Skocz do zawartości

Webasto dymienie

Tomasz73

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko typu, czy tak być powinno. Mianowicie jak załącze zdalnie webasto z telefonu, to samochód zaczyna sie ogrzewać, oczywiście jak jest chłodno. Jednak tak strasznie dymi z przodu pod maską , że juz kilka razy ludzie przechodzący obok myśleli, że auto sie pali. Zadzwoniłem na razie na serwis i powiedziano mi, że oczywiście tak powinno być, ponieważ to nowe auto i dopiero kilka razy załączyłem ogrzewanie webasto jak było chłodno i pewnie spala olej. Fakt, że dopiero dwukrotnie od nowego załączyłem webasto jak było chłodno. Tylko dym jest naprawdę spooooory. Załączam filmik jak stałem u znajomego, tylko to dopiero początek dymienia. Już 3 dni załączałem webasto i zawsze dymi. Jak wsiadam, odpalam auto i ruszam to przestaje dymić. Tak naprawdę powinno byc?

• Zasłużeni forumowicze

na start zawsze webasto trochę będzie dymić. W końcu spalamy w zimnej komorze ropę, nie wszystko da radę spalić. Po kilku minutach powinno przestać
Może spróbuj zmienić stację benzynową, może być też z tym problem

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW

W dniu 10.10.2024 o 15:01, Tomasz73 napisał(a):

No jak widać na filmie. Leci bialy dym, aż nie odpalę auta. Wtedy webasto gaśnie i dymu nie ma. Co rano załączam webasto, już chyba z 4 dzień, jak jest chłodno i zawsze dym leci. Czy u Was też tak jest?

Ja też mam webasto w swojej 3, dzisiaj ustawiłem ogrzewanie na 30 minut przed wyjazdem a padał deszcz, temperatua 7,5 stopnia , co chwila obserwowałem auto przez okno i żadnego dymu nie było spod auta a jak podszedłem to było słychać taki cichy szum . Jak otworzyłem auto to było ciepło - to jest to

W dniu 10.10.2024 o 15:01, Tomasz73 napisał(a):

No jak widać na filmie. Leci bialy dym, aż nie odpalę auta. Wtedy webasto gaśnie i dymu nie ma. Co rano załączam webasto, już chyba z 4 dzień, jak jest chłodno i zawsze dym leci. Czy u Was też tak jest?

U mnie tylko słychać, że pracuje. Nie dymi blisko zera stopni i powyżej.

• 2 tygodnie później...

Takie pytanie, bo nigdy nie mialem webasto. Czy mozna ogrzewac postojowo np. 2-3 h bez wlaczania silnika? Czy moze jest jakis czas gdzie juz nalezy wspomoc sie silnikiem? Np. Czekam w zime w aucie na dzieciaka zanim skonczy zajecia a nie chce dymic wydechem. Czy webasto moze chodzic np 2h?