Skocz do zawartości

Wtyczka pompki spryskiwacza podaje ciągłe napięcie 5V

sokol32

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakiś czas temu przestały mi działać spryskiwacze przedniej szyby (reflektorów oraz spryskiwanie intensywne działają). Byłem przekonany że to kwestia pompki i dziś wziąłem się za wymianę.

W trakcie wymiany sprawdziłem napięcie na wtyczce pompki i bez ruszania manetki wycieraczek multimetr wskazał 5V, po pociągnięciu manetki pełne 12V. Ma to miejsce tylko z wtyczką do pompki dla przedniej szyby, przy pozostałych wtyczkach jest zgodnie ze sztuką (0 lub 12V).

Pomyślałem, że może to manetka wycieraczek jest uszkodzona - po jej odpięciu dalej podaje 5V. Potem odpiąłem przekaźnik wycieraczek (nie wiem czy on odpowiada również za spryskiwacze, ale bez zmian). Dopiero odłączenie bezpiecznika nr 4 wyzerowało napięcie na wtyczce. Nowy bezpiecznik nic nie zmienia.

Czy to może oznaczać jakieś zwarcie na przewodach? Czy istnieje szansa, że moduł komfortu powoduje te problemy?

Pacjent to BMW E39 528i 1998r.

Edytowane przez sokol32

• Zasłużeni forumowicze
24 minuty temu, sokol32 napisał(a):

Ma to miejsce tylko z wtyczką do pompki dla przedniej szyby, przy pozostałych wtyczkach jest zgodnie ze sztuką (0 lub 12V).

Zakładam, że po wymianie pompki spryskiwacz przedni działa.

Różne moduły sterują tymi pompkami, pewnie stąd się to bierze, inne rozwiązania elektryczne. Zmierz jeszcze raz z podłączoną pompką, zakładam, że pod obciążeniem napięcie będzie 0V na wyłączonej. Spryskiwacz szyby zasilany jest z modułu GM, a mycie intensywne oraz xenonów z modułu K6, taki większy niebieski przekaźnik z elektroniką.