Skocz do zawartości

X5 30d 298 - opony 20 cali

Carlito-Carlito

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mam pytanie dotyczące opon zimowych. Muszę kupić zimówki, dzwoniłem do oponeo.pl i mówią, że w rozmiarze 275/45/20 przód (tutaj jest homologacja) i 305/40/20 tył nie mają jeszcze homologacji. Nigdzie nie mogę znaleźć opon zimowych 305/40/20 z homologacją BMW. Co kupiliście, żeby nie było, że są problemy z gwarancją? Dzięki.

Pewnie tak było, ale nie ma już homologacji na ten rozmiar, więc jeśli chcesz utrzymać gwarancję w przypadku awarii, musisz trzymać się homologacji, która jest na opony w rozmiarze jak wyżej.

EDIT: Homologację ma chyba jeszcze rozmiar 265/50 R19.

Edytowane przez buster12

Przecież to zupełnie bez sensu, czyli lepiej wsadzić nie ten rozmiar , czy dokładnie te same Pirelli tylko na przód maja homologacje a na tył nie mają.

Czyli mam identyczne felgi z przodu i z tyłu, tylko opony różne? Czy na tył mogę zakupić 275/45/20 i wtedy wszystko będzie dobrze, rozmiar wg naklejki jest 305/40/20.

Edytowane przez Carlito-Carlito

6 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Mielimy ten temat od 5 lat tutaj na Forum - w rozmiarze 20’’ przód i tyl 275 i tak jak ktoś napisał wyżej musisz dokupić 2 felgi takie jak są z przodu (z tyłu są cal szersze).

Dokładnie, nie jestem tak długo tutaj jak Ty, ale naprawdę i ja już zdążyłem sporo wątków "dotknąć" odnośnie opon i felg. Naprawdę warto używać wyszukiwarki. Na szybko:

10 godzin temu, Carlito-Carlito napisał(a):

Standarowo w X5 jest: Przód: 275/45/20 i tył 305/40/20

Tak, ale na lato. Tylko i wyłącznie.

Nie założysz opon zimowych (275/45/20) na komplet felg, jaki masz teraz. Albo kupisz dwie felgi jak z przodu, żeby mieć na tył i wtedy tak (tyle, że czeka Cię przekładanie opon lato/zima na jednej parze), albo w ogóle kupisz inny komplet felgi + opony 20" lub 21" na zimę, tak żeby mieć homologację i tylko zmieniasz koła. Niestety, BMW dawało koła letnie, jakie masz teraz, ale już na zimę tylne nie podejdą. A jeśli chcesz utrzymać gwarancję na xdrive, to opony tylko homologowane.

15 godzin temu, kenhor napisał(a):

Dokładnie, nie jestem tak długo tutaj jak Ty, ale naprawdę i ja już zdążyłem sporo wątków "dotknąć" odnośnie opon i felg. Naprawdę warto używać wyszukiwarki. Na szybko:

Tak, ale na lato. Tylko i wyłącznie.

Nie założysz opon zimowych (275/45/20) na komplet felg, jaki masz teraz. Albo kupisz dwie felgi jak z przodu, żeby mieć na tył i wtedy tak (tyle, że czeka Cię przekładanie opon lato/zima na jednej parze), albo w ogóle kupisz inny komplet felgi + opony 20" lub 21" na zimę, tak żeby mieć homologację i tylko zmieniasz koła. Niestety, BMW dawało koła letnie, jakie masz teraz, ale już na zimę tylne nie podejdą. A jeśli chcesz utrzymać gwarancję na xdrive, to opony tylko homologowane.

Dzięki za info i sugestię wyszukiwarki. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pierwsze pytanie, te które pojawiały się dalej w wątku są naturalnym dialogiem kontynuującym temat. Podsumowując zamawiając samochód na felgach 20 cali jestem zmuszony kupić drugi zestaw felg lub dokupić 2 felgi na opony 275/45? Będę na wymianie oleju za dwa tygodnie zapytam o to w serwisie. Niech wskażą mi opony jakie mam kupić na tył, żeby nie mieć problemu z gwarancją. Chyba nie mogą mi kazać kupić felg zgodnie z polskim prawem. Z tego co pamietam w poprzedniej X5 G05 kupiłem dostepne Pirelli 305/40/20 RF bez oznaczenia homologacji i nikt w serwisie się nie czepiał. 

Bo nikt się nie przyczepi. Tak samo TU się nie czepia jak jeździsz na starych zużytych oponach, dopóki nie masz wypadku. Tak samo w serwisie - dopóki samochód działa to jest im to obojętne na czym jeździsz. Jak napęd padnie kiedy auto jest wciąż na gwarancji, to będą podważać słuszność naprawy gwarancyjnej w każdy sposób - m.in złym doborem opon (rozmiar/homologacja).

• Lubię to 2

Podsumowując zamawiając samochód na felgach 20 cali jestem zmuszony kupić drugi zestaw felg lub dokupić 2 felgi na opony 275/45?

Niestety tak. Możesz próbować i poprosić wulkanizatora, żeby Ci założył opony 275/45/20 na felgę 305/40/20, da się myślę, ale chyba się nie pojeździ. W drugą stronę też, ale jaki byłby balon, ajć...

Jeśli padnie Ci xdrive (na gwarancji mam na myśli) i auto przyjedzie na oponach bez *, zapewniam Cię, że nikt tego nie dotknie i od razu powiedzą, że sorry, ale gwarancja nie obowiązuje, bo użytkujesz opony niezgodne z ich specyfikacją. Jest to po prostu warunek gwarancji producenta. Też początkowo byłem lekko zaskoczony takimi rzeczami, ale chcąc mieć gwarancję, po prostu zaakceptowałem.

Nikt Ci nic nie nakaże, nikt się nie czepi, jak napisał przedmówca. Do czasu jak coś się wydarzy. Zawsze jest dobrze, jak jest dobrze, problemy się pojawiają, jak coś się wydarzy. Do przykładu jaki podał buster12, dodam że to samo znajdujemy w każdym aspekcie naszego życia. Czy US czepi się jeśli będziesz stosował stawkę 1% podatku? Nie, rozliczasz jak chcesz, możesz w ogóle nie rozliczać, aż do momentu kontroli. Wtedy Ci wykażą i poproszą o zapłatę i jeszcze dorzucą domiar. Itp. itd.

20 godzin temu, Kingu napisał(a):

A na jakich kołach 20" BMW sprzedaje auta w zimie? Na letnich z opcją dokupienia kompletu zimówek?

Zawsze na letnich. Zimowe musisz sobie dokupić.

• Lubię to 1

5 godzin temu, _holek napisał(a):

Zawsze na letnich. Zimowe musisz sobie dokupić.

A to jestem w szoku, bo swoje poprzednie bmw odbierałem w zimie na zimowych.. chyba że to wyjątkowo dealer o to zadbał? A może i ktoś wspominał że mi zimę założą.. 🤔

21 godzin temu, buster12 napisał(a):

A to jestem w szoku, bo swoje poprzednie bmw odbierałem w zimie na zimowych.. chyba że to wyjątkowo dealer o to zadbał? A może i ktoś wspominał że mi zimę założą.. 🤔

Trzy razy kupowałem w sezonie zimowym i zawsze są na letnich.