Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiam. Osanio mam problem z wypalaniem DPF. Jakiś czas temu miałem problem z wypalaniem filtra,padł termostat i sterownik świec żarowych. Po wymianie termostatu,sterownika filtr wypalał się jak w książce.Wczoraj podłaczyłem bimera i pokazało mi problem z filtrem cząstek stałych. Wyjechałem na trasę i wymusiłem wypalanie lecz wypalanie załacza się i rozłącza i tak przez cały czas.Na 10 km poziom sadzy spadł o 0,3%. Temperatura jest na poziomie 87-90 stopni.Zadnych błędów w silniku po skasowaniu będu DPF,mam tylko dwa błędy z dodatkową pompą wody i czujnikiem ACU ale one były zawsze. Z małych problemów to przepalone żarówki w klapielewa strona(muszę wymienić oprawę żarówek standardowe wytopienie styków) oraz co dziwne serwis okładzin hamulcowych przód. Ostatnio wymieniałem tarcze i klocki ale czujnik był nienaruszony więc go zostawiłem resetując przebieg wskoczył na 41 tys km lecz po tygodniu wywaliło seris i wymiana klocków wskoczyła na 3 tys km.Teraz cały czas mam 1 tys do wymiany. Nie wiem czy to może być przyczyną ale nie wydaje mi się. Poniżej dodaję screna z telefonu z parametrów DPF. Dodam tylko,że akumulator nowy i dopisany. Temperature w trakcie jazdy pokazuje mi w granicach 400-500 stopni.

Screenshot_20241009_084529_pl.pw.btool.expert.jpg

Edytowane przez szadok34
  • Moderatorzy
Opublikowano

DPF jest zatkany fizycznie i musisz go wyjąć do prania, sterownik nie da rady go wypalić.

Opublikowano

400-500 podczas wypalania to troszkę za mało powinno dobijać pod 600.Wyciągnij DPF zalej go płynem Mobil medic zostaw go na parę godzin potem przelej go wodą wysusz i będzie ok.Mam f31 wypalał co ok 80 km po temu zabiegu jest zdecydowana poprawa 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jednak udało się wypalić dpf bez demontażu. Ponownie wyjechałem na trasę i na mniejszym biegu utrzymywałem obroty pow 2500-3000tys przez jakieś 30-40km. Na początku nie chciał zaskoczyć,ale po pewnym czasie ustabilizował się i wypalił filtr do zera. Apecyfik Medica zakupiłem,ale poczeka jeszcze na swoją kolej.Dziękuje za odpowiedzi.

Edytowane przez szadok34
  • 2 tygodnie później...