Skocz do zawartości

X1 choroby wieku dziecięcego

marcinq78

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że czekam na produkcję i odbiór mojej X1 i nie mogę się już doczekać, to grzebię dużo w necie na forach i mówiąc szczerze trochę włos się jeży.... od ilości narzekań i skarg na problemy z X1:

- ciągłe problemy z OS i ekranem

- problemy z kolumnami kierowniczymi,

- problemy z hamulcami,

- problemy z zamykaniem tylnej klapy

- problemy ze światłami

- nieprzemyślany auto stop

- słaba obsługa i wsparcie klientów

- auta po kilka razy trafiają do serwisu bo te same problemy ciągle wracają

Wiem że to są choroby wieku dziecięcego ale to auto już trochę jest na rynku. Mam nadzieję, że nowo produkowane egzemplarze są już dopracowane.

Jakie są Wasze opinie? Doświadczacie takich problemów? Wiadomo, w internecie głównie się narzeka a mało kto chwali to co kupił, więc wrażenie może być mylne. No ale jednak, wybierając BMW liczyłem na niemalże perfekcyjny produkt bo marka zobowiązuje.

Mam X1 U11 plug in 30e (to kolejne nowe X1 w hybrydzie plug in - wcześniej było F48). "Doświadczyłem" w życiu prywatnym i zawodowym wielu aut zarówno nowych jak i używanych różnych producentów - szacuje, że zbliżam się do 2 mln. przejechanych kilometrów. X1 U11 zachwyca wyglądem z zewnątrz (może to kwestia gustu) jest bardzo starannie wykonane wewnątrz, doskonale przemyślane pod względem funkcjonalnym (nadaje się doskonale do miasta na zakupy i na wypad w trasę) ma doskonałe osiągi (320KM, 6s do 100) i jest ostatnim BMW, które kupiłem !!!!. To nie jest kwestia tzw. chorób wieku dziecięcego - to kwestia "filozofii" przy projektowaniu, produkcji i obsłudze serwisowej auta. Za każdym razem gdy zaczynałem użytkować nowe dla siebie auto miałem wrażenie, że auto to zostało stworzone przez kierowców dla kierowców aby sprawić im radość z jazdy, dostrzegałem, że auto ma wady - nie wszystko się w nim udało, czasami było zawodne i jego trwałość oraz drobne usterki trochę irytowały ale wyraźnie czułem, że ktoś się starał tylko nie do końca mu wyszło albo jego pomysły nie przypadły mi do gustu. Nawet jeżdżąc Smartem 650 miałem uśmiech od ucha do ucha bo mimo wszystkich wad i ograniczeń tego auta była to niezła frajda - bez problemu tworzyłeś jako kierowca z autem jednotę. Za każdym razem jak z autem działo się coś na gwarancji to było ono naprawiane "bez szemrania" a w serwisie czekało na ciebie auto zastępcze.

