Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, posiadam e46 z silnikiem n42b20 służące mi na dojazdy, wg komputera pokladowego spalanie wynosi 8,8l/100, podczas trasy 350km spalila mi 6,5l, byłem zadowolony, aż do teraz gdy podczas dojazdów 25 w jedną strone, czyli 50 dziennie, pali mi wg wskazowki 7,5l na 50, czy to normalne? patrząc na to, zasieg na full baku to 400km, nie wydaje mi sie aby to bylo normalne, rozumiem ze na 100 moze mi spalic nawet 9 w miescie, ale bez przesady, ze prawie 15 na 100, tymbardziej dziwi mnie ze komputer pokazuje 8,7 na 100, mozliwe aby komputer falszowal ta wartosc? zeby bylo smieszniej, dzis podczas gdy wg wskazowki wciagnela 8l na 50km, na komputerze spadlo z 8,8 na 8,7.  wypowiedzcie sie i prosze o pomoc
Pozdrawiam

Opublikowano
14 godzin temu, wojtasbln napisał(a):

pali mi wg wskazowki 7,5l na 50

Moze 6 lat posiadania E46 to było dla mnie za mało, ale gdzie jest wskazówka wskazująca spalanie l/50km? 

Przeliczniki komputera dot spalania i zasięgu czesto mozna sobie w bajki włozyć. Ja, co prawda w dieslu, bo w M47 na zasięgu 120km potrafiłem zrobic raz 70km, a raz 150, jadąc podobnym stylem. Druga sprawa bardzo czesto od pełnego do połowy zbiornika robiłem 500km, a od połowy do pustego zrobiłem juz 350km.

Sprawdź sobie najpierw spalanie wg dystrybutora, wówczas będziesz miał rzeczywisty pogląd. 

Opublikowano
50 minut temu, KucaQ napisał(a):

Moze 6 lat posiadania E46 to było dla mnie za mało, ale gdzie jest wskazówka wskazująca spalanie l/50km? 

Przeliczniki komputera dot spalania i zasięgu czesto mozna sobie w bajki włozyć. Ja, co prawda w dieslu, bo w M47 na zasięgu 120km potrafiłem zrobic raz 70km, a raz 150, jadąc podobnym stylem. Druga sprawa bardzo czesto od pełnego do połowy zbiornika robiłem 500km, a od połowy do pustego zrobiłem juz 350km.

Sprawdź sobie najpierw spalanie wg dystrybutora, wówczas będziesz miał rzeczywisty pogląd. 

wiesz, wnioskuje te spalanie po tym ze na 50 km ściąga mi od kreski połówkę, no a licznik paliwa jest podzielony na takie 4 etapy jakby, każdy etap wg wyliczen to 15l z hakiem około 

co do sprawdzania z dystrybutora narazie muszę sie wstrzymać i lać na raty, bo na dniach szykuję sie wymiana przewodów hamulcowych, wiec będzie trzeba zbiornik wyjąć 

Opublikowano (edytowane)

12 l na 100km w mieście to dobry wynik. Mam taki sam silnik to wiem.

Tylko raz udało mi się zbliżyć do książkowego spalania. Oczywiście średnie spalanie na trasie wg komputra to 6.8-7,5.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Adchar
Opublikowano

Ja posiadam bliźniaczy silnik n46 i u mnie przy krótkich trasach mach 5 km spalanie na kompie pokrywa się z rzeczywistym w 100% a wynosi około 10l/100km. Tak więc u ciebie jest dużo za dużo. Sprawdził bym czy w komputerze są jakieś błędy . Może sonda przed katem jest uszkodzona i przekłamuje. Ja mam np. błąd grzałki sondy za katalizatorem w sterowniku ale na desce nic się nie świeci.

• 2 tygodnie później...