Skocz do zawartości

Ekran nawigacji

Patryk1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 🙂 

Mam zasadnicze pytanie dotyczące kwestii ekranu nawigacji w G30. Doszło do uszkodzenia mechanicznego nie będę rozpisywał się co i jak bo mnie coś trafi.

Jednak pytanie dotyczy zakupu używanego takiego ekranu bo po nr VIN zauważyłem, że do roku 2018-07 numer części był: 65508781408 i w opisie zawierał Funkcja TV (S601A) i System nawigacji professional (S609A) ale posiadał takie jak na zdjęciu nie wiem jak to określić czujniki, sensory -nie mam pojęcia co to za cuda są.

Od 2018-07 i w górę ekran zastąpiono częścią o numerze: 65508715339 wg. BMW Store ten ekran również pasuje pod ww. funkcje -jednak nie posiada tych elementów widocznych na foto (może kwestia zmiany barwy szkła 🤔i są niewidoczne.

Nie mniej pytanie czy wiecie może lub ktoś zagłębiał się w tym temacie i może wie w czym leży różnica między jednym a drugim ekranem (oprócz daty)?

Producenci wiem, że byli różni 2017-2018 Kyocera a późniejsze produkowało LG. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi co to za czujniki i czy w późniejszym okresie produkcyjnym coś zmienili (one szły też do pierwszego lifta).

Pomóżcie proszę jeżeli ktoś spotkał się z jakąś informacją.Ekranlift.thumb.jpg.dcb45646b7c1a429823be0a82b45df90.jpg

Ekran przedlift.jpg

• Zasłużeni forumowicze

Czujniki są od zblizenia - ekran staje się dotykowy w momencie zblizenia ręki - nie jest cały czas. Mysle ze kwestia foto.

Każdy ekran do G30 do lipca 2019 - będzie OK, bo wtedy pojawiło się MGU i żeby działało trzeba byłoby kabelek przerabiać.

17 minut temu, luk_byd napisał(a):

Czujniki są od zblizenia - ekran staje się dotykowy w momencie zblizenia ręki - nie jest cały czas. Mysle ze kwestia foto.

Każdy ekran do G30 do lipca 2019 - będzie OK, bo wtedy pojawiło się MGU i żeby działało trzeba byłoby kabelek przerabiać.

Dziękuję bardzo za pomoc. Myślałem, że są to czujniki natężenia światła. Ekran wstawiłem bez widocznych punktów (inny dostawca i teraz mam LG, oryginalnie miałem Kyocera). Oczywiście dotyk działa bez zastrzeżeń. Swoją drogą od liftu jest większy ekran ale pewnie problemem będzie wyższa rozdzielczość i to może nie udać się wpięcie 1:1 -chyba, że jest jakiś patent? 

• Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Patryk1980 napisał(a):

Dziękuję bardzo za pomoc. Myślałem, że są to czujniki natężenia światła. Ekran wstawiłem bez widocznych punktów (inny dostawca i teraz mam LG, oryginalnie miałem Kyocera). Oczywiście dotyk działa bez zastrzeżeń. Swoją drogą od liftu jest większy ekran ale pewnie problemem będzie wyższa rozdzielczość i to może nie udać się wpięcie 1:1 -chyba, że jest jakiś patent? 

Ogólnie przy NBT-EVO i większym ekranie mapa się źle skaluje, z tego co wiem reszta działa poprawnie. 
Może tutaj bedzie cos wiecej:

https://g30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1766334&page=2

• Lubię to 1

• Zasłużeni forumowicze

Tak na marginesie - znam jeden plus ekranu przedliftowego. Za niecałe 2 stówki można do niego dostać oryginalną (od BMW) folię do naklejenia, żeby się nie "palcował". Do tego większego, poliftowego, takiej oryginalnej folii do samodzielnego naklejenia nie ma na rynku i trzeba docinać (jakieś 350-400zł w studio detailingowym).

Edytowane przez s0nar
  • Lubię to 1

7 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Ogólnie przy NBT-EVO i większym ekranie mapa się źle skaluje, z tego co wiem reszta działa poprawnie. 
Może tutaj bedzie cos wiecej:

https://g30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1766334&page=2

Ten temat też próbowałem ogarnąć przy okazji zmiany... nie chcę jednak namieszać sobie w sofcie i dopóki problem mapy nie zostanie rozwiązany nie przeszkadza mi to szczerze mówiąc. Chociaż wiadomo lepsze nie jest wrogiem dobrego.

6 godzin temu, s0nar napisał(a):

Tak na marginesie - znam jeden plus ekranu przedliftowego. Za niecałe 2 stówki można do niego dostać oryginalną (od BMW) folię do naklejenia, żeby się nie "palcował". Do tego większego, poliftowego, takiej oryginalnej folii do samodzielnego naklejenia nie ma na rynku i trzeba docinać (jakieś 350-400zł w studio detailingowym).

Na allegro kupiłem folię matową koszt 139 PLN -rewelacja. Zero śladów przy dotykaniu i naprawdę ładnie to wygląda. Oczywiście samo przyklejenie tej folii przy wyjętym ekranie zero problemów -w pozycji pionowej na aucie hmm... trzeba mieć cierpliwość i zdecydowanie rękawiczki na łapkach + w pogotowiu dust absorber jakiś. Przyznam, że nakleiłem drugą folię na trachnięty ekran i... nawet pół ryski nie widać.

• Lubię to 1

• Zasłużeni forumowicze
18 godzin temu, s0nar napisał(a):

To taniej znajdziesz kogoś kto ma laser i Ci po prostu odrysuje i wytnie. A jak już będziesz miał plik, to zrobisz 100 egzemplarzy i z folii za 100zł zrobisz 100 szt folii po 100zł 🙂

Edytowane przez luk_byd