Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM !!

Mam pytanie jak w temacie....razem z ojcem sie zastanawiamy nad kupnem nowego auta.Ojciec chcial najpierw cos mniejszego typu Skodia Fabia-malo pali,mlody rocznik i takie tam...ale przekonalem go wlasnie na E36(kiedys mielismy "7" to pewnie dlatego-tylko ze palila "100/100" :D).Obydwoje tak ja Wy cenimy ta marke-ma to cos...

Przegladajac ogloszenia,gielda itp zachecily tez nas np. AUDI A4 1.8 czy MERCEDES C-klasy 180.

Prosilbym w imieniu swoim jak i taty o doradzenie..co Wy byscie wybrali :?: pod wzgledem awaryjnosci,wyposazenia...pala chyba podobnie.Na ktorym skupic poszukiwania?A moze jeszcze cos innego?Jak dla mnie to trudny wybor dlatego zwracam sie do Was z prosba jak do znawcow(sporo osob pewnie ma ten model) tej i pewnie tez innych marek.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

tak na szybko zanim się zacznie, że lepiej 320, 325, m3 lub e-39... :D

Jaka marka - to Wasz wybór. Tutaj raczej nikt za Was decyzji nie podejmie. Wiadomo, że BMW to będzie radocha z jazdy, ale też więcej na paliwo i na ew. części niż w Fabii. poza tym mniej miejsca niż np. w Mondeo itd...

Ale radocha z jazdy na pewno większa...

Audi, Mercedes czy BMW? - kwestia gustu. Audi bezpieczniejszy napęd na zbliżającą się zimę :D , Merc - chyba wygodniejszy, tzn. bardziej komfortowy, BMW - :cool2: :cool2: :cool2:

A za 15 - 17 tys. przymierzając się do e36, na pewno wytargacie fajniutki egzemplarz z fajnym wypasem, który będzie długo i bezproblemowo jeździł. Tylko trochę cierpliwości...

Powodzenia w poszukiwaniach!

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

hmmm BMW ......................... :)

a tak na powaznie to szukaj E36 po liftingu lepiej wyposazona chyba od 96 roku no i silniki diesel czy benzyna hmmmm

Ja tez malo co a kupilbym Audi A4 :) fajne autko

ale kuzyn mial juz kilka BMW i zarazil mnie ta choroba he he :)

pozdrawiam Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
Ja tez malo co a kupilbym Audi A4 :) fajne autko

ale kuzyn mial juz kilka BMW i zarazil mnie ta choroba he he :)

pozdrawiam Tomek

I jak nie zalujesz decyzji?? :wink: Jak sie sprawuje?

Czyli co wolales najpierw Audi-jak tak to czemu?? :D ale wziales BMW...

No wlasnie Audi A4 kusi...nowsza buda,i w srodku jakos tak bardziej elegancko."3" to w sumie bardziej sportowe auto to nie ma co sie dziwic ale jakos w A4 te materialy,wykonczenie jest lepsze.

Jak bylismy w komisie to staly akurat te dwa auta i powiem tak Audi bylo z '95 ale wygladalo jak nowe !! i na zewnatrz a w srodku jeszcze lepiej...z kolei BMW z '94 na zewnatrz wygaldalo ladnie nawet bardzo,blyszczalo sie,ale w srodku to masakra!Porwane co nie co,i tapicerka welur-wytarta nawet w drzwiach-na wielu zdjeciach w ogloszeniach podobnie jest.Czy u Was tez jest taki stan :?: Taka slaba jest czy ja tak trafialem,bo na prawde co widzialem Audi to jak nowe w srodku..i tym nas urzeklo...

Ciezki wybor...i jeszcze ciezej cos dobrego trafic-w przypadku BMW chyba najgorzej...bo jakby nie patrzec takimi autami "3" jezdza zazwyczaj mlodzi i pewnie cieko znalezc jest w dobrym stanie technicznym..Jak uwazacie??

Dodam ze mamy Lanosa z '99 i do tej pory nic sie nie psulo! oprocz takich rzeczy co z natury normalnego zuzycia...

