Skocz do zawartości

Pilot do sterowania bramy wjazdowej

RadekTHX

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim!
Troche jestem zawiedziony tym, że nie ma w aucie żadnego zintegowanego systemu do otwierania bram wjazdowych, np w lusterku jak w innych autach.
Czy macie jakieś protipy, żeby sobie zintegrować jakoś taki pilot? Brama z wiśniowski, która ma zmienny kod

Tu masz link do przykładowej oferty, jeżeli to nie Twój system to ich zapytaj pewnie coś Ci doradzą.

https://allegro.pl/oferta/proxima-wisniowski-mido-zapalniczka-pilot-14462803939

A tu masz link do podobnego wątku

https://www.bmwklubpolska.pl/forum/topic/223349-pilot-do-bramy/#comment-2403279

• Lubię to 1

10 godzin temu, RadekTHX napisał(a):

Hej wszystkim!
Troche jestem zawiedziony tym, że nie ma w aucie żadnego zintegowanego systemu do otwierania bram wjazdowych, np w lusterku jak w innych autach.
Czy macie jakieś protipy, żeby sobie zintegrować jakoś taki pilot? Brama z wiśniowski, która ma zmienny kod

ja zrobilem na drukarce 3d obudowę, w ktora wlozylem elektronike pilota. nastepnie przykleilem w wybranym miejscu i dziala i wyglada idealnie

Do poprzedniego auta kupiłem to: https://sklep.ornot.pl/pl/p/piloty-do-bram-WISNIOWSKI-MIDO-zamiennik-Wisniowski-MIDO-MINI/93?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsc24BhDPARIsAFXqAB0UjUiEm8unhmMF7abj4EHPCcJpczF1lkGkEvgkH-ab_86uuX_dBusaAhhVEALw_wcB

Odcialem ten pasek i przykelilem na takie rzepy Tesa do wieszania obrazów (trzymają mzonco, nie zostawiają śladów po usunięciu). Ten mini pilocik  miesci się na panelu do sterownia lampkami na podsufitce 3ki (nie mam szyberdachu) i tam go chyba przykleje teraz.

Z tym pilotem na gniazdo zapalniczki to super sprawa tylko dzisiaj właśnie pierwszy raz podłączałem telefon do ładowania i żadne gniazdo nie jest "super fast charging". Więc niestety do gniazda muszę podpiąć ładowarkę jak do 10 letniego auta...

Ja kupiłem rzep i przymocowałem pilot w schowku w drzwiach. Sprawdza się to bardzo dobrze, bo pilota nie widać, a jest łatwo dostępny. Użyłem rzep, a nie taśmę dwustronną, żeby w razie czego można było łatwo pilot wyciągnąć.

Godzinę temu, RadekTHX napisał(a):

Te piloty działają na zasadzie kopiowania innego pilota czy trzeba rozbierać całą skrzynkę od napędu i tam dopisać nowy pilot?

W przypadku pilotów ze zmiennym kodem zawsze trzeba parować z automatyką bramy. W pilotach ze stałym kodem wystarczy kopiowanie.

W dniu 19.10.2024 o 10:33, RadekTHX napisał(a):

Hej wszystkim!

Auto ma to co zostalo wybrane przez osobę która je konfigurowała przy zakupie. Jeśli ktos nie wybrał homelinka to go nie ma. W ten sposób można ubolewać np brak szyberdachu czy automatycznej skrzyni biegów albo skórzanej tapicerki - jest tylko i aż tyle ile ktoś zamówił. Ewentualnie później dołożył.

Nadal masz opcję to zamontować:

https://paddleshifterz.com/product/oem-bmw-interior-mirror-with-garage-door-opener-6-polig-51162472237/

https://www.bmwofmountainview.com/research/homelink.htm

Godzinę temu, kosteg napisał(a):

W przypadku pilotów ze zmiennym kodem zawsze trzeba parować z automatyką bramy. W pilotach ze stałym kodem wystarczy kopiowanie.

