak ma być, że niby dodatkowe "kopnięcie" wzmacnia sportowe doznania), ale tutaj też nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły. Mówię o nowych autach i takich, które mają przebieg powiedzmy do 100k, a nie styranych demówkach czy samochodach z większym przebiegiem gdzie już coś może być wyeksploatowane.

Godzinę temu, s0nar napisał(a):

W trybie Comfort nie czuć zmiany biegów niezależnie od tego czy silnik zimny czy ciepły. W trybie Sport/Sport+ czuć wyraźnie zmiany biegów (i tak ma być, że niby dodatkowe "kopnięcie" wzmacnia sportowe doznania), ale tutaj też nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły. Mówię o nowych autach i takich, które mają przebieg powiedzmy do 100k, a nie styranych demówkach czy samochodach z większym przebiegiem gdzie już coś może być wyeksploatowane.

Mój ma poniżej 40k i dopiero rok, czyli zgłaszam na gwarancję.

16 minut temu, Randall napisał(a):

Sonar zapewne pisze o swoich dwóch g30 czyli 540i i m550i więc trudno też porównywać ich płynność / kulturę pracy do 520d.

Jak dla mnie silnik nie ma nic do pracy skrzyni, jechałem nowym, z tym samym silnikiem i nie było czuć nic.

Już samo to, że na różnych biegach zachowuje się inaczej, jest podejrzane.

W starej E34 z tdsem było to bardziej aksamitne.

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 31.10.2024 o 21:53, kw95s napisał(a):

Jak dla mnie silnik nie ma nic do pracy skrzyni, jechałem nowym, z tym samym silnikiem i nie było czuć nic.

Już samo to, że na różnych biegach zachowuje się inaczej, jest podejrzane.

W starej E34 z tdsem było to bardziej aksamitne.

Silnik no trochę ma, nawet dużo bo... ma swoją masę która to może mieć wpływ na odczucia jak pracuje skrzynia.

Zużyte wtryskiwacze, zapchany/przycinający się EGR i kilka innych elementów ma duży wpływ na prace skrzyni biegów.

W dniu 1.11.2024 o 10:21, Użytkownik525xd napisał(a):

Prawie każdy moduł OBD na kablu z wbudowqnym systemem diqgnostycznym, a typowo do BMW np ISTA. Appki po OBD bluetooth nie znam takiej która to wyświetla, 

"Prawie każdy moduł" "Apki po OBD bluetooth nie znam takiej".

Zostańmy przy tym że ISTA.

Wracając do sedna:

Gumy/tuleje dyferencjału do sprawdzenia, poduszki silnika, skrzyni, łączniki wału.

Sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów (przy odpowiedniej temperaturze)

Wymiana oleju w skrzyni

Adaptacja

I to ciężki temat do rozmów gdyż każdy ma inny próg 'czucia'. Dużo osób pisze że nie czuje - bo jest do tego przezwyczajona lub uznaje to za norme. Jak zrobisz głośniej muzykę to tez mniej czuć 🙂

Owszem - ZF bardzo płynnie zmienia biegi i z reguły tych zmian po prostu nie czuć.

• Dziękuję 1

49 minut temu, luk_byd napisał(a):

I to ciężki temat do rozmów gdyż każdy ma inny próg 'czucia'. Dużo osób pisze że nie czuje - bo jest do tego przezwyczajona lub uznaje to za norme. Jak zrobisz głośniej muzykę to tez mniej czuć 🙂

Owszem - ZF bardzo płynnie zmienia biegi i z reguły tych zmian po prostu nie czuć.

Ja niestety czuję wszystko, nawet, jak jest muzyka głośno, ale samo to, że niektóre biegi czasem zmienia idealnie, nic nie czuć, a na innych to wyraźnie czuć.

Głównie to czuć przy mniejszych obciążeniach, na sporcie nawet jest lepiej.

Zgłaszam na gwarancję, może tym razem nie powiedzą, że wszytko jest ok

Tak, samochód ma dopiero rok… jeszcze dwa lata, ale jak co chwilą będą jakieś klocki, to długo z nim nie wytrzymam.

Serwis niekompetentny, wymieniali zbiorniczek płynu chłodniczego, po wymianie wszystko oblane, na osłonie i przekładni kierowniczej z silnikiem jeziorko płynu chłodniczego, a wcześniej było czysto, nie mam już do nich siły. Trzeszczenie w bagażniku mieli naprawić i jest gorzej niż było. Masakra

• Zasłużeni forumowicze
21 minut temu, kw95s napisał(a):

Tak, samochód ma dopiero rok… jeszcze dwa lata, ale jak co chwilą będą jakieś klocki, to długo z nim nie wytrzymam.

Serwis niekompetentny, wymieniali zbiorniczek płynu chłodniczego, po wymianie wszystko oblane, na osłonie i przekładni kierowniczej z silnikiem jeziorko płynu chłodniczego, a wcześniej było czysto, nie mam już do nich siły. Trzeszczenie w bagażniku mieli naprawić i jest gorzej niż było. Masakra

Spróbuj w innym salonie, lub zwróć na to uwagę przy odbiorze. 
Wiem - w premium oczekuje się poprawnej obsługi w standardzie.

Może zostawili ślady aby nie było wątpliwości że zostało wymienione 🙂

Teraz, luk_byd napisał(a):

Spróbuj w innym salonie, lub zwróć na to uwagę przy odbiorze. 
Wiem - w premium oczekuje się poprawnej obsługi w standardzie.

Może zostawili ślady aby nie było wątpliwości że zostało wymienione 🙂

Odbiór był taki, że przez cały dzień nie mogłem się doprosić o informację, w końcu, po 17 dostałem info, że będzie do odbioru o 20 i zadzwonią, o 20:30 zacząłem dzwonić, nikt nie odbierał, pojechałem na miejsce, obsługa nic nie wiedziała, a samochód stał na serwisie (dziwne, bo jak chciałem pogadać z mechanikiem, to podobno już go nie było).

Ostatecznie podstawiono samochód o 21, więc nie było żadnej okazji na sprawdzenie czegokolwiek.

Byłem w salonach suzuki, fordzie, wszędzie kawa, żadnych problemów, a tutaj rozczarowanie na całej linii... marka premium, ta

Co do innego salonu, próbowałem, ale wykazują się niekompetencją i każdą sobie (na gwarancji) płacić 700zł za diagnozę (zwrotna jeśli się potwierdzi usterka).

27 minut temu, kw95s napisał(a):

o do innego salonu, próbowałem, ale wykazują się niekompetencją i każdą sobie (na gwarancji) płacić 700zł za diagnozę (zwrotna jeśli się potwierdzi usterka

Z jakiego roku jest samochód? 700zł jest chyba w przypadku ubezpieczenia od kosztów napraw („przedłużona gwarancja”). To nie jest gwarancja producenta, stąd inne zasady. 

Edytowane przez chebum

2 godziny temu, chebum napisał(a):

Z jakiego roku jest samochód? 700zł jest chyba w przypadku ubezpieczenia od kosztów napraw („przedłużona gwarancja”). To nie jest gwarancja producenta, stąd inne zasady. 

skończył rok, to jest gwarancja przedłużona przy zakupie, nie ta dodatkowa, co świadczy aso (ubezpieczenie)

nawet standardowo miałby jeszcze rok