Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Planuje kupić g20 m340i najprawdopodobniej  z USA.  (20/21 rok)

I pytanie czy brać samochód w 4 bucie tak zwanym czy rwd ? 

Samochód z przeznaczeniem powiedzmy na Daily ale napewno jakieś modyfikacje  na +/- 500 koni będą kiedyś w nim  zrobione . 

Czy tyl napędem będzie się dało wtedy w miarę normalnie jeździć? Czy odrazu lepiej szukać xdrive które jest cięższe i droższe w utrzymaniu ? 

Edytowane przez Royalo
Opublikowano

W stanach jest.

Powiem tak, ja mając tylko boxa na razie na fabrycznym setupie 225/255 z oponami PS4S miewam problemy z trakcją przy LC. RWD to by srogo mielił.

P.S. Jest już dostępny xDelete dla G2x.

Opublikowano
W dniu 27.10.2024 o 21:51, komoornik napisał(a):

W stanach jest.

Powiem tak, ja mając tylko boxa na razie na fabrycznym setupie 225/255 z oponami PS4S miewam problemy z trakcją przy LC. RWD to by srogo mielił.

P.S. Jest już dostępny xDelete dla G2x.

No właśnie w sumie na pewno frajda była by niesamowita  przy RWD gdyby bachnąć ją na 460/70 km 😄 Ale pytanie . CZY WARTO ?  Czy może lepiej kupić XDrive . Wiem że cieszył się będę z x drive jak i z rwd . Zim nie ma jakichś okropnych ostatnio więc tym bardziej xd nie jest aż tak mi potrzebne . Mimo to ciężko podjąć decyzje  . Była jeszcze myśl o m3 f80 . Ale taki samochód brać i robić z niego ala daily ? Warto ? myślę że nie .  Do tego  b58 zachwala dużo osób s55 niekoniecznie . 

Opublikowano

Zamiast szukać w USA i zastanawiać się nad rwd vs xdrive to ogranicz się lepiej do rynku europejskiego a szczególnie Polskiego jeśli chodzi o m340i. 
Auta przedliftowe trzymają cenę,ale nie jest już tak bardzo drogo jak jeszcze do niedawna. W PL większość użytkowników dba o te auta w sposób należyty więc rzadko się zdarza by akurat ten konkretny model był serwisowany według producenta. 

Ja mam 30d rwd i przyjemnie zamiata tyłkiem a od niedawna mam modyfikacje na 310 km i to już jest taki mam wrażenie maks jeśli chodzi o wrażenia z jazdy jak i bezpieczeństwo związane z przeniesieniem mocy na jedną oś. Na pewno m340i rwd fajnie śmiga,ale tej mocy już może być odrobinkę za dużo i względem xdrive sporo tracimy na osiągach. Mimo,że jestem wielkim fanem rwd to jednak już powyżej pewnej mocy lepiej mieć 4 koła napędzane a w m340i można śmiało tak auto ustawić by mieć dużo frajdy i zabawy z jazdy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale o czym się dalej wypowiadać?

Jak nie kupisz zbyt młodego egzemplarza to za pomocą xDelete możesz sobie na żądanie zrobić z xDrive wersję RWD - czego chcieć więcej? 😉

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Eszet juz bardzo dobrze odpowiedzial. Do 300-340ps jakos mozna to utrzymac, powyzej to walczysz z trakcja, wlasciwie jej brakiem. W xdrive jest o niebo bezpieczniej. 

Opublikowano

Bo to Ty masz wiedzieć co chcesz konkretnie i czego oczekujesz od auta. 

Ja np. rozglądając się za następcą Curry 300 4x4 miałem też jazdę Chargerem 6.4. Gadało pięknie, ale pamiętam jakie męczące czasem było zmaganie się z rwd w mercedesie, tez z v8.

Jako auto tylko dla siebie i drugie w domu to ok. ale dla mie jako Daily odpadło takie rozwiązanie. Ale może Ty masz inaczej.