Skocz do zawartości

330ci amortyzatory Sachs - wiek a przebieg

GR

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu

Cześć

takie pytanie - czy amortyzatory mogą się zużyć w praktycznie nieużywanym aucie, czy były jakieś wadliwe?
Równo 10 lat temu wymieniałem sporo rzeczy w zawieszeniu, między innymi amortyzatory. Wleciały jak z fabryki Sachs Adventage.
Przez te 10 lat auto pokonało tylko 31 tys. km.

Akurat chodzi mi o tylne amortyzatory Sachs S556884. Musiałem wymienić górną poduszkę i ku mojemu zaskoczeniu amory są padnięte - bez wysiłku można go wcisnąć i pójść spać zanim wróci.

Sam czas potrafi wykończyć amortyzatory na aucie?

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Jak na moje to takie "podchwytliwe". Z jednej strony amor to olej/gaz i komplet uszczelnień co wraz z wiekiem traci swoje właściwości. Z drugiej strony miałem auta które od nowości (wyjazdu z salonu) nigdy takowych nie miały wymienianych i nawet jako kilkunastoletnie miały się dobrze ich amorki. Gdzieś kiedyś trafiłem na stwierdzenie, że auta psują (zużywają) się bardziej od stania niż jazdy... Jak wziąć książkę do takiego 125p czy 126p to tam było wyraźnie napisane, aby przy małych przebiegach i długich postojach auto na kobyłkach stawiać w trosce o opony i zawieszenie. Więc czort wie czy stanie w takim półpracującym stanie nie robi im kuku (fabrycznie są w pełni skompresowane w pudełkach).