Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Sprawa dotyczy silnika 2.0 150 podwójny vanos.

Generalnie jeździ dobrze, przyspiesza ok problem jest taki że zanim temperatura wskoczy na 1 kreskę od strony zimnej to gdy jadę równo np 60km/h czuć takie coś jakbym lekko puszczał i dodawał gaz. Takie bujanie. Jak temp przekroczy ta pierwsza kreskę temat się kończy i jest ok.

Jeszcze jedno pytanie. Nie mam niestety laptopa, a nie chce specjalnie kupować laptopa żeby móc inpe podłączyć. Moja BMW ma już gniazdo OBD czy jest jakaś możliwość żeby kupić jakis interfejs Bluetooth i jakiś sensowny program na telefon ?

Od czego zacząć ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ELM327 to podstawowy BT. U Ciebie jesli masz z roku 2000 to na OBD masz tylko silnik, a pod maską na okrągłym wszystkie moduły.

Możesz też kupić kabel USB z OBD i z dodatkową końcówką na okrągłe. Wtedy podłaczysz się pod telefon za pomocą adaptera USB do micro USB.

Powyższe to na Adnroida. Jeśli masz iPhone to niestety masz utrudnione bo chyba tylko na WiFi da się podłączyć, ja się nie nam.

Co do aplikacji - Bimmertool ma bardzo dużo rzeczy, jest dedykowany pod BMW.
Jak kupisz po USB to też możesz w laptopie z tego korzystać z INPA - najlepsza aplikacja - ma wszystko do skanowania, a także możesz posintalować inne do kodowania na przykład.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.09.2024 o 16:24, AndrzejWxx napisał(a):

czuć takie coś jakbym lekko puszczał i dodawał gaz

a gdy przyspieszysz, jest dalej to samo? Nie że but w podłogę, ale łagodnie przyspieszysz - jest to samo?

Ja mam to samo, gdy rano odpalam auto i jadę (na skrót) do wyjazdu na główną ulicę.....nie ma sensu przyspieszać, bo odcinek jest krótki - jakieś 100 metrów, i wtedy się to objawia.Gdy lekko depnę gaz - "objaw" znika.

Paliwo i listwa (u mnie) to nie jest. nowy filtr paliwa, LIQUI MOLY do czyszczenia wtrysków i układu zaaplikowane dwa razy...

według mnie - masz automat?- jedziesz z taką prędkością, że automat nie wie co ma robić, dlatego jest taki efekt... Gdy przyspieszysz, efekt mija, bo automat wbija następny bieg....

Edytowane przez 520i
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam manuala. Generalnie problem też jest taki, że gdy odpalam auto jak jest zimno to zanim osiagnie ta pierwsza kreskę chodzi w ten sposób :

chodzi równo kilka sekund - lekko sie zdławi - znowu chodzi równo kilka sekund i tak w kółko aż  osiągnięcia tej temperatury pierwszej kreski na liczniku. 

Jak lagodnie przyspieszam zanim osiagnie ta temperature to mam wrazenie tez ze lekko go buja, ale moze to byc kwestia uszkodzonej nawierzchni drogi

Bardziej mnie zastanawia to dlawienie sie na wolnych obrotach

Powyżej tej kreski chodzi równo i nie ma też tego problemu bujania. 

Edytowane przez AndrzejWxx
Opublikowano (edytowane)

W co ma temperatura do pracy Vanosa ? Pytam nie złośliwie bo niewiem. 

Jaki mniej więcej koszt regeneracji ? 

I pytanie podstawowe czy mozna z tym pojeździć jakiś czas bo ostatnio miałem duży wydatek i nie mam zbyt kasy teraz. Żadnych innych objawów ten Vanos.nie daje. 

Jak można sprawdzić czy to napewno Vanos powoduje te problemy żeby nie robić regeneracji na darmo?

Edytowane przez AndrzejWxx
Opublikowano

Poczytałem trochę o awariach Vanosa i w sumie u mnie jedynie występuje ten objaw opisany powyżej. 

Nic tam nie grzechocze, przyspiesza raczej tak jak zawsze jak jest nagrzany to chodzi równo, nie przygasa mi na światłach ani nic takiego. 

Myślałem, że może przepustnica albo silnik krokowy ale to raczej temperatura nie robiła by różnicy. 

Jeżeli to faktycznie Vanos to mogę tak pojeździć jakiś czas ? Czy grozi to jakimś uszkodzeniem silnika?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nic nie powinno się stać, z czasem będzie mógł zgasnąć, np. dojeżdżając do świateł, sam tak miałem. Widać to w parametrach vanosa, u mnie z tego co pamiętam po stronie wydechu świrował w momencie falowania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzieki za pomoc. Narazie nic strasznego sie nie dzieje wiec nie będę tego ruszał. 

Spróbuję go podpiąć na zimno do komputera zobaczyć jaka wskazuje temp wody może czujnik wariuje.

Narazie muszę zająć się programi i chyba zaczyna wyć łożysko z tyłu więc jest w co kasę wkładać;) 

Dzieki za pomoc.