Skocz do zawartości

Pękanie przedniej szyby

eudezet42

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Któregoś dnia latem wyszedłem po pracy na parking i okazało się, że pękła mi przednia szyba (auto 1,5 roczne). Żaden odprysk, tylko nie wiadomo skąd półkoliste pęknięcie idące od linii dachu, w okolicach czujników skręcające w bok. Po prawie miesięcznym oczekiwaniu dostałem akcept na naprawą gwarancyjną i wymianę na nową.
Minęły 2 miesiące. W czwartek jechałem trasą, i nagle trzask ... szyba pękła tym razem w poziomej linii (ok.20 cm) od prawego słupka (od strony pasażera). Na pewno powodem nie był, żaden kamień z drogi, bo zarówno przede mną jak i na sąsiednim pasie nie była żadnego auta, a droga równa jak stół.
Miał ktoś z was takie przygody w przednią szyba w G30? Sprawa dziwna, od razu zadzwoniłem do łódzkiego serwisu, ale tak jak poprzednio nikt kompetentny nie raczył oddzwonić, więc śmigam w poniedziałek zgłosić szkodę gwarancyjną. Kijowo, że teoretycznie nie powinienem jeździć takim autem, bo grozi odebranie dowodu, a rozpatrywanie gwarancji nie jest niestety sprawne.

Grubo, skończy się gwarancja i będziesz się z tym bujał samemu, ciekawe czy szybiarze mają na to jakiś patent a'la grubsza warstwa kleju żeby dać szybie pracować.
Dziwne że pierwsza wytrzymała 1,5 roku, a druga już tylko 2 miechy.

Godzinę temu, saab napisał(a):

loL dziwne , utrata sztywności nadwozia ? Jesli tak to problem bedzie sie powtarzal ! Byly jakies drobne nawet kolizje ?

Żadnych stłuczek, nic. Dziwna sprawa.
Czytałem na zagranicznych forach, że stosowane w 5 szyby są delikatne, co widać jak potrafią zbierać ryski, czy łapią szybko odpryski, etc. ale pękanie to już wiadomo grubszy temat.
Zobaczymy co powiedzą.

Serwis dopatrzył się mikroskopijnego odprysku przy samym słupku. Możliwe że on był tam wcześniej i poszło potem pęknięcie. Odprysk mikro z pół cm od słupka na ciemnym polu, ale fakt był, gwarancja nie przejdzie, na szczęście mam rozszerzony pakiet szyb z bezpłatną wymianą.

Nie zmienia to faktu, że poprzednio pękła sama. Oby już koniec.

Temat do zamknięcia.

Ja mam już trzecią szybę w aucie. Za każdym razem trafiona nie wiadomo kiedy. Obecnie też mam odprysk (może ze 3mm, zalepiony w warsztacie z szybami), ale się nie powiększa i tylko ja wiem gdzie to dokładnie jest. Jeżdżę z tym, bo mam już dosyć wymieniania i podwyżek ubezpieczenia. To, co zauważyłem, to te szyby są robione z jakiegoś gównolitu. Ostatnia szyba wstawiona w marcu 2023 ma już taką sieczkę, że pod słońce jest dramat. Pewnie wpływ na to ma fakt, że 99% przebiegu rocznego (a jeżdżę ok 35.000 km rocznie) mam na autostradzie.