Auto ma to co zostalo wybrane przez osobę która je konfigurowała przy zakupie. Jeśli ktos nie wybrał homelinka to go nie ma. W ten sposób można ubolewać np brak szyberdachu czy automatycznej skrzyni biegów albo skórzanej tapicerki - jest tylko i aż tyle ile ktoś zamówił. Ewentualnie później dołożył.

Nadal masz opcję to zamontować:

https://paddleshifterz.com/product/oem-bmw-interior-mirror-with-garage-door-opener-6-polig-51162472237/

https://www.bmwofmountainview.com/research/homelink.htm

Chodzi o to, że w G20 nie ma opcji skonfigurować HomeLink. Także tutaj nie ma problemu z brakami w konfiguracji, tylko brak takiego wyposażenie w danym modelu.

• Lubię to 1

A jednak części istnieją - i nawet jeśli konfigurator na to nie pozwala z jakiegoś powodu, to można to zamówić i w salonie uzupełnić (bądź samemu).

RealOEM.com.jpg

Wersje ze stawnów widziałem z tym cudem "fabrycznie z vin" więc to musi być tylko specyfika przeklikania albo chęci sprzedawcy bo jakoś nie dam wiary, że oni mają a my nie i tylko retrofit.

Edytowane przez kosteg

2 godziny temu, adiki napisał(a):

Tylko w USA te rzeczy działają na innych częstotliwościach więc sobie tego tak łatwo nie podłączysz ze swoją bramą 

Jeśli mnie realoem nie myli podałem nr części europejskiego retrofita. Jako przykład, napisałem że widziałem auta importowane z usa gdzie takowy element był z vin stąd domniemanie, że i u nas się da.

1 godzinę temu, mtzecik napisał(a):

ja zamontowałem sonoffa w napędzie (używam smart home w apple) i jak podjeżdżam pod dom to na ekranie samochodu pojawia się powiadomienie czy otworzyć/zamknąć bramę.

Te rozwiązania są fajne jak ktoś ma całe środowisko jabłka w domu. To chyba jednak nie dla wszystkich rozwiązanie.

3 godziny temu, mtzecik napisał(a):

ja zamontowałem sonoffa w napędzie (używam smart home w apple) i jak podjeżdżam pod dom to na ekranie samochodu pojawia się powiadomienie czy otworzyć/zamknąć bramę.

Jedynie "eleganckie" rozwiązanie. Ja mam analogicznie home assistanta, może też aktywować głosowo.

Słyszałem o takich urządzeniach, które np. podpina się do długich świateł i jedno migniecie otwiera bramę a dwa bramę zamykają lub odwrotnie. W internecie tego jest pełno jeśli kogoś interesuje.

Pozdrawiam.

Bartek

21 godzin temu, mtzecik napisał(a):

z ciekawości którego Sonoffa zainstalowałeś?  Któryś ma "dry contact" czy wciąż trzeba ścieżki ciąć na płytce? 

Edytowane przez neokrk

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 21.10.2024 o 12:35, mtzecik napisał(a):

Cos wiecej mozesz podpowiedziec?
Tj. - jakiego sonoffa?

Na ekranie samochodu przez Carplay rozumiem - jaka aplikacja?

Jak wykrywa bliskosc samochodu ? Co jak samochod jest stale przy bramie ?

W dniu 22.10.2024 o 13:17, luk_byd napisał(a):

Cos wiecej mozesz podpowiedziec?
Tj. - jakiego sonoffa?

Na ekranie samochodu przez Carplay rozumiem - jaka aplikacja?

Jak wykrywa bliskosc samochodu ? Co jak samochod jest stale przy bramie ?

sonoff - allegro - beznapięciowy z wgranym apple HomeKit i kontraktonem.

aplikacja dom na iPhone wykrywa, po gps, ze się zbliżam do domu i pyta czy otworzyć na carplayu w samochodzie.

• Lubię to 1

Ja do otwierania bramy mam Meross MSG100 z funkcj HomeKit - czyli bez żadnych supli/przeróbek etc
U mnie udało się nie instalować kontraktonu, tylko sygnał o otwarciu/zamknięciu idzie z sterownika napędu

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png