Skocz do zawartości

Wibracja silnika od czasu do czasu....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie 

Szukałem tematu jako gość na forum czytałem wiele ale i może za mało jezeli załozyłem temat ktory juz istniej prosze naprowadzcie mnie na niego. 

Ale do rzeczy opisze swój problem bo tytuł tego postu jest ogólnikowy wiec zaczynam.

Seria1 2012r 246tys silnik 2.0 n47  win E970117.

Zaczęło się to pięknego dnia normalna trasa do domu postanowiłem wyprzedzić inny pojazd bez agresji itd. przy wyprzedzaniu zmieniłem bieg z 3 na 4  i po manewrze zmieniłem 4 na 5 i w tym momencie poczułem po wciśnięciu sprzęgła wibracje mocne wibracje . Po zgaszeniu silnika po dotarciu na miejsce  i późniejsze uruchomienie silnika nic się nie działo brak żadnych błędów lecz  ta sytuacja z wibracjami zaczęła się pojawiać i znikać gdy tylko ona się pojawi silnik pracuje jak traktor ale nie brakuje mu mocy cały  czas idzie  wibracje są wyczuwalne po 2000 obrotów i przy zmianie biegów  czasem ma taka padeke przez dwa dni potem jak gdyby nigdy nic , opisuje co już zrobiłem od czego zacząłem 

Zacząłem od wtrysków kom niczego złego nie skazał wiec założyłem menzurki okazało się ze na drugim wtrysku od strony łańcucha po prostu przelewa i pierwszy tak samo lecz mniej ok demataz oddane do regeneracji zregenerowane były na oryginałach nie zamienniki po matazu i zakodowaniu nie pomogło chwile później wibracje ustały na 2 tygodnie potem znowu się pojawiły myślę szukam dalej wymienione poduszki silnika skrzyni nic nie pomogło ok wiec koło tłumiące pasowe na nowe chociaż tamto nie byłe złe myślałem ze się udało miesiąc czasu spokoju i znowu wibracje się pojawiły myślę sobie no kurde co jest szukam dalej demataz kolektora ssącego a tam dramat wszystko zalepione to wersja bez klap dodam odrazu wyczyściłem wszystko ale i po złożeniu wibracje były myślę sobie poczekam ustało trasa Gdańsk Łódz i  z powrotem elegancko nic się nie działo kolejny miesiąc ale teraz dalej co jakis czas sie pojawia  wkuzajace to jest bo jak bym chcial 1.9 tdi vw to bym taki sobie kupil ale po co nie umniejszając fanom wv dla tego proszę was o pomoc o podpowiedz może sie ktos z tym samym problemem spotkał. Może jest to pierdoła lub grubsza sprawa.

dodam tylko ze serwisy olejowe robone co 10 tys lub raz w roku łancuh był robiony na 140 t  z informacji ktore mam nie było robione sprzegło ale nie ma takiej potrzeby na ten momet i nie ma nic wspolnego to z zawieszeniem ami wałem napedowym bo po zatrzymaniu na biegu jałowym dodam gas wibracja jes wyczuwalna nawet bez wcisniecia pedały sprzegła filmu nie wstawie bo to nie jest widoczne lecz tylko odczuwalne