A jak przegladam awarie o Audi czy BMW to rozne mysli przychodza :duh:

Tak jak napisal oktaw "Powodzenia w poszukiwaniach!" Dzieki ale czy to az tak zle jest??

Opublikowano

więc ja też szukałem czegoś z rodziny VW, golf IV, A4 albo passat, byłem w niemczech tydzień i naprawdę nic nie znalazłem, w ostatni dzień kupiłem gazete, i popatrzyłem w ogłoszeniach zaznaczyłem kilka autek i ruszyliśmy z kuzynem w drogę obejrzeć autka sam ma E39 530d a wcześniej miał kilka BMW :) Audi ............... itd.... i tak trafiłem na swoje autko E36 Touring 318 TDS, kupiłem je od kobietki to było drugie auto w rodzine zadbane czyste orginał,co mnie urzekło to bryła nadwozia i kokpit lekko zakrzywiony w strone kierowcy to daje niesamowity klimat w czasie jazdy :) zgadzam się z tobą że audi ma nowocześniejsze wnetrze ale czy ma ono taki charakter jak BMW chyba nie, druga sprawa to tylni napęd to inna bajka :) a w szczególności w modelach 6-cio cylindrowych, nie twierdze że A4 to złe auto ale mam kuzyna którey ma A4 z 2002 roku i juz zapowiedział ze nastepne bedzie BMW :),

kup zadbane nie zakatowane dobrze wyposazone E36 z mocnym motorem będziesz zadowolony, albo coś większego E39 dla mnie to poprostu esencja BMW :)

pozdrawiam Tomek

Opublikowano
BMW z '94 na zewnatrz wygaldalo ladnie nawet bardzo,blyszczalo sie,ale w srodku to masakra!Porwane co nie co,i tapicerka welur-wytarta nawet w drzwiach-na wielu zdjeciach w ogloszeniach podobnie jest.Czy u Was tez jest taki stan :?: Taka slaba jest czy ja tak trafialem,bo na prawde co widzialem Audi to jak nowe w srodku..i tym nas urzeklo...

Tak jak napisal oktaw "Powodzenia w poszukiwaniach!" Dzieki ale czy to az tak zle jest??

To powiem tak...

nie wiem, czy w e36 materiały są dużo gorsze niż w e34 którą mam. Być może tak, bo to samochód klasę niższy, ale być może nie bo to samochód nowszy modelowo, a wiadomo, że w nowszych jakość przeważnie idzie do przodu. Moja jest z 91r. jak kupowałem miała 260-270kkm, teraz ma prawie 330. Nie była super zadbana - w sumie to w zawiechę, ukł. hamulcowy i inne rzeczy włożyłem sporo kasy, pewnie większość zresztą trochę na wyrost, ale wolę wiedzieć czym jeżdżę. Ale co do środka - no cóż, mam welur na fotelach i ...dwie wady: odchodzą trochę w tylnych drzwiach te welurowe boczki - jak na razie za mało żeby to robić (nie chce mi się :oops: ) i od słońca siadła deska rodzielcza przez co kratka nawiewu - ta górna - w jednym rogu trochę wystaje do góry. Żadki to wprawdzie widok w tych samochodach, ale na razie tak zostawiam. Poza tym... nic! Welur calutki, kierownica skórzana z Mki calutka (może trochę wyślizgana od tych kilometrów ale nie poprzecierana) wszystko działa, nic nie stuka, trzeszczy, piszczy. Tak więc wychodzi po mojemu na to, że wystarczy odrobina chęci utrzmania samochodu w dobrym stanie i będzie długo wyglądał ładnie. A ta którą widziałeś pewnie była... zaniedbana, a blacha odpicowana na sprzedaż. Dlatego napisałem powodzenia w poszukiwaniach, bo przy tych samochodach napalanie się na pierwszy lepszy może później drogo kosztować (jak zresztą pewnie przy więszości używanych).Ale naprawdę warto poszukać. Ja tam bym się nie zastanawiał nad marką :mrgreen: i choć inwestycje już prawie osiągnęły cenę samochodu jaką za niego zapłaciłem - nie żałuję i następne na pewno też będzie śmigło :cool2: - przynajmniej jako samochód dla mnie :twisted2: I prawie na pewno będzie to piątka (no chyba że wygram w totka i jakąś odpicowaną szuchę sobie sprawię - starą rzecz jasna!!!)

