Skocz do zawartości

Poprawa akustyki w nowym 5er

J.D.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Słuchajcie, z racji tego, że w konfiguratorze G60 nie ma opcji wybrania szyb akustycznych, trochę zacząłem czytać na temat alternatywnych rozwiązań i  znalazłem trochę informacji, wg których, na poprawę wyciszenia miałoby wpływać przyciemnianie szyb. W związku z tym, tu pojawia się moje pytanie - czy ktoś z Was ma jakieś większe pojecie w tym temacie, doświadczenie? Rozważam rezygnację z fabrycznie przyciemnionych szyb i przyciemnienie ich folią, na szybę czołową i tak chciałem zaaplikować przezroczysty PPF w celu ochrony przed piaskowaniem na autostradzie (wiem, że pewnie co roku będę musiał to wymienić) i teoretycznie mógłbym jeszcze boczne przednie szyby również okleić przezroczystym PPFem. Ale czy to coś da?

Dodatkowo chciałem się dowiedzieć czy ktoś wyciszał nadkola? Czy efekt jest naprawdę odczuwalny i czy ma to wpływ na gwarancję?

Folia na szyby i ma być lepiej - pierwszy raz spotykam się z taką wizją poprawy akustyczne 😄

Co do wygłuszenia to może wygłuszyć drzwi, bagażnik oraz maskę matami bitumicznymi. Robiłem to kiedyś w Audi A4, super efekt, ale roboty i ręce całe pocięte. W kolejnych autach nie zdecydowałem się na ten zabieg.

Jak będzie mało, możesz zdemontować fotele i obicie i na podłodze zaaplikować maty oraz wspomniane nadkola. Auto będzie dużo cięższe, ale będzie ciszej.

10 godzin temu, kivlov napisał(a):

Folia na szyby i ma być lepiej - pierwszy raz spotykam się z taką wizją poprawy akustyczne 😄

Co do wygłuszenia to może wygłuszyć drzwi, bagażnik oraz maskę matami bitumicznymi. Robiłem to kiedyś w Audi A4, super efekt, ale roboty i ręce całe pocięte. W kolejnych autach nie zdecydowałem się na ten zabieg.

Jak będzie mało, możesz zdemontować fotele i obicie i na podłodze zaaplikować maty oraz wspomniane nadkola. Auto będzie dużo cięższe, ale będzie ciszej.

55 minut temu, przemekk23 napisał(a):

Serio myślicie o tym, żeby rozbebeszać nowe auta i wyciszać je sposobem garażowym? To brzmi jak domowe sposoby na usprawnienie samochodu sprzed 40 lat.

Nie do końca o to pytałem - nie chce wybebeszać auta, bo nie po to dopłaciłem za 5 letnią gwarancję. Pytałem tylko i wyłącznie o nadkola, bo wydaje mi się, że tam nie ma za bardzo w co ingerować. Pytanie co to daje i czy warto?

Co do poprawy wyciszenia, przez oklejenie szyb folią, to tak na chłopski rozum:

- folia to jakaś kolejna warstwa, która zwiększa grubość szyby.

- folia ma inną twardość, niż szyba, jest dużo bardziej elastyczna, w związku z czym, czysto teoretycznie ma prawo wpływać w jakimś stopniu na amortyzacje drgań szyb.

I pewnie jeszcze kilka innych by się znalazło. Ale pytanie czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie, sprawdzał / robił i wie czy i jaki jest efekt.

2 godziny temu, kivlov napisał(a):

Tym tokiem myślenia to warto nałożyć folię całe auto i będzie ciszej.

Trochę nietrafiona riposta, ale mam nadzieję, ze nie muszę tłumaczyć dlaczego 😉

Fabryczne szyby z dodatkową izolacja akustyczna przeważnie maja więcej warstw foli. 

Tutaj jest jakiś a la reklamowy artykuł na ten temat https://przyciemnianie.com.pl/przyciemnianie-szyb-a-komfort-akustyczny-jak-wyciszyc-auto-za-pomoca-folii/

Moją intencją przy zakładaniu tematu była chęć dowiedzenia się czy ktoś oklejał szyby właśnie z tego powodu i zauważył odczuwalna poprawę. 
Jeżeli miałoby to przynieść naprawdę odczuwalny efekt, to wydatek w przedziale 1000-2000 zł nie jest wygórowaną kwotą. 

Przyciemniałem kilka aut i nigdy nie zauważyłem żadnego efektu, ale jak lubisz takie triki marketingowe i autosugestie to pewnie, że warto kupić, najlepiej poprosić o dwie folie, aby była podwójna poprawa 🙂 

Poprawa akustyczna izolacja - dwie szyby vs folia to chyba jednak jest różnica.

• 3 tygodnie później...