Skocz do zawartości

F31 B47 - wymiana wtryskiwaczy oraz pompy CR

vitruve

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Przymierzam się do wymiany wtryskiwaczy i pompy wysokiego ciśnienia. 
Wymiana prewencyjna - przebieg 230 000 km, jednak po ostatniej wymianie filtra paliwa widoczne opiłki, plus zauważyłem lekkie pogorszenie kultury pracy, a jak wiadomo lejący wtryskiwacz może narobić dużej biedy. ( Skąd pomysł na wymianę pompy CR? Kiedyś po wymianie filtra paliwa, 500km po wymianie auto zgasło, próbowałem kilka razy odpalić do póki nie poczułem zapachu diesla - odpiął się wężyk przy podgrzewaczu, więc pompa wtedy popracowała niestety trochę na sucho…)

Przechodząc do sedna, gdzie najlepiej kupić wtryskiwacze i pompę CR? 
O ile w regenerację pompy CR mogę uwierzyć, tak z regeneracją wtryskiwaczy…nie wiem na ile to jest rzetelne. Kolejna rzecz, czy jest możliwość kupna nowego wtryskiwacza w Bosch nie w ASO?

Mój pomysł to kupno 4 wtryskiwaczy w ASO i regenerowanej pompy CR z renomowanego warsztatu.

Chętnie poznam opinie i doświadczenia w tym temacie.

Dzięki!

Co udalo mi sie ustalic na ten moment:

Wtryskiwacz, numer czesci OEM: 13538514148 lub 13538514149 (stary nie dostepny w ASO numer).

Obecna cena w internecie oscyluje w okolicach 3000 PLN za sztuke, w ASO komplet do wyrwania za dyche. 

Dla tego numer OEM 13538514149 znajduje wtryski BOSCH 0986435269 oznaczane rowniez jako BOSCH 0445110743.

Patrzac na allegro sa rozne aukcje. 

https://allegro.pl/oferta/wtryskiwacz-bmw-2-0-13538514148-okazja-16232762345 tu sprzedaja regenerowane po 830 pln, 

https://allegro.pl/oferta/wtryskiwacz-4szt-13538514149-bmw-2-0-mini-2-0-bosch-nowy-16585966568# tu po niecale 800 NIBY nowe....

Zbyt pieknie to wyglada.

Edytowane przez vitruve

Pompę  kup uzywke    tylko i wyłącznie  po 2017r  sa poprawione mają   zabezpieczenie  na trzpieniu  tłoczącym i sie nie zacierają  , i żeby cie nie kusiło kupic po regeneracji 

Ogólnie pompy  Pasują  z każdego B47   wydajność każdej jest do 2500bar  

Ale jak mowie   kup tylko po 2017r

Edytowane przez aramiel123
  • Lubię to 1

W dniu 31.10.2024 o 16:11, vitruve napisał(a):

znajduje wtryski BOSCH 0986435269 oznaczane rowniez jako BOSCH 0445110743

"Numery BOSCH zawsze zaczynają się od 0445... lub 0986... Wtryskiwacze oznaczone numerami 0445... to produkty fabrycznie nowe a sygnowane 0986... to wtryskiwacze fabrycznie regenerowane."

Taka informacje znalazlem w sieci, bede to jeszcze musial zweryfikowac bezposrednio w boschu.

Poszukiwania informacji ciag dalszy, jezeli chodzi o pomp CR to znalazlem taka informacje:

"Części zamienne, służące do serwisowania pomp wysokiego ciśnienia Bosch CP4 (dalej: Zestaw) nie są dostępne w otwartej sprzedaży. Firma Bosch prowadzi sprzedaż części zamiennych do pomp CP4 w systemie tzw. dystrybucji selektywnej – tzn. wyłącznie bezpośrednio do specjalistycznych serwisów samochodowych zrzeszonych w sieci Bosch Diesel Centrum / Bosch Diesel Service (dalej: BDC/BDS). Ponadto, dokumentacja techniczna związana z naprawami pomp CP4, a także szkolenia techniczne i doradztwo techniczne dotyczące w/w pomp, będą dostępne wyłącznie dla serwisów autoryzowanych BDC / BDS. W związku z powyższym, informujemy, że sprzedaż części zamiennych do pomp CP4 oraz dostęp do w/w informacji i szkoleń, będą możliwe po spełnieniu kryteriów przyjęcia do sieci i dołączeniu do sieci BDC / BDS"

Dzwonilem do iParts i wedlug nich BOSCH 0445110743 pasuje tylko do mini i sprawdzili po VIN - tylko oryginaly...

Mega dziwne, bo na stronach serwisow boscha, dla numeru 0445110743 podaja ze pasuje do bmw f31, zreszta w mini przeciez sa silniki bmw...

Edytowane przez vitruve

12 minut temu, kkx5 napisał(a):

Nowe Bosch 0445110743, w IC za 1250zl. 

Ale to patrzysz przez katalog dla warsztatow? Jak sprawdzam z poziomu przegladarki internetowej to nie ma tego. Masz tam podana zgodnosc do jakich modeli?

Edytowane przez vitruve