Pierwsze X1 F48 wpisywało się w opisane wyżej wrażenia (przez 3 lata nigdy nie było na serwisie gwarancyjnym). Tak irytującego auta jak X1 U11 nie miałem nigdy wcześnie. To jest naprawdę sztuką aby na ekranie lcd liczników dać kierowcy możliwość wyboru motywu między nieczytelnym, jeszcze bardziej nieczytelnym i w ogóle nieczytelnym zestawem wskaźników i uniemożliwić kierowcy jeśli lubi wyświetlenie wskaźników klasycznych. To naprawdę nie lada osiągnięcie aby zrobić tak mało kontrastowy wskaźnik paliwa a cześć danych wyświetlać tak drobny drukiem aby ich odczytanie było bezpieczne jedynie gdy się zatrzymasz :). To naprawdę nie lada sztuka w dzisiejszych czasach zrobić wielostopniową regulacje nawiewu z możliwością wyboru jedynie pomiędzy "nic nie wieje" a "szumi i wieje jak cholera" - tego nie potrafią nawet Chińczycy. Panel centralny LCD - no ładny trochę szkoda, że wybitnie nieintuicyjny w obsłudze a trafienie palcem w odpowiednie mikroskopijne miejsce podczas jazdy jest praktycznie niemożliwe - wg mnie obsługa stwarza większe niebezpieczeństwo niż używanie telefonu podczas jazdy !!!. Usterki drobne - ten samochód żyje własnym życiem, codziennie potrafi zaskoczyć. Taki przykład : wsiadasz- masz komunikat "pobrano nową aktualizację ... instalacja będzie trwała ok 20 min. ... podczas instalacji jazda będzie nie możliwa ... czy aktualizować teraz ..." - przez głowę przelatuje " nie tylko nie teraz, teraz to się spieszę" jak dojadę do pracy to zapuszczę, docierasz do celu odpalasz aktualizację chcesz wysiadać i czytasz komunikat: "aktualizacja w toku ... podczas aktualizacji nie działa centralny zamek ... zamknięcia auta jest niemożliwe .... auto zamknie się samoczynnie po ukończeniu instalacji" - zostawiam auto otwarte - jak ukradną to płakał po nim nie będę. Irytacja to przewodnie uczucie podczas użytkowanie tego auta. Usterki poważne też bywają np. auto potrafi nie hamować !!!! co na to serwis: " auto inteligentnie żegluje ble ble... ble ble", komunika o przegrzaniu skrzyni biegów - serwis: "skasowaliśmy błąd - to zapewne dlatego, że jest grudzień a auto jest na letnich oponach", zasięg w trybie elektrycznym spadł do 30% - serwis: " to zapewne dlatego, ze auto jest na oponach zimowych" itd... Nowe auto trafia na 2 tyg. do serwisu na naprawę gwarancyjną i słyszysz " auto zastępcze - nie mamy takiego obowiązku" - no tak BMW to marka premium :). W koło siebie masz "złote klamki" a gwarancja i poziom merytoryczny obsługi jest niczym u Turka w autohandlu. Mam wrażenie, że koncern BMW stosuje filozofie "My jesteśmy BMW to inni muszą się starać" - niestety wg mnie ta filozofia jest bardzo wyraźna w X1 U11. Poza tym auto jest naprawdę ładne.

Ja odebrałem auto pod koniec listopada 2023. Na tą chwilę bez większych problemów - przejechane 35 tys km. Jeśli chodzi o serwis to mam raczej negatywne zdanie - jest do niczego (totalny brak zaangażowania i kompetencji). Żałuję, że wykupiłem service inclusive. Póki co przyzwyczaiłem się do dużych lagów w ajDrive 9, naprawę gwarancyjną jedną miałem (po dwóch wizytach w serwisie udało się ją usunąć). Poza tym nie miałem więcej problemów (nie licząc drobnych błędów softu, których obsługa w serwisie i tak nie rozumie). Większość "drobnych napraw" to aktualizacja oprogramowania (niestety nieskutecznych) - ponieważ mało istotne to odpuściłem sobie walkę z serwisem.

W dniu 23.10.2024 o 13:38, marcinq78 napisał(a):

- problemy z kolumnami kierowniczymi,

- problemy z hamulcami,

- problemy z zamykaniem tylnej klapy

- problemy ze światłami

- nieprzemyślany auto stop

Napisz coś więcej przy każdym z problemów ?

START STOP w iDrive 9 wyłączam w dwóch ruchach. 1 konsola PYK na ekranie 2 PYK Jedyna upierdliwość że za każdym odpaleniem trzeba to zrobić.

• Zasłużeni forumowicze

raz miałem na serwisie , porobili 3 akcje serwisowe i tyle , to jest tylko x1 a nie x7 , poza tym każdy producent tnie koszty , auta będą droższe i coraz gorzej wykonane jak to mówią nie będziesz mieć nic i będziesz zadowolony ( ja na szczęście do tej grupy nie należę i nie chodzi o stan posiadania ) 😉 

male-bmw-2.png