Skocz do zawartości

E39 M62B44 Kręci, nie odpala...

BartekHere

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jest to mój pierwszy post, także witam forumowiczów! Jakiś czas temu moja bawarka przestała odpalać. Po trasie zjechałem do domu, a na następny dzień już nie odpaliła. Zauważyłem że poziom paliwa, który wcześniej był lekko poniżej pierwszej kreski, spadł na rezerwę. Miałem też wrażenie, że podczas kręcenia czułem paliwo. Od razu zacząłem szukać dookoła układu paliwowego. Zauważyłem że po przekręceniu kluczyka na zapłon nie słychać działania pompy. Uznałem że może to być wina samej pompy, ale podczas testowania pompy paliwa na INPIE działa normalnie. Tak czy siak pompa nadawała się już do wymiany, tak więc też poszła nowa od Hella. Sprawdziłem napięcie na zapłonie bezpośrednio na odłączonej wtyczce pompy i pokazywało 12v. Spróbowałem też wymienić przekaźnik pompy paliwa pod schowkiem pasażera, ale też to był nietrafiony strzał. Koszt niewielki, także wolałem spróbować dla świętego spokoju. Dolałem jeszcze 10l do zbiornika, bo pomyślałem że to może też być przyczyną, że blisko rezerwy ECU odcina pompę z jakiegoś dziwnego powodu, ale to też nie pomogło. Nie wymieniłem jeszcze filtra paliwa, bo (podobno) był wymieniany przez poprzedniego właściciela całkiem niedawno. Sprawdzając błędy INPĄ zauważyłem błąd 98, który jest prawdopodobnie od zaworu odpowietrzenia zbiornika, ale szczerze wątpię że to mogłoby powodować mój problem, chociaż tego nie wykluczam. Tak czy inaczej dalej pompa paliwa nie zaciąga paliwa po przekręceniu na zapłon. Pomóżcie mi proszę, bo nie wiem czego już się złapać, żeby dojść do tego co to powoduje.

Edytowane przez BartekHere

Okej, udało się finalnie go odpalić. Okazało się że czytając błędy z modułu ews wyrzuciło tym razem jakieś dwa kody. Wróciłem do modułu silnika i zresynchronizowałem moduł ews. Po tym zabiegu zaczął ładnie palić. Dzięki za pomoc, trafna diagnoza 🙂