Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć po długiej przerwie.

Zdarzyło mi się, że siadło ładowanie (koło na alternatorze padło) i na swoje nieszczęście zaryzykowałem dojazd do mechanika bez ładowania. Prawie by się udało, gdyby nie roboty drogowe i konieczność objazdów. No w każdym razie nie udało się, dyskoteka na desce, zgasł, pozamiatane. Przyjechał mechanik, podłączył coś... ale też przez nieuwagę wcześniej otworzył klapę tylną. Wózek odpalił, do mechanika dojechałem. Jednak od tego momentu mam kłopot z zamykaniem klapy. Niby wszystko jest ok, ale w końcowym momencie, jak już jest skończyła ruch ale nie jest jeszcze zamknięta słychać i czuć po klapie takie... szarpnięcie do środka. Jak gdyby zamknięcie i zamek nie były zsynchronizowane. Z otwieraniem nie ma żadnego problemu. Tylko zamykanie - pomijając że klapa w E70 jest nie najcichsza (w F15 poprawili to), to jednak teraz to szarpnięcie mi nie tyle przeszkadza, co zmusza do obaw kiedy coś się urwie. Staram się nie korzystać za wiele, ale bagażnik jednak się przydaje 🙂

Była próba kalibracji u mechanika który otwierał, ale jeden komp nie wyzwalał kalibracji, drugi coś robił, ale objawiało się to tylko poprawieniem otwierania, a na zamykanie nie miało wpływu. Ktoś coś może podpowiedzieć?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Minęło trochę czasu, nikt nie podpowiedział niczego sensownego.. a tymczasem klapa zaczęła zamykać się lepiej. Nadal głośniej, ale zdecydowanie lepiej. Magia...

Nie robię z tym nic, jak się ma coś spier... mandolić, to niech się spier... mandoli i tyle. 🙂 Jest też opcja że się samo dotrze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po kilku miesiącach jest tak, że raz trzaśnie, raz prawie że dobrze zamknie. Żadne adaptacje nie są możliwe, ponieważ "kalibruje" się tylko górną pozycję, a dolna jest "na zderzenie" w tym modelu, tak mi przynajmniej przekazano. Mechanik który diagnozował sugeruje siłowniki klapy - za bardzo się rozpędzają. Nowe to 2800 sztuka, więc zastanawiam się, czy nie polubić tego odgłosu 😞 Może trafi się jakaś okazja, zobaczymy. To tak dla potomnych.