Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Sprawa dotyczy silnika 2.0 150 podwójny vanos.

Generalnie jeździ dobrze, przyspiesza ok problem jest taki że zanim temperatura wskoczy na 1 kreskę od strony zimnej to gdy jadę równo np 60km/h czuć takie coś jakbym lekko puszczał i dodawał gaz. Takie bujanie. Jak temp przekroczy ta pierwsza kreskę temat się kończy i jest ok.

Jeszcze jedno pytanie. Nie mam niestety laptopa, a nie chce specjalnie kupować laptopa żeby móc inpe podłączyć. Moja BMW ma już gniazdo OBD czy jest jakaś możliwość żeby kupić jakis interfejs Bluetooth i jakiś sensowny program na telefon ?

Od czego zacząć ?

Edytowane przez AndrzejWxx
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ELM327 to podstawowy BT. U Ciebie jesli masz z roku 2000 to na OBD masz tylko silnik, a pod maską na okrągłym wszystkie moduły.

Możesz też kupić kabel USB z OBD i z dodatkową końcówką na okrągłe. Wtedy podłaczysz się pod telefon za pomocą adaptera USB do micro USB.

Powyższe to na Adnroida. Jeśli masz iPhone to niestety masz utrudnione bo chyba tylko na WiFi da się podłączyć, ja się nie nam.

Co do aplikacji - Bimmertool ma bardzo dużo rzeczy, jest dedykowany pod BMW.
Jak kupisz po USB to też możesz w laptopie z tego korzystać z INPA - najlepsza aplikacja - ma wszystko do skanowania, a także możesz posintalować inne do kodowania na przykład.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.09.2024 o 16:24, AndrzejWxx napisał(a):

czuć takie coś jakbym lekko puszczał i dodawał gaz

a gdy przyspieszysz, jest dalej to samo? Nie że but w podłogę, ale łagodnie przyspieszysz - jest to samo?

Ja mam to samo, gdy rano odpalam auto i jadę (na skrót) do wyjazdu na główną ulicę.....nie ma sensu przyspieszać, bo odcinek jest krótki - jakieś 100 metrów, i wtedy się to objawia.Gdy lekko depnę gaz - "objaw" znika.

Paliwo i listwa (u mnie) to nie jest. nowy filtr paliwa, LIQUI MOLY do czyszczenia wtrysków i układu zaaplikowane dwa razy...

według mnie - masz automat?- jedziesz z taką prędkością, że automat nie wie co ma robić, dlatego jest taki efekt... Gdy przyspieszysz, efekt mija, bo automat wbija następny bieg....

Edytowane przez 520i