...a, zapomniałem. Był u mnie jakiś czas temu kumpel który w niderlandach już długo życie sobie układa. W sumie żaden z niego maniak BMW, kupił akurat takie bo mu się trafiło... Autko z 94 albo 95 roku, e36, 1.6 silniczek, u niego jeździ już parę lat. Miałem okazję tym pojeździć. Pierwsze co bym zrobił to wywalił graja którego tam wstawił - jakaś koszmarna choinka - ale poza tym... MIODZIO - stan salonowy! A silniczek jak na taką pojemność - porównywałem go do Octavii, którą mam też z silnikiem 1.6 - i co? - inny świat. Może gdyby wcześniej tym pojeździł, to nie upierałbym się przy 6-ciu garach :oops: naprawdę miło się tym jeździło, choć na pewno ścigacz to to nie jest. Ale na codzienne dojazdy do pracy spox! No i ten stan wizualny i mechaniczny :cool2: <- to tak żeby Cię przekonać, że są w tych rocznikach ładnie utrzymane samochody

To jeszcze raz powodzenia!

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Mój wybór kolejnego auta był raczej krótki, bo od początku nie widziałem niczego innego poza BMW, ale argumenty miałem takie:

- audi - przedni napęd, wyglad kupa - skreślone,

- vw - tanie, ale brak silnika, nie da się jeździć szybciej i dynamiczniej - skreślone,

- mercedes - tylni napęd, ale ciężkie i takie emerytowe (pod względem prowadzenia, dynamiki i zawieszenia, dla mnie to minus, inni sobie to cenią),

- ford... wchodził w grę tylko przedostatni focus (bo się dobrze prowadzi), ale ze względu na brak silnika i przedni napęd - no comments,

- ogólnopojęte francuzy, siostra ma peugeota 106, droższy w naprawach niż moje E34, zawieszenie jak z zabawki (w sensie wytrzymałości), brak silników - skreślone,

- subaru - tu mnie pociągała impreza z 4WD i 2,0T, ale koszty utrzymania wysokie - skreślona,

- volvo - duże, kańciate, ma silnik, ale za drogie - skreślone,

- japońce - przeciętne pod każdym wzgledem, nie ma co pisać - skreślone,

- fiat... no comments...

Odnośnie Ciebie - zależy czego potrzebujecie. Jeżeli lubicie pojeździć bokiem zimą i pojechać szybciej latem - BMW. Cenicie sobie komfort i tylko komfort - mercedes. Patrzycie tylko na stan portfela bez względu na osiągi i komfort - audi.

Jedno jest pewne - kupując auto nie oszczędzaj, bo kupisz wraka i będziesz narzekał.

Kai
Opublikowano
.... i tak trafiłem na swoje autko E36 Touring 318 TDS ...

Nom, ja swojej BMW szukałem jakieś 3 miechy i znalazłem ... 97' E36 318i Touring w kolorze montreal blue.

W sumie furka ma troszke wyjechane, no ale wcześniej była własnością wypożyczalni więc nie ma się czemu dziwić. Ma jednak pełną dokumentacje serwisową BMW, miała jakieś 3 tygodnie temu robioną uszczelke pod głowicą, nową pompe oleju i wody, pasek rozrządu, nowe filtry powietrza i oleju, pełny serwis nowe 4 opony i takie tam inne jeszcze drobnostki. Wyczesałem ją okazyjnie więc jestem zadowolony. Troszke ma tapicerke od strony kierowcy wytartą, lekko potarganą tylną kanape, wytarte pedały i wytartą dźwignię zmiany biegów ale nic strasznego czego nie można wymienić hehe. Blacha zdrowa, zawieszenie zdrowe, silnik mruczy, biegi chodzą bez zarzutu. Frajda z jazdy ogromna, a z silniczkiem 1.8 nawet ekonomiczna.

