Skocz do zawartości

e39 520i 170km 2001r. wskazanie poziomu paliwa test nr 6 BC

mcs80

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mógłby mi ktoś napisać jak to jest z poziomem paliwa w baku? Wiem, że jest on podzielony na dwie sekcje i jakoś to się tam przelewa.

Zalałem ponad 40l. I w jednym zbiorniku nigdy nie wyskakuje mi ponad 31l. Czy 31l to maks na jeden zbiornik / sekcję? Czy jakiś pływak mi się zawiesza i nie wskazuje prawidłowo / więcej? Trzeci odczyt od lewej to suma i powiedzmy że ona się nie zmienia. Podczas jazy pierwsza i druga wartość zmieniają się cały czas / skaczą. Widocznie paliwo sobie hasa między dwoma zbiornikami / sekcjami. Ale druga wartość nigdy nie przekracza 31l.

Widać to na zdjęciu. Tak wiem wyświetlacz ma nie wszystkie pixele. Ale dopóki mogę odczytać to nie chce tego naprawiać.

Z góry dzięki za odpowiedź.

20241004_153853.jpg

Edytowane przez mcs80

Cały zbiornik ma 70l.

A co się dzieje w przypadku ilości paliwa mniejszej od tych 30/31l, np: 20l? Czy pompka będzie się starała utrzymywać 20l cały czas w jednej sekcji? Paliwo do silnika pobierane jest tylko z jednej sekcji? Czy z dwóch równolegle?

• Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, mcs80 napisał(a):

Zalałem ponad 40l. I w jednym zbiorniku nigdy nie wyskakuje mi ponad 31l.

Za mało nalałeś. Zatankuj do pełna to w obu będzie około 35l. 

56 minut temu, mcs80 napisał(a):

A co się dzieje w przypadku ilości paliwa mniejszej od tych 30/31l, np: 20l?

Z lewej cały czas pompuje do prawej, a nadmiar z powrotem wraca przelewem nad grodzią do lewej dlatego poziom się nie zwiększa na wskazaniach. W ten sposób paliwo zawsze masz w prawej komorze skąd jest pompowane do silnika.