Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szybkie i konkretne pytanie posiadam nagłośnienie standard będe dokładał jedynie oe tweetery , spotkałem się z opiniami że średniotonowe głośnie w drzwiach w wersji są lepsze od tych w standardowej wersji tzn że lepiej grają i jak już dokłądać tweetery to odrazu zmienić sobie te średniotonowce. Czy rzeczywiście tak jest ? Nie interesuje mnie zmiana systemu audio wystarczy mi to co mam jedynie chce dołożyć tweetery , a że będzie rozkręcany boczek to czy warto zmienić średniotonowe odrazu na wersje z hi-fi nic innego mnie nie interesuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W e61 zastanawiałem się czy coś grzebać w audio, na początek uznałem, że wygłuszę sobie drzwi matami i to był strzał w 10.

- diametralna poprawa w aduio - dużo lepszy dźwięk z głośników w drzwiach

- dużo lepszy komfort podróży (ciszej w jeździe przy każdej prędkości) + przejazdy przez tunele o wiele mniej słyszalne

- no i też sam dźwięk zamykania drzwi o wiele przyjemniejszy dla ucha

Mam plan to samo zrobić w F07, jak się uda też myślę na wygłuszeniem ściany grodziowej o okolicach kół. No zobaczymy czy coś się polepszy, bo chyba w Fkach już dużo więcej z fabryki kładli wygłuszenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Montaż srebrnych głośników z E60 dużo poprawia (jak na cene, którą się wkłada). One mają niższa impedancje przez co grają bardziej efektywnie

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie czy podłączenie tweetrów do wersji standard jest bezproblemowe tzn chodzi o to czy muszę coś dokupić czy jest gdzie podłączyc do średniotonowego w drzwiach ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.10.2024 o 18:51, Bartek1982Sce napisał(a):

Jeszcze jedno pytanie czy podłączenie tweetrów do wersji standard jest bezproblemowe tzn chodzi o to czy muszę coś dokupić czy jest gdzie podłączyc do średniotonowego w drzwiach ?

Tak, musisz dokupić przejście z głośnika na tweeter i zmienic plastikową oslone w ramie okna, na allegro znajdziesz tego sporo a same tweetery dają znaczącą poprawę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, SupriseMe napisał(a):

Tak, musisz dokupić przejście z głośnika na tweeter i zmienic plastikową oslone w ramie okna, na allegro znajdziesz tego sporo a same tweetery dają znaczącą poprawę.

Albo zmienić głośniki na HiFi lub wyżej. Tam jest wejście i wyjście na Tweetery