Skocz do zawartości

Docieranie nowego silnika - jak jeździć?

Godlike

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się, że od razu po odbiorze szykuje mi się trasa 2x450km. O ile docierałem silniki w autach sportowych tuż po remoncie, to zawsze miałem wskazanie, aby unikać jazdy z jednostajną prędkością oraz jednostajnymi obrotami, raczej korzystać z pełnego zakresu obrotów, stopniowo je zwiększając, a tu mi się na pierwszy tysiąc KM jazda autostradowa zapowiada. Znacie jakieś zalecenia BMW w temacie sposobu docierania silnika, jest to w instrukcji? Bo to, żeby nie żyłować silnika do 2-3k km to wiadomo, ale czy manual mówi coś o sposobie jazdy w trakcie docierania?

W instrukcji wszystko jest - aplikacje BMW Guide wpisujesz VIN i wszystko masz 🙂

do 2000 km nie przekraczac maksymalnej predkosci obrotowej i predkosci jazdy:

diesel 3500 obr/min i 150  km/h 

ja dotarlem, zrobilem 2000 km i wymienilem oleje i jestem spokojniejszy 

• Lubię to 2

Podstawa: nie cisniesz przed uplywem 10 min od rozpoczecia jazdy, realnie po takim czasie w wiekszosci aut temp oleju jest min 80 C

Autostrada: jesli nie masz wyjscia (ja tez nie mialem), to nią jedziesz, tyle ze co jakis czas jak sobie przypomnisz, to zwolnij do okolo 70 km/h na prawym pasie, zeby bylo jakkolwiek bezpiecznie, przejdź na manetki, zbij troche biegi, ale nie za bardzo, bo musisz miec jeszcze "zapas" w obrotach na przyspieszanie, nastepnie daj mu min. polowe gazu, pełnego nie, jak dojdziesz do 2/3 przewidzianych obrotów to puść gaz, niech on sobie swobodnie zwalnia silnikiem. Podsumowując, co jakis czas spacer po obrotach góra/dół, ale nie przekraczając 2/3 zakresu.

Edytowane przez Semtex93
  • Lubię to 1