Skocz do zawartości

Odczuwalne uderzenie i szarpniecie

amzvip101

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam BMW 520d xDrive, ostatnio zaobserwowalem pewien problem ktory jest strasznie denerwujacy w czasie poruszania sie w korku, a mianowicie "podciagajac" samochod z predkoscia 5-7km sa odczuwalne szarpniecia i tak jakby uderzenia z napedu (trudno to dokladnie opisac). Nie wyczuwam tego efektu przy normalnym ruszaniu. Zastanawiam sie czy moze to byc uszkodzony przegub elastaczny walu? Moze ktos mial podobne objawy i bedzie wiedzial co to moze byc. Pytalem wstepnie w serwisie ale tam od razu powidziano ze to japrawdopodobnie rozdzielacz napedu. Auto ma przejechane 160k km.

Najprawdopodobniej jest to skrzynia przekładająca napęd na przód. Miałem podobne objawy. Mój mechanik powiedział że zazwyczaj te skrzynie psują się od niewłaściwego doboru opon lub nieoryginalnych felg. W moim przypadku różniły się obwody w oponach mimo homologacji tych opon. 

Jakie opony ma Twój samochód na lato a jakie na zimę? Warto pamiętać o tym aby opony miały równy stopień zużycia, różnica w wysokości bieżnika nie powinna przekraczać 2 mm, acz to już i tak dużo. W gorszej sytuacji są osoby mające na tył szersze opony (ja tak mam) gdyż wtedy nie można ich przerzucić na przód. Z drugiej strony xDrive jako stały napęd (40/60 przód/tył) powinien równo zużywać opony w przeciwieństwie do RWD. Oprócz tego co około 50k km należy zmieniać olej w skrzynce rozdzielczej VTG - czy tak było robione? Do tego co 60-80k oleje w dyfrach.

icon3.png G30 530i xDrive