Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Mam tak, że pojeżdżę autem 10-15 minut czasem szybciej się to dzieje... i zaczyna mrugać zielona lampka przy włączniku świateł. Wtedy nic nie działa, ani skręt ani poziomowanie.

Co sprawdziłem?
- Rozebrałem moduły skrętu w dwóch lampach, są suche i ładne
- Sprawdziłem wtyczki w LM1, lampach + w środku lamp - poza lekkim zabrudzeniem, które wyczyściłem na LM1 to jest czysto
- Wyjąłem i rozebrałem LM1 zintegrowane z AHL - było suche, delikatnie przebarwione wilgocią tak, że trzeba się było mocno przyjrzeć, ale wszystkie luty całe i nic nienaruszone
- Co prawda pustego MAN nie wrzucałem, ale programowałem lampy od nowa wcześniej - przypadkowo wrzuciłem pusty MAN 2 miesiące temu
- Test lamp w INPIE wypada znakomicie działają we wszystkie strony + przy uruchamianiu auta lecą góra dół, wszystko jak ma być

Błędy jakie mam to: 9CBC , 9CBD , 932D , 9331 . Wszystko z ALC po skasowaniu od razu pojawia się 932D, reszta po czasie. Jak miałem błędy 9CBC i 9CBD to nie mogłem wejść w test lamp w inpie - pomogło wrzucenie ponowne pliku .MAN do LMA.

Czy moje domysły o uwalonym LM są poprawne? Ale dziwnie się objawia, bo po odpaleniu działa załóżmy 10 minut, potem nie działa kilka minut, działa minutę itp.. w sumie bez zasady, bo może przestać działać i będzie mrugać zielona lampka dopóki nie zgaszę auta na np 20 sekund, wtedy lampy robią test i działają znów normalnie kilka minut.

Denerwujące to, bo raz wjechałem na podwórko to lewa lampa waliła po oczach.. 😞

Opublikowano

Niezła zagwozdka, pytanie co zmieniałeś razem z lampami, LM2 jak mniemam masz bo miałeś lampy LCI? MUEB czy jakoś tak tak dodany do wyposażenia? Na poprzednich lampach jakieś problemy były? Obecne lampy widziałeś/sprawdzałeś przed zakupem?

Opublikowano

A więc tak..

Razem z lampami nie zmieniałem nic.
LM2 nie posiadam, a posiadam LM1 mit AHL - kupiłem taki sam moduł i w poniedziałek przyjdzie to zmienię. Może zadziała.
Miałem lampy LCI H7 porobione po kablach, także odciąłem "nowe" kable i wróciłem do starych wtyczek.
MUEB - nie wiem co to jest, auto po VIN ma dynamic xenon więc zaprogramowane wszystko jest cacy - wrzuciłem też pusty MAN, ale dalej raz działa raz nie.
Na poprzednich lampach działało tylko światło 🙂 Nie były nawet kabelki wszystkie podłączone, taka fuszerka.
Obecne lampy były z demontażu - 100% sprawne.

Opublikowano

Dobra... Pomogła zmiana modułu na taki sam o tych samych numerach 6 962 724 i ponowne zaprogramowanie ( przerzucenie MAN ze starego na nowy moduł ). Działa bezproblemowo teraz.

Opublikowano

MUEB dodaje się do kodów wyposażenia aauta pre LCI z oświetleniem LCI do poprawnego zakodowania modułu LM w twoim pprzypadku  nie jest to konieczne bo masz tak jakby fabryczne wyposażenie. Błędy o których wspominałeś wcześniej to ewidentny błąd komunikacji z obydwoma lampami i tu albo wiązka albo moduł do przeglądu tylko czy obydwie wiązki będą w tym samym czasie zgłaszać problemy, raczej wątpię więc chyba tylko moduł LM zostaje do podmiany. 

• Dziękuję 1