Skocz do zawartości

Wymiana szyb bocznych na klejone

Kingu

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety mój egzemplarz nie ma klejonych szyb i ma jeszcze szyberdach, więc na niektórych głośniejszych nawierzchniach w środku nie jest zbyt cicho. Rozważam wymianę przednich bocznych szyb na klejone.

Nie mam bezpośredniego porównania, oprócz tego jak jeździłem testówką która była cichutka, ale to już jakiś czas temu.

Czy ktoś może doradzić czy warto?

Warto - na długiej trasie dostałem strzała z kamienia w boczną szybę. Zamiast rozsypać się w drobny mak pry 160 na niemieckiej autostradzie powodując zawał serca u rodziców i traumę u dzieci po prostu sobie pękła. I to tylko zewnętrzna.

• Lubię to 1

Uwaga wynikająca z doświadczenia - upewnij się, czy razem z szybami nie będziesz musiał wymienić całej masy innych elementów w drzwiach. Taka konieczność zaszła w przypadku mojego poprzedniego auta (g11 LCI 740d). Też myślałem, że wystarczy zamienić same szyby. Niestety, nie tak prosto… do wymiany musiałyby iść także prowadnice w drzwiach (szyby klejone są grubsze), siłowniki i coś tam zapobiegające opuszczaniu się szyby pod własnym ciężarem (szyby klejone są cięższe), plus jakieś inne bzdety. Ostatecznie zrezygnowałem z tej operacji, bo kosztorys urósł do prawie 20 tys… EDIT: ta kwota dotyczy wszystkich 4 drzwi w sumie, zakładając zakup szyb na allegro u handlarzy, nie w ASO

Edytowane przez maciek_w
  • Lubię to 2

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

W dniu 26.10.2024 o 23:27, maciek_w napisał(a):

Uwaga wynikająca z doświadczenia - upewnij się, czy razem z szybami nie będziesz musiał wymienić całej masy innych elementów w drzwiach. Taka konieczność zaszła w przypadku mojego poprzedniego auta (g11 LCI 740d). Też myślałem, że wystarczy zamienić same szyby. Niestety, nie tak prosto… do wymiany musiałyby iść także prowadnice w drzwiach (szyby klejone są grubsze), siłowniki i coś tam zapobiegające opuszczaniu się szyby pod własnym ciężarem (szyby klejone są cięższe), plus jakieś inne bzdety. Ostatecznie zrezygnowałem z tej operacji, bo kosztorys urósł do prawie 20 tys… EDIT: ta kwota dotyczy wszystkich 4 drzwi w sumie, zakładając zakup szyb na allegro u handlarzy, nie w ASO

Dzięki za info, popytam przy okazji w serwisach.