Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich bardzo serdecznie,na wstępie dodam że jestem szczęśliwym posiadaczem E90 lift 320i (170).

Mam mały problem jeśli ktoś może pomóc będę bardzo wdzięczny, mianowicie 

Podczas jazdy zapalił się komunikat,  żółta kontrolka od temperatury wody ,po 10 min czerwona ,wiadomo wentylator zadziałał,po czym auto przestało reagować na gaz tzn ograniczyło moc . Zatrzymałem się odczekałem chwilę i pojechałem dalej . Sytuacja się powtórzyła ...

Dojechałem do domu sprawdziłem węże od chłodnicy, góra gorąca dół prawie zimny wymieniłem termostat zalałem płynem odpowietrzyłem  po przez kompa . Dodam że akumulator po odpowietrzaniu padł ...

Sytuacja się powtarza ,zapalam furę 5 min włącza się wentylator i słabo reaguje na wciśnięcie gazu ...do momentu załączenia sie  wentylatora wkręca się normalnie .

Myślicie że mógł się źle odpowietrzyć  przez słaby akumulator? 

Miał ktoś podobną sytuację? 

Jeśli dubluje temat to proszę o info gdzie piszą o tym ...

Pozdrawiam i oczekuje na poradę..

Edytowane przez Przemyslaw K
Błędy w pisowni 😅
Opublikowano
12 godzin temu, Przemyslaw K napisał(a):

Dodam że akumulator po odpowietrzaniu padł ...

Bo na czas odpowietrzania podpina się prostownik. Pompa wody ciągnie sporo prądu a samo odpowietrzanie trwa kilkanaście minut.

12 godzin temu, Przemyslaw K napisał(a):

odpowietrzyłem  po przez kompa

A czy ten komputer pokazuje Ci jakies błędy? Sprawdzałeś to? 

Opublikowano (edytowane)

Komputer nie pokazuje żadnych błędów, dzisiaj rano pierwsze odpalenie wentylator odrazu się uruchamia i silnik słabo się wkręca....dzisiaj założe nowy akumulator i nowy czujnik płynu ...ale nie jestem pewien czy to coś zmieni ...

Edytowane przez Przemyslaw K
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A Tobie nie padła pompa wody..? ... 

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Podczas odpowietrzania pompa pracuje z przerwami, w trakcie pracy silnika ciągiem. Może być tak, że się przegrzewa i DME ją odłącza. 

Opublikowano
Godzinę temu, KucaQ napisał(a):

Podczas odpowietrzania pompa pracuje z przerwami, w trakcie pracy silnika ciągiem. Może być tak, że się przegrzewa i DME ją odłącza. 

Można to sprawdzić w jakiś sposób  ? 

Opublikowano

Przyjrzyj się elektrycznej pompie wody. Dziwne że nie widać błędów. Czym czytasz błędy? INPA? Pompa wody generalnie może mieć dwie usterki. Jedna to błędy komunikacji na interface BSD. Drugi to niższa prędkość obrotowa niż zadana np. ze względu na zwiększone opory ruchu silnika pompy. Obydwu problemom towarzyszą odpowiednie kody bledow