Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Ostatnio w moim BMW pojawił się problem z otwartymi żaluzjami chłodnicy. Żaluzje otwierają się tuż po odpaleniu samochodu i nie zamykają się. Jestem pewien, że jeszcze kilka dni temu wszystko było w porządku. Wówczas żaluzje zawsze były zamknięte i otwierały się tylko jak było bardzo gorąco przy jeździe z niewielkimi prędkościami lub na postoju. Dodam, że rok temu samochód przeszedł akcję Egr. Trzy miesiące temu zrobiłem chipa na 220km i 440Nm. Btool nie pokazuje żadnych bledow, temperatury płynu i oleju w porządku. Dodatkowo słyszę, że wentylator chodzi na niskim poziomie cały czas. Wczoraj gdy zauważyłem pierwszy raz, sprawdziłem od razu stan płynu chłodniczego i był trochę poniżej minimum. Nigdy wczesniej go nie dolewałem i chyba nawet nie sprawdzałem stanu, a samochód mam od 15 miesięcy. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Wiem, że na forach był podobny temat ale zero rozwiązań. 

Opublikowano (edytowane)

Edit.
Po odpaleniu silnika wentylator chłodnicy nie chodzi. Dodam jeszcze, że w btool, bez problemu mogę otwierać i zamykać klapy. Pod odłączeniu zasilania wentylatora chłodnicy klapy nie otwierają się, pozostają zamknięte po odpaleniu silnika. Ostatnim razem zrobiłem również trasę 1500 km. Po zjechaniu z trasy, zauważyłem wówczas, że w trakcie jazdy po mieście wskaźnik temperatury silnika wychylił się ponad połowę, a na dworze było tylko około 20 stopni. Wcześniej tak się działo w trakcie jazdy po mieście ale tylko w bardzo upalne dni.

Edytowane przez Szymek3392