Więc moim zdaniem wybór zależy od ... stanu twojego portfela tak naprawdę hehe.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

Opublikowano

Alex_Dark a jeśli można wiedzieć to za ile ja wytargałeś :) szukam coś tacie :)

ps fajny kolorek

pozdro Tomek

Opublikowano

Niedrogo ;)

Ale ja jestem w UK, więc nawet jak kupisz coś tanio (a fury z lat 94-98 są tu naprawde za śmieszne pieniądze - w porównaniu do zarobków) to jak sprowadzisz do Polski? To jest niezły szmat drogi a poza tym w Polsce kierownica jest po złej stronie ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki wszystkim za zainteresowanie !

Z wklekalismy co zrobic ale decyzja zapadla ze bedzie to BMW...mniejmy nadzieje ze dobre i nieawaryjne...

Chcemy wybrac sie w tym co bedzie tygodniu ze znajomym co zajmuje sie sprowadzaniem do Niemiec po auto..chyba najlepsze wyjscie co jak myslicie??

W Polsce zupelnie nic nie ma slaby wybor.

Chcemy cos upatrzyc na mobile.de czy na autoscout24.de zapisac adres moze zadzwonic zarezerwowac i jechac...jakby okazalo sie zle to szukac tam dalej...

Co mysliscie o tym pomysle??Dodam ze ojciec postanowil z 20tys zl bez oplat wydac tam...Zastanawilismy sie tez nad E46 napewno lepsze by bylo ale chyba nie za te pieniadze...

Aha no i na co zwrocic szczegolna uwage zeby sie nie wpakowac??

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.

Opublikowano

Co myslicie .. :?: pozmozcie i doradzcie cos bo w srode najprawdopodobniej jedziemy...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzieki juz sobie to wydrukowalem....

A jeszcze mam takie pytanie..chcialbym tez przy okazji wziazc cos dla siebie do 5 tys zl z oplatami ...

Czy E30 tez jakies 318 ZADBANE dostane za te pieniadze??

Jak myslicie za taka kase warto wogole szukac ...czy dostane trupa za to ze bede musial ciagle dokladac ..doradzcie cos bo nie znam nikogo kto by mial ten model...No i jak z kosztami utzymania...Licze na Wasza pomoc bo to bedzie moje drugie auto po maluchu :D i nie chcialbym sie wkopac ...

Z gory wielkie dzieki !

Opublikowano

Koszty utrzymania starszych BWM (ale tych popularnych) są zaskakująco niskie - tylko trzeba wiedzieć, żeby kupować części na Allegro jak sie da, a nie w sklepach, gdzie to samo kosztuje 2x tyle. W ASO też nie jest za tanio :lol:

Do 5k zł E30 - chyba nie - za zadbane trzeba liczyć koło 8k - to są już stare auta, więc pewne rzeczy nawet w samochodzie w dobrym stanie mogą być do wymiany.

Opublikowano

e36 1.8 to naprawde niezle autko, silnik jest ekonomiczny, trwaly i zapewnia dobra dynamike, 4 cylindry czyli mniej oleju, płynu, chłodniczego ale i radochy :roll2: . Za 15 koła powinienes wyrwqac dobry rok w niezlym stanie, ktory powiniem troche pojeździć zanim zacznie sprawiac problemy. Moim zdanie lepiej kupowac auta sprowadzone, bo one były lepiej serwisowane niz polskie egzemplarze ( jak masz np zurzyte amory to nie dostaniesz TUV :hand: ).

Zanim kupisz przeczytaj dobrze porady dot. kupna z tego forum :search:

Opublikowano

Do 5k zł E30 - chyba nie - za zadbane trzeba liczyć koło 8k - to są już stare auta, więc pewne rzeczy nawet w samochodzie w dobrym stanie mogą być do wymiany.

Tez tak myslalem dlatego bardzo nie bralem kupna BMW dla siebie...

Ale jak wszedlem na mobile.de to tam od 1000e zaczynaja sie juz E36 :shock: ..fakt ze najstarsze roczniki i moze wiekszosc to trupy ale sa..

A do 1000 i ciut wyzej jest masa E30 wlasnie...sam sie zdziwilem...Ale mimo wszystko radzicie zeby nie brac za tyle??

Opublikowano
myśle że e30 za 5 koła to nie problem, może nie ideał ale taką do jazdy da sie znaleźć
http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg