Skocz do zawartości

E46 Coupe Lift - Wybrzuszony kielich

rajd_er

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jak pisałem w poprzednim temacie odnośnie poduszek - niestety spotkało mnie niemiłe spotkanie z krawężnikiem, przez co wystrzeliły poduchy i uszkodziłem zawieszenie.

Nie wiem w jakim stanie jest spód, natomiast pytanie dotyczy kielicha, gdyż dość mocno się on wybrzuszył - co mogę z tym zrobić? Oddać do kogoś, kto to naprostuje, dać dłuższą sprężynę/amorka + zrobić geometrię?
Jak to wygląda z tej "poprawnej" strony, aby wszystko z autem było ok? Wahacze i cała reszta - wiadomo, że będą do wymiany, ale nie mam pojęcia co mogę zrobić właśnie z tym...

Zdjęcia poglądowe dobrego i uszkodzonego kielicha poniżej. Koło jest wyraźnie schowane do środka + jest lekko pochylone. Nie ściąga na żadną stronę, przejechałem ok. 30km awaryjnie do domu i poza twardszym zawieszeniem ze strony wybrzuszonego kielicha zachowuje się jak najbardziej normalnie. 

kielich_wyb.jpg

kielich_prosty.jpg

• 2 tygodnie później...

Opcje chyba tylko 2:

- wyklepanie/wyprostowanie i wspawanie wzmocnień np od swagra - chyba na wszelki wzmoceninai wstawiłbym symetrycznie na obu

- wycięcie całego mocowania i wstawienie innego z dawcy - zdecydowanie spora praca dla blacharza

Skuszę się raczej ku tej 1-wszej opcji, dzwoniłem do warsztatu, który zajmuję się takimi przypadkami, na dniach mam podjechać, zobaczymy, co oni na to powiedzą.
Raczej nie chcę nic wycinać, z racji, iż auto jest całe w oryginale, poza mniejszymi mankamentami, więc wyprostowanie + wzmocnienia + rozpórka byłoby dla mnie lepszą opcją. 

Będę informował jak coś się zmieni, aktualnie autko jak stało tak stoi. Do zrobienia jeszcze cały środek :classic_unsure: