Skocz do zawartości

CarPlay, przestają działać przyciski na kierownicy

Mihal

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam nietypowy problem, z którym walczę od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć rozwiązania.

Telefon łączy się z samochodem bez problemu i odpala się CarPlay. W tle jest odpalony Yanosik i Spotify, wszystko dobrze do momentu jak przyjdzie jakieś powiadomienie z Yanosika, ponieważ przestają wtedy działać przyciski na kierownicy od przełączania utworów (regulacja głośności +\- działa cały czas). Gdy wciskam przycisk na kierownicy to na wyświetlaczu HeadUp pokazuje się informacja „zmiana utworu” ale niestety Spotify nie reaguje.
Zmiana utworów poprzez dotyk na ekranie działa cały czas.

Czy ktoś miał taki problem i wie jak go rozwiązać? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Mam ten sam problem. Nie wiem czy to jest kwestia Yanosika, bo czasami dzieje mi sie tak samo a nie mialem go wlaczonego. Zaczalem uzywac apki Spotify bezposrednio z systemu BMW i tam sie tak nie dzieje.
Jak ktos znajdzie rozwiazanie to bede tez bardzo wdzieczny

Właśnie najgorsze jest to, że nie wiadomo do końca gdzie jest problem. Używam też Yanosika przez CarPlay w innym samochodzie (Ford) i nie ma tego problemu. Dodatkowo korzystając z wbudowanej aplikacji Spotify w BMW, z Yanosikiem w tle, problem nie występuje. Raczej nie jest to wina Spotify, dlatego przyczyny szukam gdzieś w CarPlay, może Siri coś miesza, może jakieś ustawienia w telefonie, na razie nie mam pojęcia.

• Zasłużeni forumowicze

Niestety Yanosik na CarPlay to nie porozumienie - np. skala ktora jest duzo lepsza w Yanosiku na AA.

Samo CarPlay tez pozostawia wiele do zyczenia - np. odczytywanie sms przez Siri czy komunikaty / powiadomienia.

Nie zmienisz w tej materii nic. To niestety wina CarPlay. Na plus ze nie drenuje baterii tak jak AA.

Zgadzam się w 100% ze CarPlay to jedno wielkie nieporozumienie i pewnie to jest główna przyczyna różnego rodzaju problemów, ale mam dziwne przeczucie, że akurat z tym da się coś zrobić.

Gdyby to było na zasadzie ”taki już jest ten CarPlay” ten problem byłby powszechny i sporo osób by się z tym borykało, byłoby więcej takich wątków na internecie, a tak nie jest.

• Zasłużeni forumowicze
16 godzin temu, Mihal napisał(a):

Zgadzam się w 100% ze CarPlay to jedno wielkie nieporozumienie i pewnie to jest główna przyczyna różnego rodzaju problemów, ale mam dziwne przeczucie, że akurat z tym da się coś zrobić.

Gdyby to było na zasadzie ”taki już jest ten CarPlay” ten problem byłby powszechny i sporo osób by się z tym borykało, byłoby więcej takich wątków na internecie, a tak nie jest.

Gdyby w USA był taki problem, pewnie tak.

A ogólnie, to nie masz nawet zbyt wielu ustawień, które mógłbyś zmienić.

W dniu 8.10.2024 o 14:44, luk_byd napisał(a):

Niestety Yanosik na CarPlay to nie porozumienie - np. skala ktora jest duzo lepsza w Yanosiku na AA.

Samo CarPlay tez pozostawia wiele do zyczenia - np. odczytywanie sms przez Siri czy komunikaty / powiadomienia.

Nie zmienisz w tej materii nic. To niestety wina CarPlay. Na plus ze nie drenuje baterii tak jak AA.

U mnie jak przychodzi sms to przełącza na CarPlay i pokazuje powiadomienie o sms ale nie mogę go odczytać na ekranie  , coś mam zablokowane czy coś nie włączone ,miałem przed bmw alfe stelvio i tam bez problemu odczytywałem sms na ekranie na CarPlay które przychodziły.

• Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, Wojtek HZ napisał(a):

U mnie jak przychodzi sms to przełącza na CarPlay i pokazuje powiadomienie o sms ale nie mogę go odczytać na ekranie  , coś mam zablokowane czy coś nie włączone ,miałem przed bmw alfe stelvio i tam bez problemu odczytywałem sms na ekranie na CarPlay które przychodziły.

Wystarczy wyłaczyć rozszerzeony CarPlay czy jakoś tak w ustawieniach samochodu.

Powiadomienie o SMS jest, ale o Messenger chyba już nie no i właśnie to że natywnie CarPlay nie odczytuje wiadomości - bo nie ma Siri po Polsku. Po wyłączeniu rozszerzenia - obsługa SMS jest przez iDrive.

12 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Wystarczy wyłaczyć rozszerzeony CarPlay czy jakoś tak w ustawieniach samochodu.

Powiadomienie o SMS jest, ale o Messenger chyba już nie no i właśnie to że natywnie CarPlay nie odczytuje wiadomości - bo nie ma Siri po Polsku. Po wyłączeniu rozszerzenia - obsługa SMS jest przez iDrive.

Jutro spróbuje wyłączyć to rozszerzenie i zobaczę czy się wyświetla sms na Carplay i dam znać

• Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, Wojtek HZ napisał(a):

Jutro spróbuje wyłączyć to rozszerzenie i zobaczę czy się wyświetla sms na Carplay i dam znać

Ale nie bedzie SMS sie wyswietlal w CarPlay tylko w 'Wiadomosci' w samochodzie. - teoretycznie.

10 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Ale nie bedzie SMS sie wyswietlal w CarPlay tylko w 'Wiadomosci' w samochodzie. - teoretycznie.

Wyłączyłem rozszerzenie i idalej carplay nie wyświetla wiadomości z sms tylko po angielsku mówi kto wysłał ,ale jak przestawiłem na idrive to wiadomości z sms były wyświetlane na środkowym ekranie . Może coś jest zablokowane w ustawieniach bmw bo w stelvio sms odczytywał w carplay bez problemu

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 11.10.2024 o 18:53, Wojtek HZ napisał(a):

Wyłączyłem rozszerzenie i idalej carplay nie wyświetla wiadomości z sms tylko po angielsku mówi kto wysłał ,ale jak przestawiłem na idrive to wiadomości z sms były wyświetlane na środkowym ekranie . Może coś jest zablokowane w ustawieniach bmw bo w stelvio sms odczytywał w carplay bez problemu

Nie pisałem że będzie to do odczytu w Carplay, ale we wiadomosciach BMW.

A nie była to może kwestia wersji iOS? Bo Carplay mi przynajmniej mówi że SMS jest wysłany w innym niż Angielskim języku chyba?