Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mój pierwszy post na forum 🙂

Chce kupić komplet kół zimowych i zastanawiam się nad tym jakie czujniki TPMS są stosowane w BMW z USA. 

Wszystkie poprzednie samochody USA z którymi miałem styczność korzystały z częstotliwości 315 MHz, natomiast szukając informacji o BMW natrafiłem na informację że tutaj na obu rynkach używane są czujniki europejskie 433MHz. To standard dla tej marki czy kwestia jakieś losowości ? 

Sklepy z katalogiem części dobieranym po VIN nie pomagają wyświetlając oba typy czujnika 🙄

Czy jest opcja sprawdzenia po VIN lub programowo jakie czujniki są w moim samochodzie ? 

Menu w Idrive wyświetla konkretne ciśnienie dla każdego z kół ale nie ma żadnych innych informacji.

Chciałbym uniknąć zdejmowania opony z felgi i fizycznego sprawdzania jeżeli to możliwe. 

Dodatkowo chciałem zapytać o doświadczenia z zamiennikami, da się używać uniwersalnych czujników po zaprogramowaniu czy powodują problemy ? 

Cena oryginałów jest dość zaporowa jak na dodatkowy komplet kół 🫣

Opera Zrzut ekranu_2024-10-12_110643_www.bmwstore.pl.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie mówi się że G** na ECE i US powinny być na 433MHz (reszta świata 315MHz) ale czasem zdarzają się przypadki że są na 315MHz. 

Podobno można to sprawdzić poprzez zdekodowanie VINu, jeżeli masz na wyposażeniu opcje: S876 to wtedy masz TPMS na 315MHz, jeżeli nie to 433MHz. Będę mógł to sprawdzić w praktyce za jakiś czas. Dam wtedy znać.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ! 

W dniu 22.10.2024 o 13:27, mikoha napisał(a):

Podobno można to sprawdzić poprzez zdekodowanie VINu, jeżeli masz na wyposażeniu opcje: S876 to wtedy masz TPMS na 315MHz, jeżeli nie to 433MHz. Będę mógł to sprawdzić w praktyce za jakiś czas. Dam wtedy znać.

Dekoder nie wskazuje opcji S876, kod przy czujnikach ciśnienia to 2VB