Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przypadku ręcznego ustawiania rozpoznawania BMW MUSIAŁO dać taką możliwość, bo wynika to z przepisów UE z 2014 roku o wprowadzeniu obowiązku posiadania przez nowe samochody systemu TPMS – krótko mówiąc naprawa i wymiana kół może być wykonywana poza autoryzowanym serwisem.

Natomiast „automatyczne rozpoznawanie” to już ficzer od BMW. Realizowane jest to poprzez przypisanie do czujnika informacji w systemie o rozmiarze koła i „zaptaszkowaniu” czy jest opona letnia czy zimowa.

Dane te są automatycznie usuwane po utracie ciśnienia przez czujnik przez co najmniej 2 min. Dlatego, jak tu ktoś wcześniej napisał, nawet po zmianie na identyczne opony system już ich nie rozpoznaje automatycznie.

Dlatego też mogą się pojawiać komunikaty o „częściowym nierozpoznaniu” np. po naprawie jednego koła.

BMW ma narzędzie za pomocą którego wprowadza dane opon (mogą skanować QR z opony). U mnie tak robili i po zmianie kół w garażu za chwile mam komunikat, że założyłem koła zimowe lub letnie.

Dlatego Ci, którzy kupili całe koła od BMW powinni się domagać wprowadzenia danych do systemu, aby auto rozpoznawało automatycznie koła, bo za to zapłacili.

Ci natomiast, którzy kupowali na własną rękę, jak chcą mieć automatyczne rozpoznawanie muszą udać się do serwisu i uiścić.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś ma ustawione automatyczne, a ktoś ręczne, to jest jakaś różnica poza nazewnictwem? Coś to zmienia? W jakim celu, ktoś kto ma ustawione na ręcznie miałby jechać do serwisu i zmieniać na ustawienie automatyczne? Chyba, że czegoś nie wiem.

Edytowane przez Tomasz73
Opublikowano
58 minut temu, Tomasz73 napisał(a):

Jak ktoś ma ustawione automatyczne, a ktoś ręczne, to jest jakaś różnica poza nazewnictwem? Coś to zmienia? W jakim celu, ktoś kto ma ustawione na ręcznie miałby jechać do serwisu i zmieniać na ustawienie automatyczne? Chyba, że czegoś nie wiem.

Tylko po to żeby nie musieć wchodzić w ustawienia i z palca ustawiać rozmiar opon. Bzdeta, ale ja osobiście dopytuje bardziej z ciekawości jak to funkcjonuje niżeli z potrzeby takiego automatycznego rozpoznania.

• Lubię to 1