Skocz do zawartości

Pilot do bramy

Fan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam BMW g20 z Kanady 2021 rok, które ma w lusterku pilot do bramy. Może ktoś się orientuje jak taki pilot zakodować bo kiedy robię wszystko według instrukcji nie działa. Gdzieś czytałem że w autach z Kanady czy USA nie da się tego dodać bo bramy w Polsce działają na innej częstotliwości czy to prawda?

Za wielką wodą mają inne częstotliwości. W standardzie nie zaprogramujesz tego w większości naszych sterowników. Ale są i do tego rozwiązania.

Zerknij na coś takiego:

https://bramowe.pl/1477-sterownik-i-pilot-homecar-do-homelink-usa-zestaw-1.html

Albo takiego:

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-sterowania-bramy-z-auta-homelink-usa-1-kanal-radio-odbiornik-pilo-8696491494

Generalnie "adaptery" do sterownika jakie da się sparować z pilotem w importowanym aucie.

• Dziękuję 1

Witam.Ja rozwiązałem to trochę inaczej i za darmo. Zdemontowałem oryginalnego pilota z lusterka zostały tylko przyciski,w to miejsce zamontowałem pilota od bramy. Trzeba podłączyć zasilanie zamiast baterii(jest w lusterku) i sterowanie przyciski z pilota pod przyciski z lusterka i wsio. Za friko i wszystko smiga.No tyle ze trzeba mieć lutownice😃

• Dziękuję 1

Kupiłem pilot-zaślepkę do zapalniczki. Jest dużo ofert np tu:

https://allegro.pl/oferta/proxima-faac-fix-zapalniczka-pilot-zamiennik-14462804978

Pasuje bardzo dobrze, nie odstaje, nie ma żadnej szczeliny, a gniazdo zapalniczki jest idealnie po ręką. Trzeba tylko pamiętać aby dobrać pilot do radia sterującego napędem bramy.

Zdjęcie już kiedyś wklejałem, ale chyba zniknęło po migracji forum

Ja mam już dość stary napęd bramy, ale jak ktoś ma nową bramę zintegrowaną z Apple HomeKit to może nią sterować z ekranu auta

pilot zapalniczka.jpg

W dniu 18.10.2024 o 13:34, ULOK napisał(a):

Witam.Ja rozwiązałem to trochę inaczej i za darmo. Zdemontowałem oryginalnego pilota z lusterka zostały tylko przyciski,w to miejsce zamontowałem pilota od bramy. Trzeba podłączyć zasilanie zamiast baterii(jest w lusterku) i sterowanie przyciski z pilota pod przyciski z lusterka i wsio. Za friko i wszystko smiga.No tyle ze trzeba mieć lutownice

Kto co lubi. Niestety z mojego doświadczenia wynika, że te uniwersalne piloty miewają dość krótki czas pracy - potrafią paść ot tak. A z kolei demontaż oryginalnego pilota jakoś mi się nie widzi. Nie zmieniam aut co chwilę, jednak wizja kombinacji poźniej jakoś do mnie nie przemawia.

W dniu 18.10.2024 o 20:33, Hesky napisał(a):

Kupiłem pilot-zaślepkę do zapalniczki. Jest dużo ofert np tu:

Tyle, że to nijak używa fabrycznych przycisków o jakie było pytanie.

zakupiłem kostkę zmieniającą fale tak jak kolega wyżej pisał i wysyłał linki 

myślę że to będzie to. Martwię się tylko o słaby zasięg ale wystarczyło by mi gdyby działało z 5 metrów 

W dniu 21.10.2024 o 08:32, kosteg napisał(a):

Kto co lubi. Niestety z mojego doświadczenia wynika, że te uniwersalne piloty miewają dość krótki czas pracy - potrafią paść ot tak. A z kolei demontaż oryginalnego pilota jakoś mi się nie widzi. Nie zmieniam aut co chwilę, jednak wizja kombinacji poźniej jakoś do mnie nie przemawia.

Nikt nikogo nie namawia😁

Zastosowany pilot jest oryginalny od bramy, bo tak jak mówisz uniwersalne są do niczego.

U mnie z kolei dokładanie kolejnych radiolinii mija się z celem, mam 3 bramy wiec potrzebował bym 3, a każda kolejna w napędzie zmniejsza zasięg poprzedniej i swój ale o tym chyba wiesz.

W dniu 21.10.2024 o 15:48, Fan napisał(a):

Martwię się tylko o słaby zasięg ale wystarczyło by mi gdyby działało z 5 metrów 

Do odbiornika zawsze możesz kawałek anteny na zewnątrz wystawić. Ale nie powinno być dramatu jeśli nie masz ołowianego garażu.

Godzinę temu, ULOK napisał(a):

U mnie z kolei dokładanie kolejnych radiolinii mija się z celem, mam 3 bramy wiec potrzebował bym 3, a każda kolejna w napędzie zmniejsza zasięg poprzedniej i swój ale o tym chyba wiesz.

Nie o tym był temat ale sposobem na ten problem jest jeden uniwersalny multisterownik dla bram. Widziałem to kiedyś u osoby mającej 2 różne bramy wjazdowe na posesje, jedną bramę do garażu w domu i z tyłu w budynku wolnostojącym 3 osobne kolejne bramy. Działa i chyba to "panaceum na całe zło".

• Dziękuję 1