Skocz do zawartości

E39 Brak wspomagania w lewo

Spiderjo

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu borykam się z problemem wspomagania. Tzn, Jak auto postoi przez noc czy przez 8h gdy jestem w pracy to nie działa wspomagania w lewo, w prawo nie ma problemu wszystko działa lekko, ale w lewo to już trzeba się siłować dopiero po przejechaniu paru kilometrow wspomaganie w lewo nagle wraca ale czuć lekko "puknięcie" przy pierwszym skręcie w lewo, dalej juz idzie  lekko. Jak zacznie działać to już działa to ponownego "ostygnięcia". Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny, olej zmieniałem, płukałem cały układ i nic to nie dało 

• Zasłużeni forumowicze

W pionowej części magla jest rozdzielacz i oringi ,tam się coś zadziało, bez wyjęcia i rozbiórki się nie obejdzie.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

30 minut temu, Spiderjo napisał(a):

teraz wlałem VALVOLINE ATF DEXRON III

czy ten olej spełnia normy BMW? ma normę LT71141?....

dexron III to zwykły czerwony olej do automatów. Z tego co widzę, to ten olej nie ma specyfikacji BMW LT71141....

zamień na jakiś taki, który ma tą specyfikację: tu masz przykład

https://www.mpmoil.no/products/16000FM/atf-automatic-transmission-fluid-fmand

w karcie technicznej jak byk stoi że ma normę BMW LT 71141.

Nie, żebym Cię namawiał na kupno tego oleju - to tylko przykład, czego masz szukać....nie patrz na firmę. Patrz na specyfikację oleju. Jest specyfikacja- jest OK.