Skocz do zawartości

Opony zimowe 19" bez RFT do G01 - sprawdzone modele

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy możecie polecić sprawdzone opony zimowe 19" bez RFT do G01 ze standardowym zawieszeniem? Dwa dni temu kupiłem kompletne koła zimowe 19" na felgach 887M z oponami Michelin Pilot Alpin 5 RFT. Wrzuciłem na auto w celu przetestowania i mocno kartoflano i twardo. Dzisiaj rano sprzedałem opony i szukam czegoś sprawdzonego bez RFT, tak by było w sam raz i by nie było przegięcia w drugą stronę . Przy okazji - od człowieka z działu części jednego z większych ASO dowiedziałem się, że homologacja opon w Polsce nie ma znaczenia przy oponach o jednakowych wymiarach na obydwu osiach i w żaden sposób nie koliduje i nie ma wpływu na gwarancję napędu xdrive i że jest to mit powtarzany na forach (co innego w Niemczech). Ważne jedynie by trzymać się zalecanych wymiarów. Używa ktoś Michelina Pilot Alpin 5 w wersji bez RFT? Myślałem też nad Goodyear UltraGrip Performance 3, ale część osób pisze, że z kolei zbyt miękka.

20241004_140041.jpg

Edytowane przez brws
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jednak dużo zależy od indywidualnej percepcji…

Ja po przełożeniu letnich 20-cali Yokohama Advan Sport v107 (nie RFT) na wspomniane przez Ciebie zimowe Michelin Alpin Pilot 5 SUV w wersji RFT, czuję się jakbym zasiadł na miękkim tapczanie 😆

Co prawda zawieszenie adaptacyjne (w wersji M), ale i tak nie uważam tym Michelin’ów za specjalnie twarde…

• Lubię to 1
Opublikowano

A czy rzeczywiście tak jak się dosyć często czyta przy runflatach w zimie na koleinach z mokrego śniegu występuje to nieszczęsne szynowanie dużo bardziej zauważalne niż przy zwykłych oponach?