Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem od pewnego czasu, że dość często włącza mi się wentylator chłodnicy. Pojawia się komunikat , że będzie pracował przez 7 minut i chodzi. Czasem po dłuższej jeździe a czasem po doslaownie 5 minutach jazdy kilku km spokojnej jazdy na zimnym silniku. Objaw zaczął występować od kilku dni. Czy miał ktoś może podobny przypadek ?

Edytowane przez lukasz822
Opublikowano

Swoja droga, jak wypala sie DPF, a auto mam w garazu w domu jednorodzinnym, gdzie wiadomo jak sie zamknie brame garazowa to spaliny latwo przedostana sie do pozostalych pomieszczen w domu, to ktos wie jak dokladnie ten proces wyglada? Wypalanie to tylko słowo na ten cykl czy rzeczywiscie tam jakies spaliny sa wyrzucane mimo ze auto niby unieruchomione i zamkniete?

Opublikowano
21 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Swoja droga, jak wypala sie DPF, a auto mam w garazu w domu jednorodzinnym, gdzie wiadomo jak sie zamknie brame garazowa to spaliny latwo przedostana sie do pozostalych pomieszczen w domu, to ktos wie jak dokladnie ten proces wyglada? Wypalanie to tylko słowo na ten cykl czy rzeczywiscie tam jakies spaliny sa wyrzucane mimo ze auto niby unieruchomione i zamkniete?

Podepnę się do pytania z uwagi na podobne okoliczności 🙂

Opublikowano

DPF wypala się przy uruchomionym silniku, najczęściej podczas jazdy a nie samo z siebie w garażu.
Ale komunikatu że przez ileś minut będzie pracował to nigdy jeszcze nie miałem

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie nie ma komunikatu tylko zawsze, nawet jak się przejadę kilometr, wentylatory chodzą przez kilka minut. Przyzwyczaiłem się już do tekstów w stylu „nie wyłączył Pan silnika” kiedy odchodzę od samochodu 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 17:49, lukasz822 napisał(a):

Zauważyłem od pewnego czasu, że dość często włącza mi się wentylator chłodnicy. Pojawia się komunikat , że będzie pracował przez 7 minut i chodzi. Czasem po dłuższej jeździe a czasem po doslaownie 5 minutach jazdy kilku km spokojnej jazdy na zimnym silniku. Objaw zaczął występować od kilku dni. Czy miał ktoś może podobny przypadek ?

Też miałem takie przypadki. Mam diesla, ale też pojawił mi się kilka razy komunikat, że przez 7 minut będzie działał wentylator chłodnicy. Miałem też tak, że komunikatu nie było, a on i tak chodził jakiś czas po zgaszeniu silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak wypala się dpf programowo to BMW zaleca jazdę z prędkościami między 60-100km/h i z prędkością obrotową silnika 1500-2000 obr/min.
Jak tylko słyszę, że wentylator zaczyna się włączać w sposób specyficzny dla wypalania DPF to od razu jazda z wyżej wymienionymi warunkami, zwykle wystarcza 3-4km i spokój.

Obecnie w moim b47 jest 266tyś km przebiegu i ista określa pozostałą trwałość dpf na jeszcze 140tyś km. Czyli chyba dbanie działa :classic_cool:

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
W dniu 31.10.2024 o 05:34, _holek napisał(a):

U mnie nie ma komunikatu tylko zawsze, nawet jak się przejadę kilometr, wentylatory chodzą przez kilka minut. Przyzwyczaiłem się już do tekstów w stylu „nie wyłączył Pan silnika” kiedy odchodzę od samochodu 😉

Tylko w X5M wynika to z dodatkowych radiatorów i ogólnie przystosowania silnika pod jazdę z większym obciążeniem dłuższy czas - z tego co mówili mi mechanicy dłużej rozprowadzany jest też olej żeby nie zapiekały się elementy. Czyli de facto samochód robi za nas to co po dłuższej jeździe autostradą powinno się robić w każdym samochodzie z turbo czyli poczekać chwilkę przed zgaszeniem.