Skocz do zawartości

Aplikacja do kodowania i kasowania błędów

ChilloutRider

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Szukam dobrej aplikacji na Androida do G30 która pozwoli zmieniać ustawienia, odczytywać i kasować błędy. Chciałem już kupić BimmerCode i BimmerLink ale opinie o tych aplikacjach trochę mnie zniechęciły. Może ktoś się orientuje jaka jest najlepsza do G30?

Mój moduł to UniCarScan UCSI-21OO

• Zasłużeni forumowicze

Od lat używam obu i w sumie nic więcej do szczęścia mi obecnie nie potrzeba. Z 15-20 lat temu w czasach BMW E60 używałem całej sterty dziwnych programów, których sama instalacja na komputerze wymagała doktoratu z informatyki i wielu godzin żmudnej pracy. O ile nie potrzebujesz kodować poważniejszych tematów typu mapy silnika, BimmerCode i BimmerLink w zupełności wystarczą nawet do całkiem zaawansowanego kodowania. Apki wciąż rozwijane i aktualizowane, nigdy nie miałem z nimi problemów.

• Lubię to 1

9 godzin temu, s0nar napisał(a):

BimmerCode i BimmerLink w zupełności wystarczą nawet do całkiem zaawansowanego kodowania. Apki wciąż rozwijane i aktualizowane, nigdy nie miałem z nimi problemów.

Dziękuję za odpowiedź, a zauważyłeś może problem z przeniesieniem licencji tych aplikacji na inne urządzenie? Niedługo będę zmieniał telefon i zastanawiam się czy nie będę musiał znów kupić licencji czy się ładnie aktywuje z konta Google. Widziałem też taką opinię, że ktoś miał taki problem.

• Zasłużeni forumowicze

Tylko raz zmieniałem urządzenie podczas posiadania Full wersji tych programów i problem się nie pojawił. Ale może to za mała próbka. Jedyna uwaga dotyczy szybkości działania. Odczyt i kodowanie mogłyby działać trochę szybciej. Ale to w sumie transmisja BT, a nie po kablu, więc aż tak się nie czepiam. Chwilę to trwa, ale najważniejsze, że działa.

Korzystajac z tego wątku. 
Czy tymi aplikacjami da się zaprogramować aby auto pamiętało jaki był ostatni tryb jazdy ?

Domyślnym jest Comfort. Chciałby aby gdy zminię na Sport, gdy wyłączę silnik i ponownie go uruchomię - był Sport.
Jak wyłączę na Eco, aby po ponownym uruchomieniu było Eco. 

• Zasłużeni forumowicze

Da się zaprogramować domyślny tryb jazdy podczas uruchomienia silnika, czyli nie do końca tak jak byś chciał. Tzn. nie kojarzę, aby była opcja "zapamiętaj ostatnio wybrany tryb jazdy". Na bank jest wybór trybu jazdy z listy, bo sam z tego korzystam (u mnie to akurat Sport Individual), ale przypisujesz go na sztywno. Czyli jak ustawisz w aplikacji Sport Individual to za każdym razem auto będzie się odpalało w trybie Sport Individual. Jedynie aktualizacje zdalne potrafią przywrócić domyślny tryb na wartość Comfort, ale odpalasz ponownie BimmerCode i po kilku minutach ustawiasz po swojemu 🙂 Za to wyłączanie systemu Start/Stop działa na zasadzie "zapamiętaj ostatnią pozycję", więc jeśli taki wariant wybierzesz w programie, a potem przyciskiem wyłączysz Start/Stop to już zawsze będziesz miał ten system wyłączony (no, do czasu aktualizacji zdalnych, które znowu ustawią default).

Dzięki. 

Mam mild hybryd i nie mam przycisku Start/Stop.

Szkoda, że się nie da, nie zawsze jeżdżę na Sport (Comfort ma swoje zalety, czasem jest mi na rękę jak na światłach wyłączy silnik), ale wkurza mnie jak jadę na Sport, wysiądę na chwile na stacji benzynowej i znowu jest Comfort. 

U siebie wyłączyłem system start/stop całkowicie, ale mam też przycisk na desce. Co ciekawe nie świeci się na nim lampka informująca o odłączeniu po tej modyfikacji.

Czy można kodować samochód na włączonym silniku? Nie chciałbym aby podczas tej operacji padł akumulator, a kodowanie zmiany kolorów ambiente trochę zajmuje.

Cześć, posiadam rozpoznawanie znaków, ale dostaję komunikat, że rozpoznawanie pierwszeństwa nie jest dostępne w tym regionie, czy da się to aktywować? jak to wygląda przy aktualizacji oprogramowania i jak wpływa na gwarancję przy wizycie w serwisie?

^^^* bedziesz o tym pisal w kazdym watku ?! Juz Ci odpowiedziano ze w PL funkcja pierwszenstwa nie dziala. Dziala bez kodowania np w niemczech , jak przekroczysz granice to samochod poinformuje Cie jakie funkcje straciles a jakie zyskales. 

• Lubię to 1